29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Hoe minister Wiebes zijn landgenoten op Bonaire neerzet als ondankbaar bedelvolkje

HomeMediaOpinie | Hoe minister Wiebes zijn landgenoten op Bonaire neerzet als ondankbaar...

Door René Zwart/Koninkrijksrelaties.nu

Minister Wiebes legde de bal bij de directie van WEB | Foto EZK

Zo lenig als minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) deze week in het ‘memo-debat’ in de Tweede Kamer bewees om de waarheid heen te kunnen laveren, zo onbeholpen lomp gaat hij om met de blunder die zijn voorganger Henk Kamp heeft begaan bij het ontwerpen van een nieuw tarievenstelsel voor elektriciteit en drinkwater op Bonaire.

 

Geen weldenkend mens weigert in te zien dat de per 1 april van kracht geworden wet faliekant verkeerd uitpakt. Door Den Haag behendig verkocht als dé oplossing om de energievoorziening op het eiland betaalbaar te houden blijken juist de armste Bonairianen met een prijsstijging van tientallen procenten het hardst te worden getroffen.

Terecht dus dat het vaak zo verdeelde Bonaire dit keer een gesloten front vormt om Wiebes ervan te overtuigen dat hij de wet met de grootst mogelijke spoed moet repareren. Maar alle – mede vanuit de Kamer ondersteunde – protesten blijken vooralsnog aan dovemansoren gericht. In plaats van ook maar enige compassie met de gedupeerden te tonen of tenminste te veinzen zet de bewindsman in antwoord op Kamervragen van het CDA de Bonairianen neer als een ondankbaar bedelaarsvolkje.

Hij bestaat het om te benadrukken dat de tarieven op Bonaire ,,anders dan in Nederland kunstmatig lager worden gehouden dan de werkelijke kosten door middel van een subsidie die uiteraard wordt opgebracht door de Nederlandse belastingbetaler.” Alsof Bonairianen geen landgenoten zijn en geen belasting betalen… Stel je eens voor als deze minister het zou wagen van de inwoners van Ameland dankbaarheid te verlangen voor het feit dat de rest van Nederland hun energierekening subsidieert.

Dan zou het land terecht heel veel te klein zijn. Wiebes sneer naar Bonaire getuigt niet alleen van een gênant gebrek aan kennis van de staatkundige verhoudingen, maar ook van een in het postkoloniale tijdperk nauwelijks nog vertoonde neerbuigendheid. Zijn houding maakt bovendien pijnlijk duidelijk dat van de beloofde en ozo noodzakelijke versterking van de coördinatie door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de praktijk nog bitter weinig terechtkomt. Of – en dat kan ook zo maar het geval zijn – Wiebes luistert evenmin naar zijn collega’s. Het zal dus van de Tweede en/of Eerste Kamer moeten komen om deze dolende minister op het rechte spoor terug te krijgen.

De in de elektriciteits- en drinkwaterwet ingebakken stommiteit laat zich makkelijk herstellen. Maar vooruitlopend daarop is het aan WEB om – met instemming van het Bestuurscollege – de subsidie van het ministerie volledig te benutten voor de huishoudens met de kleinste aansluiting. Daarmee worden de minst draagkrachtigen per direct gespaard voor de onbedoelde effecten van het nieuwe tarievenstelsel. Stap 2 is de aanpassing van de wet. Dat kan door een verfijning van het aantal categorieën, maar nog verstandiger lijkt het terug te keren naar de oude systematiek waarbij alle productie- en distributiekosten worden verwerkt in het verbruikstarief. Dat maakt het administratief aanzienlijk eenvoudiger, maar is ook duurzamer want het stimuleert zuinig om te gaan met energie.

Achter de schermen wordt in Den Haag ongetwijfeld aan een voor Bonaire werkbare oplossing geknutseld. Maar wat somber stemt is dat het door Wiebes geëtaleerde gebrek aan inlevingsvermogen weinig goeds belooft voor de rol die van hem verwacht zou mogen worden bij het aanjagen van economische ontwikkeling in Caribisch Nederland.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

6 reacties

  1. @ Frank zegt van een AOV uitkering kan je niet eens je huur betalen, Frank, deze mensen hebben meestal een eigen huis/Hut , hebben zij een huur huis dan betalen ze vaak niet meer dan 25,00 per maand, ben je ff op de hoogte Frank. En de lange tenen en korte lontje’s waren er niet toen het boneriaanse volk koos voor aparte gemeente in het koningkrijk, omdat ze dachten de zelfde sosiale Euro uitkering konden ophalen als in Nederland, dat ging vroeger een stuk makkelijker, toen konden Antillianen zich in 4 gemeenten tegelijk in schrijven Den Haag, A Dam, Arnhem, Groningen. twee dagen ritje trein bracht vier uitkeringen in het laatje en als het ff mee zat gelijk een Giro check boekje!! alleen dit tijd is allang over, nu maken de Polen cq Hongaren etctra er misbruik van, Nederland is een lui lekkerland voor oplichters, Gerrit de Raaf zou zich er ook best thuis kunnen voelen alleen die is nu te bekent/>?.

  2. opmerker, ik betaal op Curacao ook het dubbele van waarvoor exact hetzelfde produkt in Nederland in de winkel ligt en daar zeur ik ook niet over.

    Dat weet je als je op een eiland gaat wonen. Zoals je ook weet dat je waar je in Nederland tot de middelmaat behoorde op je werk je hier tot de top behoort want in het eiland der blinden is eenoog koning.

    En ook op Curacao kun je van een AOV niet eens je huur betalen, dus Bonaire is daarin niet uniek.

    Heb het idee dat de Bonairiaan, net als de Curacaoenaar, wel de lusten van het koninkrijk wil maar niet de lasten.

  3. Beste Trui, Google eens Tarieven WEB. Vraag me af of je zo intelligent bent om het grote prijsverschil te zien. Let wel…De prijzen zijn in US $.
    Stel je eerst goed op de hoogte alvorens ongegronde kritiek te uiten.
    Het gaat trouwens niet om hen die op Bonaire gaan wonen (vanuit Nederland die hebben geld genoeg) maar om de Bonairiaanse bevolking. De sociale minima krijgen in Nederland allerlei toeslagen, op Bonaire kunnen de minima zich zonder toeslagen zich amper in leven houden.
    Wiebes weet gewoon niet waar hij mee bezig is. Draaien kan hij en de waarheid geweld aan doen. Misschien toch een vroege vorm van dementie?
    Oh, ja… Voetselbank??? wat is dat??

  4. Nederland verdient aan het Bonairiaanse zout (nombre)… een opmerking te dom om op te reageren.

    Wiebes heeft gelijk: de Bonairianen zeuren. Logisch dat op een kleinschalig eiland met 19,000 inwoners water en elektra veel duurder is dan in Nederland waar het grootschalig wordt opgewekt respectievelijk gezuiverd.

    Dat weet iedereen die op een eiland gaat wonen, behalve de niet door enige intelligentie geremde Bonairianen.

  5. Alsof Nederland niet goed verdient aan de Bonairiaanse strooizout, tafelzout etc. Veel Nederlandse politici zijn mede schuldig aan stigmatisering en soms zelfs hetze tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Van de week had ik zelfs de indruk gekregen dat sommige politici aan dementie prae-senilis lijden.
    Wat een ¨goede¨ voorbeeld voor anderen. Hoezo voorbeeldfunctie?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties