29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Paniekvoetbal

HomeAuteursOpiniesOpinie | Paniekvoetbal

Opinie door Marguérite Nahar

Egotripperij, volksmanipulatie of imaginair complot?

Terwijl Curaçao staat te wankelen voor de afgrond van een economische crisis die zijn weerga niet kent in de geschiedenis, vanwege de beslaglegging van ConocoPhillips op de Isla raffinaderij, staat vanavond in de editie van de Amigoe (vrijdag 11 mei 2018) rechtsboven op de voorpagina een sterk staaltje van paniekvoetbal, dat de typische trekken van een egotrip vertoont. En tevens de typische trekken van een imaginair complot, om maar te zwijgen van de evidente poging tot manipulatie van de publieke opinie. Zie de slotopmerking (ik citeer): “…..waarbij Sona opnieuw als ‘spindoctor’ handelt door uitlatingen in de media te doen. Het parlement, de overheid en het volk vallen hier niet voor”

Ach so? Is daar een opiniepeiling onder “het volk” op losgelaten?

Waar een parlementaire enquête volkomen op zijn plaats zou zijn geweest en speciaal voor dit soort onderzoeken in het leven is geroepen, wordt er voor gekozen een (reeds zwaar overbelast O.M.) te benaderen met een complot theorie waar geen schijn of schaduw van strafrechtelijk handelen aan te bespeuren valt.

Het is om te huilen, zelfs een eerstejaars student Rechten zou zich 2x bedenken alvorens tot deze stap over te gaan.

En dit terwijl duizenden, zowel hooggeschoolde als laaggeschoolde arbeiders en ettelijke toeleveringsbedrijven met angst en beven de (nabije) toekomst tegemoet zien. Dit drama van de beslaglegging en de desastreuze gevolgen daarvan voor de Curaçaose economie valt wellicht de zittende regering niet te verwijten, maar waar deze regering en alle andere opeenvolgende coalities sedert 7 mei 2016 een verwijt over valt te maken, is het krampachtig vasthouden aan een onwijs regeringsbeleid waarbij de Curaçaose economie afhankelijk werd gehouden en tegen beter weten in ondergeschikt werd gemaakt aan externe factoren die buiten de macht en buiten de invloedssfeer van de regering liggen.

Hier is keer op keer tegen gewaarschuwd, namelijk dat wij óók aan de slag moesten gaan met datgene wat binnen onze eigen macht en onze invloedssfeer ligt, maar in hun oneindige wijsheid hebben alle besluitvormers gemeend dat de afhankelijkheid van één enkele buitenlandse entiteit in de olie industrie moet worden gehandhaafd en te verkiezen is boven de ontwikkeling van het achterland op Bullenbaai waarbij een grote groep investeerders, zowel uit het binnen- als het buitenland betrokken zou zijn en waarmee risicospreiding en heel veel nieuwe arbeidsplaatsen geschapen zouden worden.

Twee volle jaren na de presentatie door Bert Pieters (op 7 mei 2016) van het grootschalige ontwikkelingsplan van het achterland op Bullenbaai aan de voltallige regering Whiteman op 7 mei 2016 is er niets, maar dan ook niets gedaan aan deze ontwikkeling, die geheel los staat van de modernisering van de Isla. Die twee trajecten bijten elkaar niet, het ene kon onafhankelijk van het andere zijn gevolgd.

Maar nee hoor: e muhe ta kansa hende. Het is werkelijk om te huilen en ik vrees dat velen in de nabije toekomst ook echt zullen huilen wegens gebrek aan “brood-op-de-plank”.

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober 2016 extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

3 reacties

  1. Ik krijg in deze zaak sterk de indruk dat men de boel probeert te bagatelliseren. Wat men op Curaçao noemt; brua tera. Verwarring zaaien om de aandacht af te leiden. Helaas zal dit niet lukken. Dit gaat echt uit de hand lopen.

  2. SONA en Suzy hebben besloten dat ze het geschil via de media zullen uitvechten. Beide partijen manipuleren en verpakken de feiten in verdraaiingen om de aandacht te verleggen. Politiek vecht om ‘korte termijn’ gewin, terwijl de overige partijen de uitkomst(en) op lange termijn willen beïnvloeden.

    Suzy heeft gelijk dat er een netwerk van mensen is die azen op de gelden die geleend worden voor het bouwen van HNO. Zij vergeet echter erbij te vermelden dat zij onderdeel vormt van dit netwerk en ‘een radertje’ is in een groter netwerk dat o.a. Whiteman eerst als ‘zakenkabinet minister (GMN)’ en later als minister-president te verheffen zonder de kiezer daarbij te raadplegen. Het was PS-Kabinet formateur die de achtereenvolgens de GMN ministers Constancia, en vervolgens de PS GMN ministers Whiteman en Victorina adviseerde. Ook was het deze formateur (swa) die een ‘tussentijdse evaluatie’ van het HNO project heeft laten uitvoeren waarbij de vanzelfsprekendheid van het inrichten van de nieuwe HNO-organisatie, structuren, processen door een non-transparante en bovendien failliete Sehos in twijfel werd getrokken. Vervolgens deed ook Whiteman een duitje in het zakje en de lucratieve samenwerking tussen SONA/Usona (Berenschot) moest ‘kleur bekennen’.

    Via het netwerk werd ook Larmonie-Cecilia ‘ondergebracht’ en een nieuw politiek platform verschaft. Kortom, niets geen ‘paniek’ wel haast daar de (internationale) situatie met PdVSA de spanningen verder zullen doen oplopen. Dus, moet het volk (nu wel) voorgehouden worden wat (wie) wel en wat niet ‘in haar belang’ is. Ook Nahar (eerst in kwestie GZE) “is looninhouding out for number one (1)”.

    Fijne Moederdag aan allen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties