28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | ‘Niet Praten maar Doen’

HomeLandenArubaOpinie | 'Niet Praten maar Doen'
Hoe zelforganisaties weer het oog en oor van de samenleving moeten worden

NETWERKLEZING – Geachte excellenties, voorzitter en bestuursleden van de Vereniging Antilliaans Netwerk, gewaardeerde ereleden van de Vereniging Antilliaans Netwerk, dames en heren. Op donderdag 16 maart jongstleden, nu ruim twee weken geleden, werd Nederland wakker in het besef dat de komende jaren dit land geregeerd gaat worden door een centrumrechts kabinet.

De PVV is niet de grootste partij geworden, maar de VVD die de grootste is geworden, is niet bepaald een partij die minderhedenvriendelijk is. U kunt zich nog allemaal de “Pleur op”-uitspraak herinneren van premier Rutte. Het is aanpassen of wegwezen.

En, was de VVD niet de partij van André Bosman die een toelatingsregeling voor Antillianen en Arubanen bepleitte?. Ook belandde zijn 2 paspoorten initiatiefwet in de prullenbak. En stond niet in het verkiezingsprogramma van de VVD dat de bijstandsuitkering maandelijks met vijftig euro verlaagd zou worden?

Met pijn in het hart moet ik vaststellen dat op 15 maart jongstleden geen enkele Antilliaan of Arubaan is gekozen in de Tweede Kamer. Negen jaar had ik het voorrecht om Kamerlid te zijn. In die periode heb ik veel mogen betekenen voor de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap. Ik heb me actief ingezet voor de bestrijding van armoede, good governance, beter onderwijs, en ondernemerschap in de overzeese Koninkrijksdelen en ook heb ik een lans gebroken voor culturele uitwisseling tussen de Koninkrijksdelen.

Mijn motto is en was: Kunst, Cultuur en Sport brengt mensen juist bij elkaar! (zie Curaçao North sea jazz festival en het Curaçao Film Festival, Koninkrijksspelen en zo ook Karnaval. Ook was ik o.a. zeer nauw betrokken bij de wetgeving die betrekking had op de BES eilanden. Ook mijn toenmalig collega-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn was zeer nauw betrokken bij deze wetgeving. Naderhand heeft zij ook een rapport geschreven over de armoede op de BES-eilanden.

Onze voorganger in de Tweede Kamer was Hubert Fermina. Ook zijn naam moet echt genoemd worden (ook al ging hij niet over dit dossier maar hij bemoeide zich er wel mee).

Met het nieuwe centrumrechtse kabinet, moeten we vertrouwen op onze eigen kracht, en ik heb alle vertrouwen in onze eigen kracht!

Neem onze eigen Vereniging Antilliaans Netwerk. Meer dan 25 jaar geleden begonnen als foenchiclub bij mijn vrouw en mij thuis in Amsterdam aan de Bosboom Toussaintstraat, en sinds februari 1995 een formele organisatie. Al meer dan twintig jaar “alive and kicking”, zonder overheidssubsidie, zeg ik met grote trots. We houden onze eigen broek op met betalende leden en sponsors. We bespreken zaken die wij belangrijk vinden, zoals het Caribisch machismo maar ook de gebeurtenissen op Dertig Mei, 1969, ook de toelatingseisen en verwijderingsregeling van ex – Minister voor Integratie Rita Verdonk geïnitieerd door kamerlid Mirjan Sterk, we stellen onze eigen agenda vast, en we laten ons door niemand dicteren wat we moeten doen.

Vereniging Antilliaans Netwerk is primair een netwerkorganisatie die bedoeld is om het netwerk tussen Antillianen, Arubanen, bewoners van de Bovenwindse eilanden en allen die de overzeese koninkrijksdelen een warm hart toedragen, te bedienen.

Wat kunnen we leren van de succesvolle Vereniging Antilliaans Netwerk? Drie dingen, namelijk:
1: definieer helder wat je doelen zijn;
2: stel je niet afhankelijk van overheidssubsidie en
3: geloof in jezelf, “yes we can”.

Ik zal op elk van deze drie tips ingaan.
Eerst de doelen. De Vereniging Antilliaans Netwerk is een netwerkorganisatie, dus bijvoorbeeld geen actiegroep als “Black lives matter” die opkomt tegen politiegeweld. Protesteren vanuit politiegeweld en etnisch profileren is braakliggend gebied in de Caribische gemeenschap. En hoogst actueel na de moord op Mitch Henriquez.

In Nederland bestaat er zeker ruimte voor een andere organisatie, zoals “Black lives matter”. Daar bestaat alle aanleiding toe. We kunnen in kaart brengen waar er nog meer lacunes zijn. Eigenlijk moeten we inventariseren waar er lacunes zijn en waar actie dringend gewenst is. Niet praten, maar doen dus.

Doelen definiëren is zeer belangrijk zodat organisaties niet in elkaars vaarwater komen. Concreet betekent dit dat organisaties strategische allianties verkennen om beter met elkaar te kunnen samenwerken.

Een voorbeeld is dat elke organisatie zijn achterban informeert over de activiteiten van andere organisaties. Dus Vereniging Antilliaans Netwerk informeert haar leden over activiteiten van Ocan, Stichting Julius Leeft!, Genootschap Nederland-Aruba (GNA), Werkgroep Caraïbische Letteren, Dat Ding van Ons, de Dutch Caribbean Book Club, Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), SABANA, SPLIKA, het Joods Historisch Museum, BookIsh Plaza, In de Knipscheer, Palm Music Foundation, COLORS, E.V.A. En andersom. Dit bedoel ik met een strategische alliantie.

Ik kom bij het tweede punt, namelijk het onafhankelijk stellen van overheidssubsidie. We kunnen natuurlijk alle energie stoppen om alsnog overheidssubsidie te krijgen, maar het resultaat is vaak ongewis. En als het op niets uitloopt is het zonde van de moeite.

Laten we liever onze energie stoppen in het mobiliseren van onze gemeenschap. Daarom is het eerste doel zo belangrijk. Wat willen we bereiken? En als daar voldoende draagvlak voor is, dan komen we in actie.
We hebben tegenwoordig geen geld nodig voor postzegels, we sturen elkaar een e-mail of een app. We hebben in principe geen gevestigde media nodig, we informeren elkaar wel via Social media.

Helemaal kansloos zijn overheidssubsidies natuurlijk niet. Soms heeft de overheid ons nodig en dan ligt het voor de hand dat de overheid ons wél subsidie verleent. Walter Palm, ere-lid van Vereniging Antilliaans Netwerk, heeft op de voorpagina van “de Volkskrant” van 27 februari jl. bepleit, dat de overheid weer in overleg zou moeten treden met representatieve organisaties van minderheden.

Representatieve organisaties van minderheden geven de overheid de mogelijkheid om het draagvlak van het beleid te vergroten. En dat is in het belang van de overheid, want effectiviteit van beleid is direct afhankelijk van het draagvlak.

Neem een onderwerp als homoseksualiteit. De overheid bepleit acceptatie van homoseksualiteit. Als dit door een gezaghebbende representatieve organisatie van minderheden wordt bepleit naar de eigen achterban, dan is dat veel effectiever dan vanuit de overheid. En natuurlijk, vóór wat, hóórt wat. Als de overheid er belang bij heeft, dan moet dit ook door de overheid gefaciliteerd worden, vind ik.

Zelf ben ik voorzitter van het OCaN (stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders). Ik geloof dat het OCaN een belangrijke draagvlakfunctie kan vervullen. Voorheen was ik ook voorzitter van SAAMGha (het adviesraad voor Surinamers, Antillianen, Arubanen, Molukkers en Ghanezen in Amsterdam) we hebben toen nauw samengewerkt met het Amsterdamse gemeentebestuur. Dat was in ons belang, maar ook in het belang van het Amsterdamse gemeentebestuur.

→→En nu het derde punt “Yes we can”. Het heeft geen zin om bij de pakken te zitten en te treuren om de verkiezingsuitslag van 15 maart jl. Er zijn nieuwe kansen. Wat we niet op nationaal niveau kunnen bereiken, kunnen we misschien wel op lokaal niveau bereiken. Over een jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Daar ligt een gouden kans. Laten we onze eigen agenda opstellen van wat we willen bereiken op lokaal niveau. En daarna gaan we de lokale partijen bevragen wat ze van onze eigen agenda willen realiseren.

We wachten niet passief tot de lokale partijen ons komen vertellen wat zij van plan zijn. Nee, we komen zelf in actie met onze eigen agenda. Dus, Niet praten maar doen.

En laten we ook zelfkritisch zijn. Als we willen dat politieke partijen ons serieus nemen, dan moet onze opkomst bij verkiezingen drastisch omhoog. Verkiezingen zijn als een dans tussen de kiezer en de politiek. De politiek moet iets te bieden hebben aan de danser, maar de danser moet ook opstaan uit zijn stoel en meedoen met de dans. “It takes two to tango”. Dus op verkiezingsdag betekent dit concreet dat je naar de stembus gaat. En daar valt heel wat te verbeteren bij onze gemeenschap.

Mag ik ook een andere vraag stellen?

Wie hier is lid van een politieke partij? Interesseer je voor de politiek. Als jij je niet bemoeit met de politiek, gaat de politiek zich met jou bemoeien op een manier die jou niet aanstaat. Word dus lid van een politieke partij en ga stemmen! Niet praten maar doen dus! (afgelopen verkiezingen zijn er maar 24% van de Antillianen en Arubanen in Nederland gaan stemmen (laagste opkomst ooit)

Als oud-Kamerlid wil ik ook graag een opmerking maken over de verwachtingen ten aanzien van de overheid. Toen ik Kamerlid was, werd ik benaderd door personen die vonden dat ik als Kamerlid hun persoonlijke problemen moest oplossen, zoals hun schulden vereffenen of een huis of een baan voor hen moest vinden. Ook werd ik door moeders meerdere malen gebeld met de vraag als ik kon helpen hun zonen of dochters uit de gevangenis te krijgen (ze hadden n.l. Bolita’s geslikt of drugs op een andere wijze getransporteerd). Maar daar is de politiek eigenlijk niet voor.

De Nederlandse overheid gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van de burger. En denk aan de wijze woorden van John F. Kennedy “Don’t ask what your country can do for you, but ask what You can do for your country”.

Dames en heren,
Ik ga afronden.
De Vereniging Antilliaans Netwerk is een belangrijke inspiratiebron. Maar de Vereniging Antilliaans Netwerk kan het niet alleen. Dus word lid van de Vereniging Antilliaans Netwerk en betaal je contributie. Of nog mooier word lid van de Vriendengroep van de Vereniging Antilliaans Netwerk en betaal een royale bijdrage die uitstijgt boven de contributie, omdat je de Vereniging Antilliaans Netwerk belangrijk vindt. Door de Vereniging Antilliaans Netwerk te verstevigen, staan ze sterker, en kunnen ze echt een vuist maken.

Op deze manier kan de idealistische foenchiclub uitgroeien tot een krachtig en professioneel netwerk met veel leden en met uitgebreide vertakkingen waar anderen van kunnen leren.

Zorg ervoor dat b.v. de VAN, Splika, Ocan en Sabana, het oog en oor blijven van de gemeenschap!

Laten we elkaar ook versterken door elkaar te complimenteren als er een mooie prestatie is geleverd, in plaats van elkaar af te kraken en te ontmoedigen. We moeten af van die krabbenmentaliteit!

Resumerend roep ik jullie op tot actie. Word lid van de Vereniging Antilliaans Netwerk of nog mooier word lid van de Vriendengroep van Vereniging Antilliaans Netwerk. Complimenteer elkaar bij een mooie prestatie. Laten we in kaart brengen waar er dringend actie gewenst is en strategische allianties aangaan, zodat we beter met elkaar kunnen samenwerken. Onderzoek de mogelijkheden opdat de overheid een strategische partner van ons kan worden.

Laten we met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar actief de boer op gaan bij lokale partijen met onze eigen agenda. Word lid van een politieke partij zodat we van binnenuit aandacht kunnen vragen voor onze zorgen. Kom op mensen, laten we de hand aan de ploeg slaan.

Ik hoop dat ik jullie, jong en oud, man en vrouw vandaag heb kunnen inspireren tot actie. Laten we vandaag beginnen met DOEN en niet alleen PRATEN.
Ik dank jullie voor jullie aandacht.

John Leerdam, MFA

Vrijdag 31 maart 2017
De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

4 reacties

  1. De PvdA zocht toendertijd een echt Domme Antilliaan -die hebben ze gevonden-na te zijn verbruikt is hij uitgespuugd-maar die kerel denkt werkelijk dat iemand iets om hem geeft-deugd nergens voor-alleen maar zoals alle politici-geld aannemen.

  2. DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAr hebben wij hem weEEEEEEEEEEEEEr de pathologische beroeps leugenaar van het westlijk half-frond, met de naam ik weet waar BLABLOBLE . ik heb hem vroeger gesproken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties