Opinie | Malafide of compleet gestoord

Door George Lichtveld

Opinie over geo-politiek | Persbureau Curacao

Krasse woorden maar ik kan mij niet anders uitdrukken als het gaat om die onzin die de politieke beweging Kousa Prome uitslaakt in haar laatste communique onder de titel “Korsou no ke Guera, Korsou ke pas!”. En dan heb ik het niet over die versleten verwijten over uitbuiting en neo-kolonialisme die alsmaar weer uit het vaatje worden getapt zonder dat, ook dit keer weer niet, wordt aangegeven waar die uitbuiting in feite op berust.

Maar goed, in het communique krijgt niet alleen ons koninkrijk er van langs maar ook alle westerse (liberale) mogendheden die immers in het stuk ervan beschuldigd worden enkel om economisch opportunistische redenen stelling te nemen tegen president Maduro.

Al deze landen liggen volgens Rosario slechts op de loer om ten eigen bate Venezuela al haar natuurlijke rijkdommen te ontfutselen en schromen zich er dan ook niet voor om samen te spannen om de ‘legitieme’ regering van Maduro de das om te doen. En dan die ‘activistische’ voorzitter van Nos kier Boneiro Bek, de heer James Finies, die het nodig vindt om de Caricom op te roepen zich uit te spreken tegen het ‘gewapende conflict’ dat volgens zijn zeggen wordt voorbereid tegen Venezuela.

Zowel de heer Rosalia als de heer Finies zijn doorwrochte hypocrieten die gevangen in hun miserabele mindset voornamelijk gevoed door minderwaardigheidscomplexen en raciale haatgevoelens, uitspraken doen die ons doen schamen Curacaoenaar of Bonairiaan te zijn. Beide activisten pretenderen vanuit hun socialistische ideologie op te komen voor de uitgebuite mens, de arme kwetsbare burgers die gebukt gaan onder de hebzucht van kapitalisten en kolonisators en doen een dramatische oproep aan de wereldgemeenschap om aan dit kwaad een eind te maken.

Ik heb echter geen van beide mensenherders ooit maar een woord horen vuil maken aan de uitbuiting, onderdrukking, mishandeling en marteling van Venezolaanse burgers door het totalitaire en misdadige regime van president Maduro. Daar zeggen ze helemaal niets over, geen kritiek op de narco-dictator die zijn volk uitbuit ten faveure van hem en de misdadige kliek van narco-generaals die met hun verfoeilijke handel miljarden verdienen terwijl het volk honger lijdt.

Ik hoor noch Rosalia noch Finies iets zeggen over de hyper-inflatie die het noodlottige economische beleid van Maduro heeft veroorzaakt waardoor het minimumloon thans op US$ 6.- dollar per maand is beland, hetzelfde bedrag dat een kilo vlees thans kost. Geen woord door deze zelfingebeelde sociale kruisridders over de beperking van de meningsvrijheid in ons buurland, schendingen van mensenrechten, het vervolgen en martelen van politieke opponenten en het verbod op humanitaire hulp waardoor zelfs de meest noodzakelijke medicijnen niet meer te krijgen zijn. Hierdoor sterven onschuldige kinderen en ouderen die anders gemakkelijk medisch behandeld hadden kunnen worden.

Ook geen woord over burgers die, om in leven te blijven, vuilnisbelten doorploegen om iets eetbaars te kunnen vinden, geen woord ook over de miljoenen vluchtelingen die het land hebben verlaten dat hun geen enkele hoop meer geeft op en menswaardig bestaan. Daar maken deze heren zich niet druk over maar wel boos worden omdat de wereldgemeenschap iets aan die mensonwaardige situatie wil doen. Als er op onze eilanden maar ‘pas en trankilidat’ heerst, de rest van de wereld kan de heren gestolen worden.

Walgelijk deze egoistische hypocresie, gelukkig denken de meeste mensen van onze eilandelijke gemeenschappen daar niet zo over hetgeen aantoont dat onze morele kompas nog goed werkt. Natuurlijk moeten onze eilanden proberen maximale hulp te verlenen om de bevolking van ons buurland weer gelukkig te maken. Ik ben dan ook zeer blij dat onze premier heeft aangekondigd dat Curacao bereid is te fungeren als hub voor humanitaire hulp indien de internationale gemeenschap ons daartoe benaderd.

En wat dat onzinnige verhaal betreft van de heer Finies over de vermeende militaire opbouw tegen Venezuela waar onze eilanden part nog deel in zouden moeten hebben wil ik hem herinneren aan de zeer cruciale rol die Curacao heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereld Oorlog door een aanzienlijk deel van de noodzakelijke brandstoffen aan de geallieerde strijdkrachten te leveren. Die brandstoffen werden geraffineerd door onze toemalige raffinaderij.

Door ons niet neutraal op te stellen heeft het eiland toen ook inderdaad een aantal aanvallen door Duitse oorlogschepen moeten verduren, maar het is maar goed dat wij partij hadden gekozen, uiteindelijk is de oorlog goed verlopen en kunnen wij er trots op zijn een wezenlijke bijdrage tot de overwinning geleverd te hebben.

Dat is heel wat anders dan lafhartig de andere kant op kijken en onze broeders (Somos hermanos, toch?) aan hun lot over te laten. Nu doet zich weer een kans voor om iets te kunnen betekenen voor de regio, ik denk niet dat wij die kans moeten laten schieten louter omdat een stelletje salon-socialisten hun persoonlijke frustraties willen botvieren op juist die landen die het continent trachten te verlossen van een meedogenloos narco-dictatoriaal regime.

GEORGE LICHTVELD

22 Reacties op “Opinie | Malafide of compleet gestoord

 1. @George Lichtveld
  Zoals we van hem gewend zijn: opnieuw een ‘Historia Ekselente’. Proficiat. Ga zo door!

  De ‘Priet Praat’ van diverse KKC lezers kan volledig worden genegeerd. Jammer alleen van de tijd de we verspillen door dergelijke reacties te lezen. Helaas moeten we ons er wel eerst doorheen ‘worstelen’ om van dergelijke baarlijke nonsense kennis te nemen.
  T’is niet anders.

 2. dappere DODO

  Ja, als men in Pyongyang het Spaans niet machtig is, dan houdt het helaas op.

  Ze behelpen zich daar echter wel met het Koreaans, maar ik vermoed dat dit ook niet wordt getolereerd voor de KKC.

 3. dappere DODO

  @Commentpolis
  Waarom mag er geen Spaans worden gebruikt? Deze taal wordt op Curacao nog meer gesproken dan het Engels.

  [Overigens is het niet “Pelt’ maar ‘Pel’]

  Je mag het een Pyongyang reactie noemen, maar de simpele reden is omdat de Commentpolis het stelt. Dit omdat deze het Spaans niet machtig is.

  Pelt is veranderd in Pel

  M.v.g.

  Commentpolis

 4. @Geheimzinnigheid : Lezers willen opheldering. Nog steeds gevoel van afgunst en geniepigheid door volgens mij Latijns te gebruiken daar waar de gemiddelde Leek, geen weet van heeft, wat weer vraagtekens met zich brengt.
  Domme slimheid. Vindt Uzelf achteraf ook wel.
  En bij gebruik van Namen in stukken, besef dat er Lezers zijn die niet op de hoogte zijn van alle Spelers op het Politiek Toneel, vandaar dat tenminste de 1ste Letter van de Voornaam vermeld wordt, zodat ik als Lezer weet dat er niet (per ongeluk) Namen verkeerd genoemd worden.
  Simpel.
  Grammatica en of Spelfouten, mijn Excuses hiervoor.
  Safe I Felis Dia di Kompashón.

 5. Deze reactie is verwijderd omdat Commentpolis niet uitgedaagd wenst te worden.

  Dus heer Pel en anderen, vanaf nu ook geen Frans, Cyrillisch, Koptisch, Oud en Nieuw Grieks of welke andere taal dan ook, buiten Papiamentu, Nederlands, Duits en Engels.

  M.v.g.

  Commentpolis

 6. UITSTEKEND stuk

 7. De rechtstaat heeft de goed gloeiende artikel van George wel degelijk gelezen, maar hij doet alsof.
  Trouwens Rosalia wil de eilandbewoners van Cura terugstorten in de middeleeuwen. Hij opert om terug te gaan in de tijden dat mijn voorouders nog op Konfo moesten koken, zelf carbon moesten maken en alleen tambu moeten dansen.
  Hij en Fini van Bonaire zijn duidelijk de grootste racisten van de Caribean.
  Wordt vervolgt

 8. ‘De Rechtsstaat’ reageert dus duidelijk wel, ondanks etc etc

 9. De Rechtsstaat

  Deze man vind ik al lang niet geloofwaardig, derhalve besteed ik geen tijd aan dit artikel.

 10. Goed onderbouwd stuk, @Lichtveld. Thx

 11. Commentpolis

  Deze reactie is geweigerd wegens strijd met de regels.

 12. Clowns die met valse argumenten `de zaak` (welke dat dan ook mag zijn) aan het belazeren zijn daar moet men eigenlijk geen aandacht aan besteden. Hoeveel zijn er al niet de reveu gepasseerd alleen al op Curacao en wat is er van terecht gekomen van al die waanzinnige ideeën? Trieste figuren die zelf zoveel mogelijk van het systeem waar men tegen ageert trachten te profiteren.

 13. @Brian S : Waw, juist omgekeerd. Nog steeds snap Je Jouw motiveringen niet. Ik gaf mijzelf helemaal bloot aan Identiteit door onder mijn GeboorteNaam hier te reageren. Hoe meer open kan ik zijn, terwijl ik Brian S nooit zie ?
  LaterZzz.

 14. @Cyril, Als jij CI ben.. reageer als CI.

 15. Uit: https://korsou-ta-papia.weebly.com/uploads/5/9/9/7/5997564/seksuele_intimidatie_doodgezwegen_bij_kas_di_kultura.pdf

  ‘Bijna alle vrouwelijke medewerkers bij Kas di Kultura zijn ooit blootgesteld aan seksuele avances.’
  ‘Vrouwen kregen in ruil voor het verrichten van seksuele handelingen gunsten terug in de vorm van promotie of bescherming.’

  ‘Leeflang vermoedt dat wandaden zo lang verborgen zijn gebleven omdat de medewerkers ‘zwijggeld’ kregen. “Het restant van 87.000 gulden dat bestemd was voor Tambu- en Aguinaldo-groepen, mogen managers van Kas di Kultura onverantwoord opmaken, zodat dat niet hoeft te worden teruggestort. En zo wordt ‘valse loyaliteit opgekocht’ met gemeenschapsgeld.” ‘

  ‘Het is niet aannemelijk dat een vrouw om een uur ‘s nachts bij de hotelkamer van haar werkgever opdraaft om over werk te praten.’

  Dit gaat dus over Rene Rosalia, voor wie het leven, ook bij Kas di Kultura, blijkbaar een grote Tambu was.

 16. Over Curaçao Independiente volgens mij tegenover In D-V Dual ET toen. Door Jouw toedoen toen, ben ik hier online gegaan om mijn Alias te verdedigen. Maar nooit heb Jij spijt betuigt. Het voelde als een CatFish streek van Je. En dan nog blijven lezen van Jouw dat Jij niet oprecht vooruitgang wilt voor o.a. Korsou.

 17. Brian S, al meer dan een Jaar wacht ik nog op een rectificatie van Jouw kant door mijn YouTube/FaceBook Naam te betrekken bij een Bericht over een Ander Persoon. Schaamteloos ga Je nog verder met Cynisme.

 18. Ik citeer uit https://nl.wikipedia.org/wiki/René_Rosalia:

  ‘Daarnaast werd Rosalia verweten dat hij een fervent voorstander van communisme zou zijn, een afkeer van blanken had en daarnaast enkele affaires met vrouwelijke medewerkers had en vrouwelijke kandidaten bij sollicitaties bij zijn stichting voortrok.[3] Desondanks kon hij, net als de andere ministers die niet door de screening kwamen, aanblijven.’

 19. Rosalia had hetzelf te druk om vrouwen lastig te vallen

 20. En als Je onnodig Mensen, Namen bij betrekt, is dat nog goed ?

 21. joop savaneta

  Ongeloofwaardig? Ik heb zelden een zo’n goed onderbouwd stuk gelezen.

 22. U brueert Namen volgens mij. Rosario, Rosalia en Finies. Het is duidelijk dat u dit stuk getypt heeft met een hekel. Maakt uw betoog ongeloofwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *