28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Onderwijsveld op Curaçao neemt het woord: Petitie aan Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, de heer Raymond Knops

HomeNieuwsGezondheidOpinie | Onderwijsveld op Curaçao neemt het woord: Petitie aan Staatssecretaris van...

Jurine Nieddu-Evertsz

Open brief aan de heer Staatssecretaris van koninkrijksrelaties Raymond Knops

Naar aanleiding van de door de regering van Nederland vastgestelde nieuwe regeling, betrekking hebbende op de financiële situatie van het eilandgebied Curaçao en de daaraan verbonden condities vastgesteld door de Nederlandse regering ten behoeve van verbetering van de liquiditeitspositie van het land Curacao, het volgende:

Ondergetekenden, allemaal leerkrachten en niet onderwijzend personeel verbonden aan het onderwijs op Curaçao, hebben de behoefte het één en ander onder uw aandacht te brengen.

Op de eerste plaats dient gesteld te worden dat het eilandgebied Curaçao gedurende de laatste twee decennia, onder een structureel problematiek van armoede terecht is gekomen met de daaraan verbonden sociale consequenties daarvan. Dit laatste ondervinden de leerkrachten en het niet onderwijzend personeel dagelijks in de werkzaamheden die ze moeten verrichten in het onderwijs. Daar komt bovenop dat het onderwijs op Curaçao al jaren te kampen heeft met een schaarste problematiek waardoor de zwaarte van hun taak toeneemt.

Op de tweede plaats dient gesteld te worden, dat de laatste CAO die de vertegenwoordiging van leerkrachten met de regering van Curaçao heeft getekend, van 16 jaar geleden (2004) dateert, met het gevolg dat de subsidiëring van het onderwijs, over het algemeen ten achter is gebleven. Met alle gevolgen vandien.

Op de derde plaats, om terug te komen op de door u gestelde inkortingen van arbeidsvoorwaarden van ambtenaren het volgende:

Tegen de achtergrond van de bovengestelde situatie waarin wij werkzaam zijn, dient gesteld te worden dat die inkorting de werkzaamheden die we moeten verrichten, ernstig zullen bemoeilijken. De motieven die eraan verbonden zijn, zijn het volgenden:

In de door U voorgestelde maatregelen worden wij met name gelijk gesteld met de exorbitante salarissen van directeuren van overheids-nv’s en –stichtingen, en andere hooggeplaatste functionarissen in het overheidsapparaat. Ook dient gesteld te worden, dat door allerlei omstandigheden, de huidige structuur van salarisopbouw van leerkrachten ernstig tenachter is gebleven in vergelijking met de bovengestelde hoge overheidsfunctionarissen en directeuren van overheidsstichtingen en –nv’s. Een combinatie van de twee bovengestelde motieven, brengt met zich mee, dat vele leerkrachten herhaaldelijk uit hun eigen zak onderwijshulpmiddelen moeten aanschaffen om onderwijs te kunnen geven, en zelfs eten moeten geven aan kinderen die wegens nijpende financiële omstandigheden van hun ouders naar school komen met een lege broodtrommel.

Wij zijn ons bewust van het feit van de verantwoordelijkheid van de taak die wij dienen uit te voeren, zonder de taken van andere collega’s in de andere sectoren te willen onderschatten, binnen de ontwikkelingssituatie van het eiland Curaçao. De sector onderwijs dient echter beschouwt te worden als één van de essentiële en fundamentele sectoren in het kader van de ontwikkeling van Curaçao. De laatste jaren is dit echter door de opeenvolgende regeringen steeds en systematisch over het hoofd gezien. Het gevolg daarvan is dan ook dat de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de leerkrachten en niet onderwijzend personeel verwaarloosd werden. Consequentie daarvan is dan ook, dat de belangstelling bij de jeugd om in het onderwijs werkzaam te willen zijn, bijzonder laag is. De door de regering voorgestelde beleidsintentie, “Groeistrategie”, goedgekeurd door uw overheid zonder de wettelijke participatie van de vertegenwoordigers in de CGOA, brengt met zich mee dat een groot aantal leerkrachten zullen verkiezen met vervroegd pensioen te gaan, gekoppeld met het feit dat vele jonge leerkrachten naar Nederland en Caribisch Nederland zullen emigreren, waar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden bijna tweemaal beter zijn dan wat ze hier hebben.

Op grond van al het bovenstaande verzoeken de leerkrachten en onderwijsondersteuners die deze open brief ondertekenen het volgende aan de Staatssecretaris van koninkrijksrelaties de heer Raymond Knops:

In het kader van de solidariteitsprincipe zijn we bereid solidair te willen zijn in het kader van de huidige situatie. Daarbij dient wel gezegd te worden dat wij in het verleden meerdere malen soldair zijn geweest en geduld hebben betracht, vanwege de liquiditeitsproblemen die de overheden in verzeild zijn geraakt. Wij verzoeken u bij de te nemen maartregelen, rekening te houden met de onderwijs- en sociale situatie van Curaçao in zijn algemeenheid en zoveel mogelijk een gedifferentieerd en billijker inkortingssytematiek toe te passen en voldoende geld beschikbaar te stellen voor het onderwijs in het nieuwe normaal waarin wij terecht zijn gekomen.

Jurine Nieddu- Evertsz
(Neem contact op met de schrijver van het verzoekschrift)

Bron: Petities.com

9 reacties

  1. Met het vertrek van Alcala Walle is haar enorme budget voor snoepreizen toch beschikbaar gekomen?

    Werd er een schilderij geschilderd in Barbados of Trinidad, Alcala Walle was erbij.

    Werd er een dansje opgevoerd in Medellin, Alcala Walle was er ook bij.

    Flut conferentie in New York, kut conferentie in Parijs, Alcala Walle zat alweer in het vliegtuig.

    Het liefst vloog ze naar of via Nederland, kon ze haar kinderen weer eens zien op onze kosten.

  2. Nu proeven we de vruchten van het werkethos van de opeenvolgende Ministers van onderwijs.

    Hele begroting ging op aan snoepreizen, peperdure huur van FMS, en allerlei onzinnige zaken.

    Er was ook hier sprake van totaal visieloze Ministers, die hun 4 pensioenvergaarjaren uitzaten..

    Tegenwoordig zie je een ex Minister met 3 stapelpensioenen vaak op sociale media met haar gezicht verschijnen en op alles commentaar hebben en hoeveel vragen ze wel niet gesteld heeft.

    Veel vragen, maar niet over haarzelf.

    ook een die als eerste het zinkende schip verlaten heeft, het schip dat nooit gevaren heeft, en miljoenen heeft gekost.

    hopelijk , voor de pensioenfondsen bedoel ik dan , doet ze haar naam geen eer aan.

  3. Wellicht een idee dat ze deze brief sturen naar de mensen die er overgaan.

    Kennedy, Statenleden en Minister van Onderwijs.

    Deze leden spenderen graag geld aan snoepreisjes zodat er geen geld is voor onderwijs.

  4. Het lijkt hier op Curacao dat als de overheid mee te maken heeft, is altijd garantie voor rotzooi.

    Niemand binnen het onderwijs is op het idee gekomen om even te evalueren hoe groot de achterstand die sommige scholieren tijdens de lockdown heeft opgelopen is.

    Ruggenaath heeft het elke keer over dat ambtenaren tijdens de lockdown dag en nacht hebben gewerkt, hij heeft alleen niet gezegd waar aan.

  5. @ Roberto, deels mee eens. Ik was in 2007/2008 nauw betrokken bij een coaching/mentoring project op onder andere het Sint Paulus college. Tevens gaf ik als vrijwilliger (een echte, dus niet in de categorie de Geus) rondleidingen in de haven aan scholieren variërend van lagere school tot de MAVO. Ondanks dat er zeer brutale kinderen tussen zaten, lukte het mij wel om orde te houden. Op het Sint Paulus waren enkele leraren waar ik zelf nog les van heb gehad in de jaren 90. In onze tijd haalden we ook kattekwaad uit en deden we ook vervelend, maar we hadden respect voor de leraren en we leerden tenminste nog. Ik verbaasde me erover dat het de leraren niet lukte om orde te houden. Bij navraag bleek dat als men het waagde de lieve prinsjes of prinsesjes aan te pakken, er binnen no time een auto vol familieleden verhaal komt halen. Bedenk tevens dat het Ministerie van Onderwijs aangestuurd door Omayra Horohoro Leeflang en incompetente debiel Hans van der Straaten ook het hele onderwijs heeft vernacheld. Leraren proberen wel les te geven maar hebben geen zin om door een hele horde bavianen belaagd te worden en ook nog eens niet gesteund te worden door de leiding en ministerie van Onderwijs. Dus zolang men de basis niet aanpakt zal er niks veranderen.

  6. Jongens, jullie klagen over het werk, de kinderen eten geven, financiële condities, armoede, zwarte van taak, subsidiëring, inkorting werkzaamheden, salaris opbouw, hè hè. Maar jullie klagen niet over jullie zelf. Het verbaast mij dat jullie niet klagen dat er teveel vliegen en muggen op Curacao zitten, of de zon te fel schijnt. Maar jullie klagen niet over de kwaliteit onderwijs dat jullie geven. Jullie leveren slordig onderwijs, onderwijs net als een bouwwerk waarbij inferieure materialen worden gebruikt die niet bestand zijn tegen vuur. Het kan zeer pijnlijk zijn om er moeite voor te doen iemand te helpen door slecht onderwijs te geven en vervolgens te zien dat de persoon zijn draai niet kan vinden in deze keiharde uitdagende maatschappij. Kinderen die amper goed en vlot en foutloos kunnen lezen. Daarnaast, er zijn veel docenten op Curacao die niet behoorlijk toegerust zijn om onderwijs te geven. Ja, op de Fröbel/lushi klas misschien wel. In plaats van medelijden met jezelf te hebben en om meer salariëring te vragen, kunnen jullie veel beter proberen iets van je fouten te leren en meer moeite doen een prima toekomst voor de leerlingen voor te bereiden. Slecht verkregen onderwijs op Curacao is gauw te merken in Nederland en heeft ongetwijfeld altijd droevige gevolgen. Vergeet ook niet dat; zonder school is de toekomst voor Curacao onzeker, over and out.

  7. Over de inhoud van deze brief kan ik het grotendeels eens zijn, Maar
    Eigenlijk is dit dus een soort “klaagbrief” over het falen van hun eigen bestuurders. Heeft niets met NL te maken.
    Men signaleert het falen van “Intern” beleid.

  8. Als ik alles juist heb begrepen, gaan de voorwaarden van de door Nederland aangeboden lening niet in zulk detail. Het beleidsgebied Onderwijs (en uitwerking van de maatregelen) zijn en blijven primair “het pakkie-an” van de Curacaose overheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties