28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Schottes rol zeker nog niet uitgespeeld

HomeAuteursOpiniesOpinie | Schottes rol zeker nog niet uitgespeeld

Door Freek van Beetz | OpinieZ

Freek van Beetz | Rene Roodheuvel

De onder Nederlands toezicht georganiseerde vervroegde verkiezingen van 28 april op Curaçao zijn achter de rug. De zucht van verlichting en vreugde spatte bijna van de berichten op Twitter en Facebook af.

Ook in Den Haag halen beleidsambtenaren en politici vast opgelucht adem. Er is voor het eerst sinds jaren op Curaçao vooruitzicht op een stabielere periode met partijen die integer bestuur en rechtstatelijk handelen willen.

De Partido Alternativa Real (PAR) – een in de Nederlandse media gemakzuchtig als ‘liberaal’ aangeduide, maar vooral op sociaal beleid, onderwijs en deugdelijk besturen gerichte partij – won verrassend en behaalde zes van de 21 zetels in de Staten, het parlement van Curaçao. De sociaaldemocratische MAN, winnaar van de vorige verkiezingen die nog maar een half jaar geleden plaatsvonden, werd met vijf zetels tweede.

Perspectief

Samen hebben deze partijen dus een krappe meerderheid met 11 van de 21 zetels. Met de mogelijke toetreding van oud-premier en oud-minister Suzy Römer – die uit haar PNP trad en met een eigen partij (PIN) één zetel haalde – is er met die ene zetel erbij perspectief op rustiger politieke verhoudingen. Het gaat hier in elk geval om partijen met bestuurservaring, respect voor de rechtsstaat en met de duidelijke wil om een streep te zetten onder een periode van corruptie en bestuurlijke chaos. Met die coalitie wordt nu op Curaçao rekening gehouden.

Wankel

In het recente verleden hebben coalities op Curaçao zich vaker moeten behelpen met wankele meerderheden van slechts één zetel, die dan ook nog werd bezet door een eenmansfractie. Zo’n politicus was zich maar al te bewust van zijn machtspositie en forceerde om het minste of geringste een politieke crisis.

Machtspositie

Ik herinner me het optreden van Rignald Lak, die een tijdje een eenmansfractie vormde in de Eilandsraad van Curaçao. Met die ene zetel kon hij coalities vormen of breken. In een wankele coalitie met onder andere de PAR had hij zijn toenmalige secondant Gerrit Schotte (ja, die) zelfs tot gedeputeerde weten te benoemen. Kortom, hij buitte zijn machtspositie tot in het uiterste uit. Lak, een gelovige, soms wat labiele man, voelde zich nogal eens verongelijkt (‘Respectloos behandeld!’ riep hij dan) en had voor de zoveelste keer een breuk met de coalitie aangekondigd. De toenmalige leider van de PAR, premier Emily de Jongh-Elhage, riep hem bij zich voor een gesprek om die dreigende breuk af te wenden. Er werd met spanning naar uitgezien. Het zou immers de PAR tot de oppositiebankjes kunnen veroordelen.

Toen ik de premier na afloop van dat gesprek vroeg hoe het was verlopen, zei ze met pretoogjes en een glimlach: ,,Ach, we hebben samen gebeden…” ,,De eilandelijke coalitie lijkt gelijmd”, schreven de kranten dan. ,,Wat een klucht!” verzuchtte een commentator.

Gekonkel

Een meerderheid van de kiezers heeft met deze verkiezingsuitslag in elk geval kenbaar gemaakt genoeg te hebben van de bestuurlijke wanorde van de laatste maanden en van het gekonkel, de vriendjespolitiek van Schotte en van zijn paladijnen. Maar Schottes rol is zeker nog niet uitgespeeld. Zijn partij MFK wist, weliswaar met minder stemmen dan de MAN, ook vijf zetels in de wacht te slepen. En daarmee is ook hij – ondanks alles – een van de winnaars van deze verkiezingen.

Schotte zal er alles aan willen doen om, net als de afgelopen periode, parlementsleden via overreding en omkoping uit de (nog te vormen) coalitie los te weken, en zo alsnog een meerderheid bijeen te sprokkelen. Veel hangt af van het hoger beroep dat hij tegen zijn veroordeling wegens fraude en witwassen heeft ingediend. Die uitspraak wordt nu in juni verwacht. De Curaçaose kiezer heeft in ieder geval gesproken. Nu de rechters nog.

Freek van Beetz was bijna 10 jaar adviseur van drie ministers-presidenten van de Nederlandse Antillen. Over de moeizame relatie met Nederland, crises in het landsbestuur en de vaak gespannen verhoudingen op Curaçao en met de andere eilanden, schreef hij ‘Het einde van de Antillen’.

Bron: OpinieZmagazine

5 reacties

  1. Met belangstelling heb ik de diverse interviews en commentaren mbt de toekomst van Curacao gevolgd.
    Verschillende personen zijn van mening, dat het nog zeker 10 jaar zal duren voordat Curacao zelfstandig zou kunnen zijn.
    Jonge mensen, die in het buitenland studeren zijn wellicht voornemens terug te komen om de economie te helpen opbouwen,,…………….maar zij hebben GEEN stemrecht en kunnen als zodanig niet mede de toekomst bepalen, immers zij kunnen nu (nog) NIET enig invloed uitoefenen op de toekomst van een land waarin zij dadelijk komen werken en leven.
    Als ze na b.v. 5 jaar terugkomen is die periode vanaf nu 15 jaar of meer, dat motiveert hen niet
    t.z.t. terug te keren, immers zij komen in een land dat NIET mede door hen is bepaald.
    Zij brengen so wie so kennis en ervaring mee, waarvan Curacao kan profiteren……………………dus geef hen stembevoegdheid.
    Dit geldt ook voor de Curacao-enaars in het buitenland , die Curacao een warm hart toedragen.
    Ik hoop en vertrouw erop, dat de gekozen regering de kieswet aanpast.

  2. Laat Schott rotte. Ik begrijp niet dat die gek nog zzoveel aandcht krijgt. Daar kikt hij op.
    Nu ja, nog even, bye bye Gerritje. Zoals ik al eerdr angaf opsluiten in het zwaarste regime. Nix Bon F. daar heeft ie veel te veel aanhang.

  3. De mensen die op Schotte hadden gestemd zijn net prostituees die zijn kont verkocht voor een snelle wip.

    Mensen die 3 pm wakker worden die geen nieuws volgen en niet eens een krant KAN lezen.

  4. Schotte brandt zich niet meer aan omkopen en losweken. Schotte heeft een beweging gestart waar mensen respect voor hebben. Het is meer dan een politieke partij. Bijna 16.000 stemmen komen niet zo maar aanwaaien. Zijn acties in de bario ,hulp aan onvermogenden, loterijen en kadootje hebben de man ongelofelijk populair gemaakt bij bepaalde groepen. De concurrentie zou werk moeten maken van het analyseren van Schotte’s succes en hem het gras voor de voeten wegmaaien juist op de plaatsen waar hij het populairst is.
    Voorwaar niet een geringe taak .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties