Opinie | Terecht dat Knops door de Senaat op het matje wordt geroepen

Door Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Eerste Kamer roept Knops en Blok ter verantwoording over Venezuela+mensenrechten

Wie is verantwoordelijk voor de bescherming van de mensenrechten in de landen van het Koninkrijk? Die vraag staat dinsdag centraal in het mondeling overleg waarvoor de Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties staatssecretaris Raymond Knops heeft uitgenodigd.

Aanleiding is de toestroom van Venezolaanse migranten/vluchtelingen/asielzoekers die, om aan de ellende in hun land te ontsnappen, een veilig heenkomen zoeken naar Curaçao en Aruba. De landen hebben niet de capaciteit en de middelen om voor een goede opvang te zorgen en de Nederlandse regering voelt zich niet geroepen meer te doen dan een paar ambtenaren langs te sturen om te vertellen ‘hoe het moet’.

Waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich niet druk maakt over het wegkijkgedrag van het Kabinet Rutte laat de Eerste Kamer het er niet bij zitten. Na een vruchteloos debat met Knops en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok hielden de senatoren in november een hoorzitting met (onafhankelijke) deskundigen. Hun conclusie was helder: Nederland heeft als grootste/sterkste/rijkste partner in het Koninkrijk niet alleen de morele plicht de landen te hulp te schieten, ook het Statuut schrijft dat voor.

Knops en Blok hebben er nog geen blijk van gegeven de boodschap te hebben begrepen. Of beter gezegd: te willen begrijpen. Zoals ze ook de kritiek van de ene na de andere internationale mensenrechtenorganisatie zonder er ook maar een woord aan te wijden negeren. Het is daarom toe te juichen dat de Eerste Kamer zich niet laat afschepen met het excuus dat vreemdelingenbeleid een aangelegenheid is van de autonome landen en Knops op het matje roept.

Dat kan de staatssecretaris meteen uitleggen waarom hij de door een ruime meerderheid in de Senaat aangenomen motie naast zich neer heeft gelegd om ,,in overleg met de Caribische landen in het Koninkrijk te komen tot adequate bijstand om te waarborgen dat asielzoekers humaan kunnen worden opgevangen en een zorgvuldige en passende procedure kunnen doorlopen, opdat strijdigheid met de mensenrechten te allen tijde wordt voorkomen.”

Premium-abonnees kunnen hieronder lezen waarom onafhankelijke deskundigen vinden dat Nederland Curaçao en Aruba èn de Venezolaanse vluchtelingen niet in de kou kan, maar vooral ook niet mág laten staan.

Dit is een premium artikel. Wilt u toegang tot premium artikelen van Koninkrijksrelaties.nu? Klik hier

Een Reactie op “Opinie | Terecht dat Knops door de Senaat op het matje wordt geroepen

  1. Ik kan me voorstellen dat de berichten over deportatie minister Nederland al bereikt heeft. Waarschijnlijk krijgt Knops mee van het senaat, je moet die eikel terugroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *