26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Outsourcing PdVSA/Isla

HomeAuteursOpiniesOpinie | Outsourcing PdVSA/Isla

Opinie Outsourcing PdVSA/Isla | Naam bij de redactie bekend

SGTK-voorzitter Alcides Cova staat boze werknemers te woord, nadat hen ter ore was gekomen dat de regering niet akkoord gaat om fondsen beschikbaar te stellen voor een oplossing voor het cao-conflict van werknemers op het Isla-terrein
SGTK-voorzitter Alcides Cova

Het onderstaande is bedoeld als ‘food for thought’, onder ander voor het Antilliaans Dagblad als belangrijk medium om een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan een geschikte oplossing van het arbeidsgeschil van de werklieden bij onderaannemers werkzaam voor de PdVSA/Isla-raffinaderij.

Alle partijen blijven om de hete brij heen draaien, niemand durft het te zeggen (of te schrijven), maar PdVSA/Isla is de oorzaak van dit probleem. Dit geschil is veroorzaakt door het systeem van PdVSA van ‘outsourcing’.

In beginsel kan een systeem van uitbesteding aan externe partijen van werk, dat een vitaal onderdeel van de eigen bedrijfsvoering omvat, een acceptabel bedrijfsinstrument zijn om kosten te besparen.

In beginsel is daar niets op tegen, maar: het systeem moet wel te goeder trouw worden toegepast. En dat betekent dat het bedrijf dat zich van dat bedrijfsmiddel bedient, dit op een maatschappelijk verantwoorde manier moet doen. Dus niet op een wijze die leidt tot malafide koppelbazenpraktijken; niet op een manipulatieve wijze, waarbij er ver beneden het gemiddelde loonpeil dat op de arbeidsmarkt voor dat specifieke werk geldt, wordt gecontracteerd; niet op een wijze waarbij de wet wordt overtreden en met name de wet die dwingendrechtelijk een minimumloon heeft vastgesteld.

Met andere woorden: er mag geen sprake zijn van uitbuiting van de werknemers. Er moet, kort en goed, sprake zijn van ‘live and let live’. En dáár schort het hem aan bij PdVSA/Isla. PdVSA heeft al 31 jaar lang roofbouw gepleegd op onze nationale natuurlijke hulpbronnen.

Toegegeven, de omstandigheid dat PdVSA 31 jaar lang in de ‘driver’s seat’ heeft gezeten – en nog zit – is veroorzaakt door de lakse houding van de opeenvolgende regeringen. Maar PdVSA/Isla heeft ook een eigen verantwoordelijkheid, weet drommels goed welke financiële vergoeding (beloning) als redelijk moet worden beschouwd voor dat uitbestede werk aan ‘skilled labor’ en aan ongeschoolde arbeiders.

Men moet, vooral in arbeidsverhoudingen, te goeder trouw te werk gaan. Brood op de plank is een elementaire levensbehoefte in elke samenleving. De werkwijze van PdVSA corrumpeert onze samenleving, want door zo gewetenloos de eigen bedrijfskosten te drukken; door te contracteren met partijen die gebruikmaken van malafide koppelbazen en daardoor de laagste inschrijving kunnen doen, omdat ze minder dan het minimumloon betalen; door dit soort praktijken in onze samenleving te faciliteren, is PdVSA/Isla bezig onze samenleving te corrumperen. En onze regering schiet te kort door niet handhavend op te treden, bijvoorbeeld ten aanzien van de wet op de ketenaansprakelijkheid.

Let wel, onze huidige minister van Arbeid (SOAW, Ruthmilda Larmonie-Cecilia, red.) probeert wel orde op zaken te stellen op de arbeidsmarkt, maar het is dweilen met de kraan open, wanneer sterke marktpartijen zoals PdVSA/Isla blijven volharden in hun afkeurenswaardige praktijken.

Isla mág kostenbesparend opereren, maar moet daarbij wel te goeder trouw te werk gaan. Niet contracteren met de laagste inschrijver, wetende dat het werk onmogelijk voor die prijs kan worden uitgevoerd. De overheid schiet te kort uit lafheid. En de overheid moet optreden omdat er onvoldoende sociale vangnetten zijn op Curaçao, doordat er in ons land geen adequate wettelijke sociale voorzieningen zijn, bijvoorbeeld voor het betalen van een werkeloosheidsuitkering.

Door het ontbreken van een dergelijk vangnet zijn de arbeiders gedwongen voor een hongerloontje te werken, om niet werkeloos te blijven.

Dáárom moet de overheid handhavend optreden, maar het probleem begint bij PdVSA/Isla, bij de bedrijfscultuur die er bij PdVSA/Isla heerst. Het is ronduit beschamend dat PdVSA/Isla het klaarspeelt om via het systeem van outsourcing werkzaamheden te laten verrichten voor een prijs die ver beneden het normale gemiddelde loonpeil ligt en zeer zeker ver beneden de marktconforme tarieven die voor deze specifieke werkzaamheden gelden.

Naam bekend bij redactie

Curaçao

12 reacties

  1. Dan moeten ze maar met die koppelbazen en Isla in gesprek gaan.
    Of durven ze dat soms niet? Moet heel Curaçao lijden omdat de vakbondsleiders watjes zijn? Wat voor zin heeft een algemene staking, het raakt mensen die niet hiermee te maken hebben!
    Los jullie rotzooi maar zelf eens een keertje op!

  2. Het fenomeen koppelbaas is al tientalle jaren in nederland verboden

    sluit een rechtreekse arbeids overeen komst af bij de isla
    sluit de koppel bazen gewoon uit
    einde arbeids konflikt

  3. Opdrachtgever ! onderaannemer, koppeelbaas.
    Opdrachtgever betaald zo min mogelijk, weet ook dat voor dat bedrag niet het volle loon kan betaald worden door de onderaannemer die besteed weer uit aan koppelbaas, die betaald meestal zwart uit dus draagd geen lasten af. en nu lopen zeiken terwijl de Cova’s dit systeem al jaren kennen, wat ze hebben het uitgevonden!!. zakkenvullers

  4. Wanneer gaat de belastingdienst deze koppelbazen controleren op volledige afdracht van ALLE te betalen sociale lasten inclusief de loonbelasting etc.

    Hoe kan een koppelbaas kastelen van huizen en 2 grote jachten bezitten maar bijna zeker geen sociale lasten etc afdragen en niemand doet hem wat???

  5. helemaal correct het fenomeen koppelbaas geeft metee een vieze smaak.
    Er is een nieuwe onderklasse ontstaan. Buitenlandse maar ook locale werknemers worden misleid, uitgebuit en onderbetaald.
    Koppelbazen zijn tussenpersonen die werknemers ronselen met de bedoeling om hen onder de normale marktprijs uit te lenen aan gebruikers, bv. door die werknemers een loon uit te betalen dat onder de wettelijk voorgeschreven minimumloon ligt, je kunt gewoon spreken van social dumping wat leidt tot concurrentievervalsing en marktverstoring, die gelijk de rechten van de werknemers aantasten doordat zij niet het loon ontvangen waarop zij normaal gezien recht hebben. Smrige spelletje worden hier al jaren gespeeld en niemand die er iets aan doet.
    In de bouw, de haven overal gebeurt het. Schande.

  6. Dit is een onzin verhaal zonder een spoor van bewijs voor de beweringen die er in staan. Onder het minimumloon betalen? Dan ga je naar de rechter. Malafide koppelbazen? Aangeven bij de politie. Allemaal niet gedaan door de ‘vakbond’.
    Maar volgens mij gaat het er om dat een stel relschoppers gewoon een loonsverhoging wil afdwingen.

  7. Volgens mij is er al een algemene opinie dat de raffinaderij zou moeten sluiten, en zeker niet na 2019 door kan. Het staat alleen in geen enkel partijprogramma genoemd. Dat is vreemd, aangezien het toch binnen de kabinetsperiode ligt.

    Afgezien daarvan, outsourcing betekent dat de risico’s bij de gecontracteerde arbeiders ligt. Sometimes you win, sometimes you lose. Dat is nu eenmaal het risico dat je als contractarbeider neemt. In het geval van een geschil moet dat via de rechter worden uitgevochten, niet door fikjes te steken of blokkades op te werpen.

    Een oproep aan de politici: neem eindelijk een besluit en sluit die raffinaderij; het heeft geen toekomst beschoren.

  8. Met het geld dat door de hypocriete nietsnutten Wilfred Flocker en Dennis Dambruck van de UNA in de zaak Goede verloren is gegaan, ingeschat op 1.4 miljoen (bruto bedrag ontslagvergoeding Goede + ratvocaatkosten), hadden de stakers geen 3,000 maar 5,000 per man betaald kunnen worden.

  9. Ten dele ben ik het eens met uw stelling zoals geponeerd in uw betoog.
    Echter gaat u voorbij aan de rol van de koppelbazen. Deze koppelbazen verzamelen werkwillenden om zich heen die ze, ten faveure van zichzelf dermate laag belonen dat ze zich met minder dan het wettelijke minimumloon tevreden moeten stellen. Deze koppelbazen schrijven zich bewust in op de werkzaamheden tegen een dermate laag bedrag dat ze willens en wetens ervan uit gaan dat ze hun werknemers niet voldoende kunnen betalen.

    Dit zijn naar mijn mening misdadige praktijken die ook aan de kaak gesteld dienen te worden. Ook deze koppelbazen dienen ter verantwoording gesteld te worden voor de schade aan hun arbeiders maar tevens ook aan de schade die ontstaan is door de huidige stakingen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties