30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Toerisme: eroderende hotelmarkt

HomeAuteursOpiniesOpinie | Toerisme: eroderende hotelmarkt

Door Hans Robben

Hans Robben is eigenaar en directeur van The Ritz Village op Scharloo

Een eiland zonder veerdiensten over zee is afhankelijk van de aanvoer van haar toeristen met vliegtuigen, de zogenaamde ‘airlift’. Zonder (voldoende) airlift geen bezoekers die verblijven in de accommodaties op het eiland. Het zal iedereen duidelijk zijn dat er een balans moet zijn tussen de airlift en het aantal beschikbare (hotel)kamers op het eiland. En daarin zit voor Curaçao een levensgroot probleem.

Over de afgelopen jaren is het aantal accommodaties op Curaçao enorm toegenomen. Ik schrijft enorm, omdat niemand precies weet hoeveel kamers er nu precies op Curaçao worden verhuurd. Wie het vraagt aan mensen die het zouden kunnen weten, krijgt te horen: Er zijn zo’n 3.500 hotelkamers op Curaçao en nog eens 3.500 ‘alternatieve’ accommodaties.

Bij het woord alternatief moet u denken aan appartementen, villa’s, huisjes, kamers bij mensen thuis en verder van alles waar een bed in kan staan. Een jaar of vijf geleden had Booking.com zo’n 150 accommodaties op Curaçao op haar website. Nu zijn er dat 251 en op Airbnb zijn het er meer dan 300.

Veel van de niet-hotelaccommodaties worden gerund door echtparen die ‘het erbij doen’. Ze hebben elders een baan en verhuren hun appartementjes ‘on the side’. Dat is lucratief, want de inkomsten worden vaak in euro’s betaald in Nederland, omzetbelasting (voorheen logeerbelasting) wordt (vaak) niet afgedragen en premies over de gemaakte uren door het echtpaar worden al helemaal niet betaald. Over winstbelasting – er wordt hier immers een commerciële onderneming gedreven – wordt al helemaal nooit gesproken.

Wie die situatie vergelijkt met een willekeurig hotel ziet onmiddellijk de oneerlijke concurrentie. Hotels hebben werknemers over wie ze maandelijks salaris, loonbelasting en premies moeten betalen. Hotels dragen omzetbelasting af over de kamerprijs en als er dan nog winst gemaakt wordt, komen ze ook dan aan de beurt.

Die winst is voor veel hotels aan het opdrogen. De ADR (Average Daily Rate) daalde in het Caribisch gebied met gemiddeld 6 procent, maar op Curaçao met maar liefst 12 procent. Vrij vertaald; de marge van de hotels staat zwaar onder druk. Ondanks de goednieuwsberichten die de overheid en toeristenbureau CTB de wereld in blijven sturen; als er 100 bezoekers meer uit Ecuador komen, dan schrijft het CTB dat ‘het toerisme uit Ecuador spectaculair is gestegen’. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, evenmin als het uitdelen van batidos op 5th Avenue.

Er zijn op Curaçao reeds drie prominente hotels failliet gegaan; Kura Hulanda, Plaza en recentelijk EM City Hotel. Ik kan er nog drie noemen die bij gelijkblijvend beleid van de overheid deze zomer zullen omvallen.

De hotelindustrie op Curaçao is ernstig in de problemen. Door de (illegale) wildgroei aan accommodaties dalen de hotelkamerprijzen met alle gevolgen van dien. Dagelijks kijken hoteliers naar de aangeboden prijzen van accommodaties en om hun hotels vol te krijgen moeten ze zelfs in het hoogseizoen maandenlang stunten met de prijzen. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat een bedrijf dat niet lang vol kan houden. In april begint het laagseizoen en dan zullen er rake klappen gaan vallen.

Andere landen hebben al lang ingespeeld op de wildgroei. In Amsterdam mag je inmiddels je toeristische accommodatie slechts drie maanden per jaar verhuren. De lokale overheid maakt afspraken met Booking.com en Airbnb en reguleert het verblijfstoerisme in de stad. In mijn laatste gesprek met Gillian Tans (ceo van Booking.com) gaf ze aan open te staan om afspraken te maken met elk (ei)land, maar dat het initiatief dan wel uit het (ei)land zelf moet komen. Tot die tijd kan iedere pief met een paar opgeknapte slaapkamers een listing krijgen op Booking.com.

Met een trackrecord van dalende opbrengsten en drie hotelfaillissementen, waarbij het Plaza als afschrikkend monument van een falend beleid pontificaal in het stadscentrum staat, zal elke weldenkende investeerder met een grote boog om Curaçao heenlopen.

Wat moet er gebeuren?

De overheid moet de verhuur van elke accommodatie onderwerpen aan een vergunning. Al was het alleen al voor het registreren van die accommodatie. Opereren zonder vergunning leidt tot een boete en/of sluiting.

De overheid moet werk maken van het innen van belastingen en premies. Accommodaties opereren via het internet en zijn gemakkelijk te vinden. Ga ze deur voor deur langs en leg ze aanslagen en boetes op.

Dan de veelheid aan accommodaties. Wildgroei leidt tot prijserosie en holt een volledige industrie uit. In zijn algemeenheid ben ik tegen overheidsregulering en zou ik een voorstander zijn van het vrije marktmechanisme, maar op een eiland waar de enige toevoer van verblijfstoeristen via de airlift moet komen, is het noodzakelijk dat er een balans blijft bestaan tussen binnenkomst en het aantal accommodaties.

Elke boer kan je precies vertellen hoeveel aardappelplanten er op één vierkante meter gepoot mogen worden voor een maximale opbrengst. Wie toch probeert meer planten te zetten binnen die meter zal zien dat dat ten koste gaat van alle andere planten en de totale opbrengst zal lager zijn.

Het CTB blijft ons doen geloven dat we ons moeten richten op de Amerikaanse markt; het grote geld! Wie om zich heen kijkt en ook eens op andere eilanden is geweest kan niet anders dan zien dan dat het toeristisch product op Curaçao (nog) niet voldoet aan de hoge Amerikaanse servicewensen. Water vloeit naar het laagste punt en Amerikanen zullen voor bestemmingen blijven kiezen voor een hoger serviceniveau.

Wie oplet, ziet aan de onderkant van de markt wél andere dingen gebeuren. Een serieuze grootondernemer uit een ‘Zuid-Amerikaans’ land probeerde afgelopen maanden aan hotels op het eiland ‘all inclusive’-verblijf te verkopen. 45 Dollar per persoon: inclusief kamer, ontbijt, lunch, diner, snacks, open bar. Ook hier behoef je geen econoom te zijn om uit te rekenen dat dit soort prijzen niet kunnen op Curaçao. In zijn land kost een fles wodka 3 dollar, hier 10 dollar. Zijn werknemers krijgen 300 dollar per maand, hier vanaf 900 dollar. Een flesje bier kost hier 0,92 dollar inkoop. Een beetje vent lust er wel 10-20 op een dag op vakantie. Tel uit je winst. Toch zijn er hotels die de deal gepakt hebben. Het geeft aan hoe groot hun nood is.

Conclusie uit dit verhaal is dat Curaçao niet op weg is naar het grote geld uit de Amerikaanse markt, maar eerder aan het afglijden is naar een steeds verder eroderende hotelmarkt. Als toerisme de pijler van onze economie moet worden, dan is er nu actie nodig! Met een stuurloos CTB en een overheid die haar volle aandacht lijkt te richten op oude vervuilende industrie; boer let op je plantjes!

Hans Robben is eigenaar en directeur van The Ritz Village te Scharloo op Curaçao.

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Is dit niet een positieve ontwikkeling voor u? ikke, ikke en de rest kan stikke!
    U bent hier aan het generaliseren. Alleen na een wetenschappelijke onderzoek kunt u hier een uitspraak hierover doen.
    De toerist bepaalt waar hij/ze wilt logeren, en niet de hotel- of het appartement eigenaren.
    De toeristen industrie is niet alleen bedoeld voor hoteleigenaren die op het eiland hun geld investeren, maar ook lokale mensen mogen ervan profiteren. Of moeten de lokale mensen alleen als taxi-chauffeurs hun graantjes plukken uit de toeristen-industrie? Zelf dat is het bijna niet meer mogelijk, aangezien de alle tour-operators op ons dushi Kòrsou.

    Booking.com is niet geïntegreerd wat in een land gebeurd met hun accommodatie, als je maar zorgt dat je commissie van 7% iedere maand aan booking.com betaalt.
    Probeer u de overheid op deze manier te overtuigen om maatregeling de nemen tegen de arme bevolking van Curaçao die op deze manier een beetje geld probeert te verdien om hun hoofd boven water te houden? Hoe durft u? Waarom denk u niet positiever, b.v. om de appartement eigenaren te verenigen in een organisatie om samen tot een betere oplossing te komen in deze sector? Waarom moeten ze allemaal verdwenen om weg open te maken voor u? Deze mentaliteit is ouderwets. Als u vindt dat u het niet red om hier geld te verdienen, dan moet u anders gaan proberen of ook appartementen te bouwen, en niet op de eilandbewoners trappen voor uw eigen belang.
    Uit uw woorden moet ik constateren dat uw denkwijze onbehoorlijk is vergeleken met een normale ondernemer.
    Bovendien heeft u weinig kennis van de categorie toeristen uit Europa die ons eiland bezoeken.
    Er zijn hoteltoeristen en, er zijn appartementstoeristen die lekker privé willen zijn en van de natuur willen genieten.
    Appartementstoeristen zijn geen arme toeristen, maar willen hun geld op andere manier besteden. Wat is dan het probleem? Mogen de eilandbewoners deze soort accommodatie niet aan de toeristen aanbieden? Moeten ze zitten wachten op meer spookhotels zoals Plaza hotel? Moeten ze zitten wachten op investeerders zoals u, die hun komen vernederen?
    Als eilandbewoners spreek ik uit voor alle personen die op het eiland Curaçao bevestigd zijn, en die gestart zijn als kleine ondernemer, en die appartement verhuren.

    Op alle Caraïbische eilanden zie je de opkomst van (meer) appartementen, want de toeristen vragen ernaar, hun bepaald de markt en niet u.

    Dat niet alle appartementen geregistreerd zijn, is begrijpelijk. Sommige appartementen zijn ontstaan om familie-leden die in het buitenland wonen te vervangen wanneer ze op vakantie komen. Soms betalen ze hun familie wat geld, en later sturen ze hun vrienden of kennissen om bij hun familie te komen logeren, en zo zijn diverse appartementen ontstaan.
    De appartementen op booking.com zijn allemaal geregistreerd en betaald hun belasting. De overheid kunt via booking.com zelf al deze appartementen controleren, dus u hoeft het wiel niet uit te vinden voor de overheid.
    Een nette ondernemer zou nooit soortelijke negatieve respectloze uitspraak doen.

    Verder reageren op uw hieronder andere uitspraken is niet meer nodig, omdat ik al geconstateerde, (en geconcludeerd,) dat uw uitspraken draagt niet bij een vooruitgang van het eiland, maar berust meer op uw eigen persoonlijke belang.

    Rudsel Martinus

  2. Het feit dat Hans Robben dit schrijft geen m.i. aan dat de hotel industrie totaal niet begrijpt wie nu hun klanten zijn en wat de toerist nu eigenlijk zoekt.

    Hotels stellen zich op het standpunt dat vrijwel alle toeristen gebruik moeten maken van hun faciliteiten. Teveel aanbod in appartementen, kamers etc is immers tegen hun belang in.
    Het probleem is echter dat veel toeristen gewoon niet in een hotel willen verblijven. Zelfs al zou je ze er met een stok injagen, dan vliegen ze er weer via de achterdeur uit. Zo zijn er veel toeristen in Europa die zweren bij kamperen en dus bieden campings in Europa al ingerichte tenten of pre-fabricated homes aan op de camping. Dan hebben de toeristen nog een beetje het kamping gevoel, maar iets meer luxe dan slapen op een luchtbed.

    Curacao biedt in het geheel geen mogelijkheden voor toeristen om te kamperen of te verblijven in ingerichte tenten. In mijn ogen een gemiste kans.
    Curacao biedt ook geen mogelijkheden voor long stay toeristen, de zogeheten overwinteraars. Spanje zit er vol mee, gepensioneerden die in de wintermaanden tegen een sterk gereduceerd tarief in een appartement zitten. Ook die mogelijkheid bieden we niet op Curacao.

    Veel hotels op Curacao hebben zich, om de een of andere reden, gestort op het luxe segment. De kamers moeten zo gek mogelijk, met de meest moderne snufjes, er moet een spa bij, luxe restaurant, want dat zou de toerist zoeken ? Wie verzint dat ? Het luxe segment in de toeristische markt is zeer beperkt. Wellicht 5 % van alle toeristen op deze aardkloot begeven zich in dit segment, doch vrijwel alle hotels richten zich op die markt. Reden ? Men kan hogere kamerprijzen vragen.
    Het middel en lagere segment wil men niet bedienen, daar is niet genoeg geld te halen (vindt men), dus lachen landen als Turkije en hotel ketens als ACOR, Formule 1 etc zich een slag in de rondte. Zij hebben bezettingsgraden van tegen de 100 % door simpelweg aan te bieden wat de klant zoekt en de klant niet iets op te dringen wat de klant niet wil.
    Hier op Curacao bestaat nog altijd geen no-frills concept. Het dichtst in de buurt komt het bike hotel in Pietermaai, doch dat is meer een hostel idee, waar ook een markt voor is. Hotels als Formule 1 bieden een kamer met een bed aan, gezamenlijk badkamer op de gang, geen incheckbalie (gewoon via een computer systeem inchecken), geen ontbijt anders dan uit een machine en nagenoeg geen personeel in dienst (alleen schoonmaak en onderhoud).

    Men kan ook kiezen voor ene ander systeem. Biedt een ‘lege’ kamer (dus alleen bed, douche, kookgelegenheid, koelkast) aan tegen een lage prijs en maak alle extra’s (televisie, airco, radio, telefoon, internet, verzin het maar) optioneel. De gast kan dan zelf besluiten hoe luxe men het wil maken. Dit systeem bestaat al in een aantal landen in Europa, hier is het nog onbekend.

    Kortom, ipv eisen dat de toerist zich aanpast aan de aanbieders (lees: hotels) zouden de hotels er goed aan doen om eens te gaan kijken wat de toerist nu werkelijk zoekt om dat vervolgens aan te bieden.

    Het grootste nadeel van Curacao is en blijft echter dat de beschikbare airlift simpelweg onvoldoende is om de toeristische markt te bedienen.
    I.p.v. 33 miljoen in de failliete boel INSEL te stoppen had Curacao er beter aan gedaan die 33 miljoen in transatlantisch vervoer te stoppen. Dat had vele malen meer opgeleverd en op die manier hadden tickets tegen een acceptabele prijs kunnen worden aangeboden, al dan niet in combinatie met een kamer.

    De prijzen blijven echter hoog en zo zijn 10 dagen Curacao al vele malen duurder dan 10 dagen ergens in Europa. Curacao biedt dan wel min of meer een zon garantie, maar is dat een dubbele of drievoudige prijs waard ? En als slagroom op de cake moet je ook nog eens 10 uur vliegen, zie je vervolgens een vuilnisbelt langs de weg, loop je gevaar te worden overvallen in de verkeerde buurten en trekken veel horeca gelegenheden je het vel over de oren met hun absurde prijzen voor lage kwaliteit en service.
    Er is dus sprake van een volledige mismatch tussen wat de toerist zoekt en wat Curacao heeft aan te bieden.

    In zo’n markt verbaast het mij niets dat hotels langzaam ten onder gaan. Ze hebben het gedrag van een dynosauriër en hebben niet in de gaten dat ze langzaam maar zeker in een wereld terecht komen waar zij niet meer nodig zijn. Vinden ze niet leuk, maar regelgeving afdwingen waarmee de vooruitgang wordt gestopt zal hoe dan ook niet leiden tot een hogere bezettingsgraad. Het zal eerder leiden tot een totale ondergang van het eiland.

    Dus beste hotels: ‘Mocht u in de problemen zitten…………..pas u aan !

  3. Veel hotels bieden anders vrijwel lege kamers aan voor 150 dollar. ontbijt is 30 dollar en tel maar op. En dan heb je niets. BAB en belastingdienst kan zelf op airbnb kijken wie er is en een bezoekje doen. Probleem is BAB weet zelf niet waar ze mee bezig zijn en de CTB ook niet. Aan wie betaal je toeristenbelasting. Wat gebeurt ermee. Geen goede connectie met CTB en belastingdienst en BAB. Zo heb je te maken met 3 instanties die allemaal menen geld te moeten ontvangen wat al is betaald.

    Jammer dat er niet inging op de slechte vlieg verbindingen die we hebben. Zelfs Bonaire heeft meer Amerikaanse maatschappijen vliegen naar Curacao. Er moet meer airlift komen!

  4. @Abraham helemaal eens met jou.

    Robben heeft al vaker zijn verhaal geventileerd. Ik kan het evenwel eens zijn met hem dat de gemiddelde USA tourist hier noet gaat komen, daarvoor gaan ze naar Aruba, hier komen, zo was het 40 jr geleden en zo zal het blijven.
    Vwb de verhuur van max 3 mnd in Amsterdam, gaat Robben voorbij aan het feit dat het hoofdzakelijk huurwoningen betreft. Eigenaren kan de gemeente niets op leggen, en nu komt ie, mits, de VVE ermee akkoord gaat.
    Als vb even, onze dochter woont in Amsterdam-Sloten en is na haar studie een reisje om de wereld gaan maken met haar eveneens afgestudeerde vriend zij vertrokken 1 januari en hebben hun huis voor 1.5 jr verhuurd met goedkeuring van VVE in hun complex.
    Dus ik vind als je info doorgeeft zorg dan in ieder geval dat het korrekt is.
    Wat het verhuren hier betreft van veel mensen heb ik nog wel een opmerking. Veel eigenaren zijn in grote problemen gekomen en raken hun huis al jarenlang aan de straatstenen niet kwijt. Betalen netjes hun OG/en andere belastingen, hoge kosten en wonen meestal niet meer op het eiland, vaak goede huizen in goede buurten. Ik heb er absoluut geen problemen mee als iemand dan zijn plek verhuurd. Hetzij via een portal of voor lange tijd aan expats bijv.
    Toevallig heb ik vd week een reactie gegeven over onze buurman die zijn plek weer heeft verhuurd aan een B&B wat best af en toe last veroorzaakt.
    Ik denk dat het met het hotelgebeuren van Robben op Scharloo niet zo lekker loopt, en daarmee de frustratie toeneemt.

    Ik heb er verder eigenlijk nx aan toe te voegen. Lezen, een reaktie en weg ermee.

    Wel nog even een opmerking waar men het wel mee eens kan zijn.
    Gisteren met mijn vrouw even bij Iguana gezeten en in leuk gesprek gekomen met een vriendelijk Canadees echtpaar. Zij hebben het enorm naar hun zin, maar waren verschrikkelijk geschrokken van de viezigheid langs de stranden op Westpunt.
    Ze vonden het een enorme afknapper wat zij daar allemaal tegenkwamen+dat er in de zee daar niet te zwemmen was.
    Dat is nu publicity die de toeristische industry niet kan gebruiken. Mond tot mond reklame is gratis nietwaar.
    Overheid ga daar een keer mee aan de slag zou ik zeggen.

  5. Robben zegt: …Dat is lucratief, want de inkomsten worden vaak in euro’s betaald in Nederland, …
    Leg mij eens uit waarom dat lucratiever is dan uitbetaald krijgen in Yen, Dollar of Naf?

    …omzetbelasting (voorheen logeerbelasting) wordt (vaak) niet afgedragen…
    Ik zeg niet dat iedere verhuurder iedere cent OB afdraagt, echter ik heb inmiddels als de BAB op bezoek gehad. Deze wist mij voor een gedeelte van 2017 exact te vertellen dat ik verhuurd had, dat ik verplicht was hier OB over af te dragen. Als Robben al weet dat het er minsten 300+ zijn, (waarschijnlijk door wat een paar verhuursites te bezoeken) dan kan de belastingdienst dat toch ook. (wat ze volgens mij ook doen). Daarbij, een goede administratie bij emigratie, u weet wel die vliegtuigkaartjes die je in moet vullen, lost het “probleem” al voor minstens 90% op. Helaas geldt dat dan ook voor u.

    …premies over de gemaakte uren door het echtpaar worden al helemaal niet betaald. Over winstbelasting – er wordt hier immers een commerciële onderneming gedreven – wordt al helemaal nooit gesproken…
    Premeis en winstbelasting worden inderdaad niet afgedragen, echter de kosten van onderhoud, water en electriciteit, wasserij en andere exploitatiekosten mag ik ook niet aftrekken.
    Omdat geheel te simplificeren mag ik 35% aan fictieve kosten in aftrek brengen. Over het overgeblevene mag ik progressief inkomstenbelasting en premies betalen..

    …Wie die situatie vergelijkt met een willekeurig hotel ziet onmiddellijk de oneerlijke concurrentie Hotels hebben werknemers over wie ze maandelijks salaris, loonbelasting en premies moeten betalen. Hotels dragen omzetbelasting af over de kamerprijs en als er dan nog winst gemaakt wordt, komen ze ook dan aan de beurt…
    In de particuliere verhuur worden de belastingen op een andere manier geïnd, maar neem van mij aan dat het totaal niet veel afwijkt.
    Daarbij heb ik geen recht op een tax holiday, mag ik geen casino, bar of restaurant hebben en zijn er geen neveninkomsten te genereren.

    Het mooiste van het geheel is dat Robben een beetje huilie huilie loopt te doen vanaf zijn boot, iets wat 90% van de particuliere verhuurders zich niet kunnen permitteren.

  6. @ Rob, waarom heb je dan zelf appartementen er bij gebouwd op je eigen achter terrein, waar de auto’s en vracht wagens dag en nacht langs over last veroorzaken. is dat ook aan de overheid te verwijten! wat betreft dat graantje mee pikken van die man/vrouw om het hoofd boven water te houden is in mijn ogen oké, en al die verbouwde en nieuwe optrekje’s bevorderen de economie, werk is werk en poen is poen en van /met poen kan je leven Rob klaagzang, over tot de orde van de dag.

  7. Een bekend thema: meer regulering voor anderen, minder voor mij.
    Mij is onduidelijk wat er illegaal is aan het verhuren van je eigendom, dat mag vrijwel overal in de wereld (niet in Noord Korea).

    Maar Hans Robben geeft zelf al aan wat het echte probleem is: het serviceniveau van de toeristenindustrie is niet voldoende voor Amerikanen, sterker nog: zelfs onvoldoende voor Europeanen.
    Het touristisch product kan niet beter gemaakt worden door de overheid of door het verbieden van betere alternatieven.
    Het kan alleen beter gemaakt worden door de touristenindustrie zelf. Helaas hoeven we op Hans Robben niet te rekenen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties