Opinie | ‘Venezolaan is politieke vluchteling’

Sheila Sitalsing | Buitenhof/VPRO

Volkskrant columniste Sheila Sitalsing

Columnist van de Volkskrant Sheila Sitalsing trok afgelopen zondag flink van leer in het televisieprogramma Buitenhof. Nederland heeft een magere opvatting
van haar verantwoordelijkheid, zeker als niet wordt erkend dat een Venezolaan een politiek vluchteling is.

Nederland heeft er nu wel een joekel van een probleem bij, want al jaren vluchten er Venezolaanse burgers naar Aruba en Curaçao, al jaren sluiten de eilanden die mensen op, om ze vervolgens zonder verdere plichtplegingen terug te sturen.

Het zijn economische vluchtelingen en het is niet onze zaak, zo stelt de Nederlandse regering. In haar ijver om mee te spelen met de grote jongens, heeft ook de Nederlandse regering inmiddels de uitdager Juan Guaidó erkend als leider van Venezuela, waarmee Nederland expliciet erkent dat al die mensen die in bootjes stappen dat met een verdomd goede reden doen. Ze ontvluchten een regime dat kennelijk zo ondeugdelijk en ook onrechtmatig is dat wij er ons van hebben afgekeerd. Het zijn dus politieke vluchtelingen en die mag je niet zomaar terug zwiepen naar een onveilig land.

Dat Aruba en Curaçao dat toch blijven doen is een flagrante schending van fundamentele rechten Is Nederland daar nu verantwoordelijk voor?

Jazeker zeggen experts in internationaal recht, jazeker zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Jazeker, zeggen kenners van het Statuut (voor het Koninkrijk der Nederlanden), waarin de verhoudingen binnen het Koninkrijk geregeld zijn.

Aruba en Curaçao mogen weliswaar autonome landen zijn, ieder land is verplicht in te grijpen wanneer fundamentele rechten in het geding zijn, is haar mening.

Inmiddels heeft staatssecretaris Knops (van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zuinigjes assistentie in de Vreemdelingenketen toegezegd op de eilanden. Dat is een nogal magere opvatting van de verantwoordelijkheid, want aan te royale hulp moeten ze in Den Haag niet denken. Straks vertelt het zich rond in Caracas dat je als vluchteling netjes behandeld wordt op Aruba en Curaçao en dat je daar een keurige procedure krijgt.

Nee, een te fatsoenlijke opvang, dat zuigt maar aan. Dat moeten we niet willen. En hoewel de grenzen van Venezuela officieel gesloten zijn gaan de uitzettingen gewoon door, zo hoorde zij dit weekend nog van bronnen op Curaçao. En zo duurt de schande voort.

Bron: Buitenhof/VPRO

Een Reactie op “Opinie | ‘Venezolaan is politieke vluchteling’

  1. Dus als Nederland problemen met vluchtelingen heeft dan mogen zij ze naar de ABC eilanden sturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *