31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Time-out voor Isla en GZE

HomeColumnColumn Andres CasimiriOpinie | Time-out voor Isla en GZE

Opinie Andrés Casimiri | Time-out voor Isla en GZE

Andres Casimiri | foto Caroline Castendijk
Andres Casimiri | foto Caroline Castendijk

Snel overhaast beslissen, over een kwestie zoals het binnenhalen van Guangdong Zhenrong Energy (GZE), staat gelijk aan het in het midden van de nacht stelen van de spaargelden uit het spaarvarken van je kinderen. Je doet je kinderen en je land ernstig tekort. Laten we rustig de tijd nemen en alles wat ter tafel komt over deze organisatie inschatten. Leer het Multidisciplinair Projectteam (MDPT), dat ze binnen heeft gehaald en heeft geïntroduceerd, nader kennen.
In het ‘Plan van Aanpak Isla Raffinaderij’ (30 mei 2012) schrijft de regering van Curaçao dat het vooraf onduidelijk is in te schatten hoe groot de slaagkans is van het succesvol afronden van het traject tot een moderniseringsinvestering. Om die reden is een 2-sporenaanpak noodzakelijk. Het gaat dan om A) het uitwerken van een plan tot modernisering en investering in de raffinaderij en B) het sluiten van de raffinaderij gevolgd door ontmanteling, schoonmaak van de terreinen en het sociaal-economisch – duurzaam inrichten van het Schottegatgebied.

Bij Landsbesluit van 29/11/2013 wordt voor de aanpak van deze twee trajecten het MDPT onder leiding van de heer Werner Wiels ingesteld. Dit bestaat uit 2 deelgroepen. Elk van de opties wordt onderzocht en de vorderingen worden gemonitord.

Overigens heeft de overheid ten onrechte niet eerst onderzocht of het überhaupt wel verstandig is om te streven door te gaan met raffineren in het hart van Willemstad. Wie eerder iets van mij gelezen heeft, weet dat ik van mening ben dat het voor Curaçao in alle opzichten beter zal zijn om op het vastgoed van 800 ha dat de raffinaderij in het hart van Willemstad bezet, andere activiteiten te ontplooien. Wanneer de effecten van een raffinaderij ter plekke afgewogen zouden worden tegen de effecten van alternatief gebruik zou de balans inzichtelijk, helder en duidelijker gemaakt kunnen worden.

Helaas heeft de overheid van Curaçao nooit een dergelijke waardebeoordeling gedaan en streeft zij blind naar het in stand houden van de raffinaderij in het hart van Willemstad.

Maar even terug. De bevolking heeft recht op transparantie, op toetsing en op controle van de uitvoering van overheidstaken en semioverheidstaken. Het MDPT is een semioverheidsteam.

Het MDPT is nu zo opgezet dat er maximale financiële middelen ter beschikking gesteld worden met minimale controle en minimale transparantie. Blijkt dat de voorzitter van het MDPT in het verleden betrapt is op malversaties in zijn hoedanigheid van bestuurder bij de Amfo. Daarna is hij in opspraak gekomen wegens wanbeleid als commissaris bij Aqualectra blijkens het rapport van mr. Willems.

De financiering van het MDPT komt van een semioverheidsbedrijf, Refineria di Kòrsou (RdK). Bij de benoeming van een andere directeur om de met pensioen gaande heer Herbert Mensche te vervangen, is tegen de adviezen in, de minst deskundige jaknikker neergezet. Iemand die inhoudelijk in elk opzicht de slechtste kandidaat was. Wanneer een ondeskundige jaknikker als directeur van RdK, samen met de eerder beschreven persoon van Wiels de energietoekomst van ons land moet bepalen dan vraagt dat om narigheid en ellende.

Na de opzet van de taken van het MDPT wordt er een begin gemaakt met de invulling van ‘personen’ binnen het MDPT. Er worden oud-professionals in het team benoemd.

Opvallend zijn de personen die benoemd worden om hun persoonlijke bekendheid en imago. Ze hebben allemaal wel iets met de raffinaderij van doen gehad, maar waarom niet ook contemporaine collegae gevraagd? Terwijl de ‘oude’ groep vaak zoekt naar verbeteringen, komt de jonge garde met moderne praktische oplossingen die spaarzaam en duurzaam zijn.

Bij het zien van de samenstelling van dit team rijst bij mij de vraag: Moet het volk iemand vertrouwen die in het verleden zelf serieuze integriteitsproblemen heeft gehad? Heeft zo iemand wel de bekwaamheid om dit belangrijke team te leiden? Is hij zelf door een psychologisch bureau getest en heeft hij een integriteitstest ondergaan? Heeft hij bij het onderhandelen met GZE alles eruit gehaald voor Curaçao? Is de prijs die GZE betaalt voor het verkrijgen van de exploitatie van de raffinaderij, het gebruik van beide havens, Willemstad en Bullenbaai en het in beheer krijgen van onze energiesector en waterhuishouding, weldoordacht en bovenal verantwoordelijk geweest? Hoe is het mogelijk geweest om zonder enige transparantie, laat staan discussie, drie hoofdaders van je economie, de voornaamste levensbehoeften van ons land, haveninvoer, energie en water in handen te geven van een buitenlandse macht, en dat voor maar liefst 40 jaar?

Ondertussen blijven er briefjes, notities, bankafschriften en andere documenten met betrekking tot het MDPT binnenkomen. Ze geven een goede doorkijk in het reilen en zeilen van het MDPT. Het geeft de impressie dat binnen het MDPT een klein clubje aan het werk is voor eigen belang en niet in het belang van Curaçao.

Binnen het MDPT lijken allerlei financiële wantoestanden plaats te vinden. Zo staan er mensen op de payroll die daar geen of nauwelijks een tegenprestatie voor leveren. Zijn het deskundigen die een bijdrage zouden kunnen leveren of zijn het profiteurs en meepraters, voor wie 5.000 gulden per maand meer telt dan principes?

De namen en de bezigheden van een vakbondsleider en van een politicus zijn bekend, maar welke prestaties verrichten zij om elke maand maar weer 5.000 gulden op hun rekening bijgeschreven te krijgen? Waarom wordt een ex-lid van het team gewoon 7.500 gulden per maand doorbetaald nadat deze verhuisd is naar het buitenland?

Hoe zit het met ex-minister Francisca die na haar vertrek als minister van SOAW bij het MDPT tewerkgesteld wordt, waarbij haar partner, die bij de Isla werkt, net toevallig in die periode een eenmanszaakje opricht. Hij wordt niet bij het MDPT gesignaleerd, maar de eenmanszaak staat wel op de payroll van het MDPT. Is hier niet sprake van het heimelijk betalen van ex-minister Francisca via spookfacturen van haar partner?

Waarom maakt het MDPT meerdere malen geld over naar sportstichting FDRS (Fundashon Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial)?

Maar er is meer:
De bedragen die aan consultants en adviseurs betaald worden lijken buitensporig. Wat heeft KPMG gedaan om voor de eerste 8 maanden, 800.000 dollar te beuren?

Er staan diverse personen uit de hoek van eerst Pueblo Soberano, later van de heer Ivar Asjes op de payroll. Is hier sprake van het uitdelen van pastechi’s?

In het jaar 2015 heeft het MDPT een presentatie gegeven en daarin staat dat 60 ha Isla-terrein gesaneerd zal worden vóór 2017. Er is tot op heden nog helemaal niets gesaneerd en in de nieuwe plannen wordt er ook helemaal geen melding meer van gemaakt. Doodgebloed kind, valse verkiezingsbelofte of wordt er gewoon maar weer wat geroepen door het MDPT?

Idem dito met betrekking tot de bedragen die GZE zou investeren. Eerst wordt er 10 miljard dollar genoemd, dan 5 miljard dollar en vervolgens 3,5 miljard dollar. Hoeveel wordt het uiteindelijk? Welke milieunormen zullen van toepassing zijn?
Er wordt geroepen dat er duizenden arbeidsplaatsen gecreëerd worden.

Velen van ons weten nog hoe het met de bouw van de BOO-centrale gegaan is. Nagenoeg geen enkele lokale werknemer is ingeschakeld voor de bouw ervan. Er wordt door het MDPT aangestuurd op een opleidingscentrum voor ‘alle werknemers die in de nieuwe raffinaderij nodig zijn’. Voor dit opleidingscentrum moeten miljoenen op tafel komen. Worden we hier niet gewoon voor de gek gehouden?

Als een hightech nieuwe raffinaderij en LNG-installatie gebouwd gaan worden dan zal die toch echt niet gebouwd worden door pas geschoolden, maar door ervaren werknemers? Heeft het MDPT aangegeven hoeveel arbeidskrachten er uiteindelijk voor de nieuwe raffinaderij en LNG-installatie nodig zullen zijn? Wat ik begrepen heb is dat voor het operationeel houden van de LNG-installatie niet meer dan 14 (hooggeschoolde) werknemers nodig zijn en voor een nieuwe raffinaderij waarschijnlijk niet meer dan 400 man personeel.

Hoe kan er geclaimd worden dat de Heads of Agreement (HoA) geen gevolgen heeft voor de begroting? Hoe verhoudt zich dat met de beweerdelijke 55 miljoen dollar die de Chinezen al geïnvesteerd zouden hebben in dit project, en waarvoor Curaçao schadeplichtig zou kunnen zijn als de deal niet doorgaat?

Er bestaat een enorme braindrain op het eiland. De achtergeblevenen zijn niet braindead. Ze moeten alert zijn en blijven en de boel goed in de gaten houden. Zoals het nu gaat trekt Curaçao straks gegarandeerd aan het kortste eind. Laat de nieuwe regering zo snel mogelijk het MDPT on hold zetten, en een gedegen onderzoek doen voordat verdere toezeggingen ons land nog meer engageren.

Wat dit allemaal weer bevestigt is dat één persoon, Werner Wiels, een ongekende macht is toegekend, is toegedeeld of naar zich toe heeft getrokken. Hij bepaalt wat er gebeurt.

De interessante vraag is: ,,Wat geeft hem die macht? Wie geeft hem die macht?” Tijd om de boel op te ruimen. Tijd om met schone handen door te gaan. Tijd voor ‘Dignidat Humano ta Sentral’ (Menselijke Waardigheid staat Centraal). Alleen zo kan Curaçao een goede toekomst tegemoetzien.

Andrés Casimiri

23 reacties

  1. @Beste Abram Mossel,
    je maakt me aan het lachen, want ik ben echt geen edel mens, maar een beest als het echt moet. Een beest vanwege de vele beestmensen die deze wereld bevolken. Wat betreft mijn interventie omtrent de betekenis van het naamwoord, het was en is nog immer een waarheid, vandaar.

  2. Prachtige visie. Ik zie het helemaal voor mij. De tijden zijn veranderd. Het is NU tijd voor iets nieuws. De raffinaderij was heel goed voor Curaçao maar we moeten ons nu richten op de toekomst. Niet bang zijn. Angst stoort groei en ontwikkeling. We mogen ons dromen waar maken. We hebben alles daarvoor. Niet stil staan op wat was maar durven innoveren. Het is net als een nieuw kunstwerk beginnen op een schone canvas. Tabula rasa. Wat niet functioneert kan je opnieuw creeren. Het hele leven is een creatief proces. Wees niet bang yu di Kòrsou. We hebben al zoveel bereikt ondanks onze geschiedenis. En als we voor een tijdjs een stapje achteruit moeten doen om deze visie waar te maken… so what… we have been through worse. We can do it. We are free. Free to create. We only need to free ourself of mental slavery… Let’s dream, let’s create, let’s love ourselves and don’t sell ourselves again and again. We know already what that is and how it feels. We don’t have to repeat that. We know already that it doesn’t function. We know it doesn’t make us happy. Kiko nos ta warda… ? mi ruman

  3. Nogmaals voor de …tigste keer. GreenTown Curaçao is een stadsuitbreiding plan. Uitbreiding van Willemstad op een duurzame, groene manier. Aan het Schottegat gelegen bedrijven en industrieën zoeken meer plek, Punda en Otrobanda kunnen erin worden uitgebreid. De haven krijgt meer meerplaatsen, het DOK, de reparatie en jacht services (die al bestaan) zoeken uitbreiding en krijgen met deze hele “groen-blauwe” metamorfose meer plek en een geheel nieuwe “look” en uitstraling. Goed voor ons zelf en goed voor het toerisme. De containerhaven zoekt uitbreiding, KTK en andere “Marine-industries” dienen in de stad te blijven, dat betekent dat de haven beter ingedeeld en gebruikt dient te worden. Tel daarbij de mensen die graag in de stad (liefst aan het water) willen wonen, liefst nog naast hun werk. Er is genoeg plek voor 5000 woningen (van duur tot betaalbaar), parken, sportvelden en noem maar op.
    Als je in de toekomst GreenTown noemt, denk dan vooral aan een schone haven met veel activiteiten, waar kleinere cruisescheppen kunnen aanmeren. Denk aan een Capri, St. Tropez of St. Barth’s, Monaco, Abu Dhabi, Port de Cannes, Ibiza, Porto Fino, Miami Beach. Curaçao moet gewoon de Number One Yacht spot worden van de Yachting industrie.
    Hotels..????? Er zijn GEEN hotels gepland. Curaçaose hotels dienen buiten bij, op, naast een baai gebouwd te worden. Waar wel plaats voor moet zijn, is een mega uitgaanscentrum. Zoiets als het Opera Gebouw in Sydney. Daar is nu al een organisatie voor, die hebben plannen, ze hebben het kapitaal ervoor, en nog belangrijker, ze zitten in de organisatie van evenementen zoals Yacht Shows, mode shows, entertainment. GreenTown moet de grootste trekpleister van de Caribbean worden. Overdag kunnen mensen zich aan het water vermaken in het nieuwe Willemstad.
    Dus, nogmaals, GreenTown is er om in en langs het Schottegat te bouwen.
    Hotels..????? Er zijn GEEN hotels gepland. Curaçaose hotels dienen buiten bij, op, naast een baai gebouwd te worden. Taxi’s moeten ze aan en afvoeren. Werk voor iedereen creëren. Van de rijkste ontwikkelaar tot aan de kleinste ‘eenmans’ zaak, pinda en andere waar verkoper,
    Dat was en is de visie.
    Andre

  4. Hoeveel grote hotels zitten er op Banda Bou? Uitgaansgelegenheden.. Is te ver weg! Trouwens Greentown is ook woningen voor Curacao residents.. Die willen niet op Oostpunt zitten! Wegen naar oost zitten al vol!

  5. Lees het regeerakkoord (je kan het op KKC vinden). Over een half jaar kunnen het kabinet evalueren. Maar nu al zitten zeuren vind ik erg belachelijk. Maarja je kan ook niet zoveel van de bashers verwachten.

  6. Ik voel me meer realist dan pessimist. Toch weer PS in de regering en zwijgen over de toekomst van Isla, voorspelt niet veel goeds.
    De houding van de demissionaire MinPres. Whiteman deugt ook niet.
    Alles gaat gewoon verder, business as usual.
    Aanpak van corruptie is een lachertje, over armoe aanpak, wordt niet gesproken. Noem dat maar pessimistisch.

  7. In het Nederlands heet het inderdaad Chinezen of een/de Chinees, maar in het Spaans los Chinos of un/el Chino.
    Als men een Chinees in Spanje of Latino America vraagt uit welk land hij of zij komt zal het antwoord zijn; Mi país se llama China, vengo de China, pues “soy un Chino”= Ik kom uit China, dus ik ben een Chinees. 🙂

    Het woord Chino op zich is geen vuil of respectloos woord, maar de officiële benaming in het Spaans voor een autochtone inwoner van China of van een Chinees. Het hangt ervan af hoe je de Chino=de Chinees aanspreekt, respectloos of normaal beleefd.

  8. Zolang Werner en kornuiten een vinger in de pap hebben ziet het er inderdaad niet goed uit. Hopelijk wordt het (afromen) ook de Chinezen teveel en wordt men opzij gezet (van Koeimen en Gijsbertha is een dergelijke actie niet te verwachten). Betekend wel nieuwe verkiezingen. Hopelijk dan treed er ook een MinJus met een ruggegraat aan, want, naar verluid, is de oorzaak van het oponthoud met het beëdigen van de nieuwe ministersploeg het screenen van deze kandidaat minister.

  9. Raffinaderij weg en herinrichten van het Schottegatgebied kan een mega toeristische atractie worden. Rendabele raffinaderij kan kleiner en elders op het eiland. Het gaat om duurzame economische ontwikkeling van het eiland en dat kan hier en daar ten koste gaan van woongenot. Huidige situatie dient aangepakt te worden en situaties als de wijk Buenavista moeten ook worden vermeden.

  10. BulliBullie,
    Blijkbaar heb je je helemaal niet, zoals de PS en de MDPT verdiept in het plan Greentown!
    Even ter toelichting: dit plan is gesitueerd rond het Schottegat dat zeer belangrijk is binnen dit plan. De watersportfaciliteiten, de jachthavens, de speciaal op,watertoerisme gespecialiseerde hotels en ander accomodaties maken op ideale wijze gebruik van de natuurlijke havens.
    In de mundi kan je dit plan niet situeren of je moet al een soort van ” Las Vegas” willen bouwen.
    Dit alles komt niet alleen de plaatselijke bevolking ten goede maar ooken zeker het milieu en de gezondheid van eengroot deel,van de plaatselijke bevolking.

    Er is maar een advies voor jou en je zelfdenkende soortgenoten: Doe die oogkleppen af, lees je goed in in de feiten en probeer eens verstandig te denken!!

  11. Ik ben een pessimist pur sang. Dat de nieuwe regering een dikke laag boter oh hoofd zal hebben dat kan en mag niemand verbazen.
    Als je alleen al de PS laat toetreden is er iets niet pluis.
    Dat de flrmateur – voorheen of nog woordvoerder van de I is/was – is al niet pluis.
    Wie hier vertrouwen in heeft is of zwak of snapt niet wat er zich allemaal afspeelt.
    Daat komt men dan nog wel achter.

  12. Ik heb maar 1 vraag voor dhr. Casimiri. Als Greentown zo goed is, waarom kan het niet elders anders op het eiland zijn bijvoorbeeld Oostpunt bij Maal?

    Volgens mij is dit het beste scenario voor Curacao; 1 rendabele raffinaderij en 1 MEGA toeristische atractie.

  13. Wat een fucking pessimist ben jij!! Mensen zoals jij vinden het gewoon leuk om lokale politici te bekritiseren. Laten we kijken hoe het nieuwe kabinet gaat functioneren. Of moeten wij volgens jou provincie worden??

  14. Het is duidelijk dat ‘Greentown’ naar het sluiten van de en herinrichten van het Schottegatgebied streeft. In de nieuw gekozen regering komen een aantal Ministers van het huidige kabinet terug. Echter, het ‘Plan van Aanpak Isla Raffinaderij’ (30 mei 2012) en ook Landsbesluit van 29/11/2013 zijn nu ‘ondergeschikt’ aan de afgelopen week ondertekende regeringsakkoord van Kabinet Koeimen. Daarin staat (pagina 10) “Ta antisipa invershonnan kuantioso den e sektor energetiko i oumento di kapasidat di almasena na Bullenbaai. Gobiernu 10 soru pa e proyekto aki resulta den unu eksitoso “. Wat dat presies inhoudt zal uitgewerkt worden. De overeenkomst met GZE biedt de mogelijkheid om een ‘oude’ industrie dat belangrijk is voor de Curacaose economie te vernieuwen. De sociaal-economische effecten van alternatief gebruik van 800 ha Schottegatgebied land zijn zoals terrecht wordt opgemerkt niet onderzocht en daardoor niet op transparante wijze te toetsen. Casimiri heeft wel een punt dat de oudgedienden binnen de MDPT waarschijnlijk niet de aangewezen personen moeten zijn om te “soru pa e proyekto aki resulta den unu eksitoso “. De MDPT lijkt tevreden met een gouden kooi (eerste gezicht aantrekkelijk maar zeer beperkend en geen idee van de impact op het milieu).

  15. Het is nog te vroeg om al te zeggen of een deal met GZE nadelig of voordelig is voor de eiland. De onderhandelingen zijn begonnen maar nog ver om als definitief beschouwd te worden. Er moet nog over een heleboel punten nog duidelijkheid komen, waaronder wat gaat eigenlijk geinvesteerd worden en gespreid over hoeveel jaren? Wat wordt de productie capaciteit en kwaliteit ? Wat is de beoogde inzet van tijdelijk en landurig personeel? Welke kennis is er al en welke bijscholing, expertise is gewenst? Hoe zal b.v. een Millieudienst en bevoegde ministerie invulling geven van handhaven van de millieunormen als updaten hiervan, dat we geen herhalling krijgen van een ongeoorloofde uitstoot onder beheer van SHELL en PDVSA . Transparentie geven blijft wel de taak van de overheid, RdK en niet alleen MDPT. Hier de tak van burgers om kritisch te blijven, maar door stil te staan komen we er niet! Wel bij goed onderhandelen met duidelijke vastgestelde afspraken en boete clausules bij niet nakomen hiervan. Als volgt link over de laatste ontwikkeling over raffinaderijen in Europa:
    http://www.tankpro.nl/brandstof/2016/06/17/exxonmobil-start-met-uitbreiding-van-raffinaderij-rotterdam/

  16. Veel succes met deze vooringenomen lieden, voor wie de toekomst in het verleden ligt. Macht hebben zonder visie is is een epidemie onder de lokale bestuurders. Dodelijk voor nieuwe ideëen en initiatieven. De grootste bek heeft hier het grootste gelijk. Helaas zal dat met de nieuwe regering niet veranderen vrees ik.

  17. Casimiri u heeft gelijk. Maar waar maakt u zig druk over, dit hele verhaal gaat niet door, die chino is gewoon een paar miljoen steekpenningen uit zijn Zak gelult, en wie zegt mij DAT die chino die getekend heeft ook niet corrupt is, hand vest broekzak Noemen ze DAT! De poen verdelen? Gerrit de RAAF kan het je haar fijn uitleggen hoe zo iets werkt!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties