Opinie | Verkiezingscircus

Door Gijs van den Heuvel


Het circus gaat eindelijk beginnen. De eerste voorstelling is vandaag. We kijken er al maanden naar uit, want de try-outs en reclames beloven veel spektakel. U weet waar dit over gaat: het verkiezingscircus.
Maar waarom eigenlijk? Omdat we dat met zijn allen belangrijk vinden, de democratie en zo. Ik kan me voorstellen dat veel mensen er helemaal geen zin in hebben. Het politieke gekonkel en geruzie is al jaren bezig. Het oprichten van nieuwe partijen lijkt wel een nationale hobby geworden met meer partijen dan Statenzetels. Op wie zou je moeten stemmen?

Een land krijgt de regering die het verdient. Een citaat van een Franse politicoloog dat vaak, zoals vaak met citaten, verkeerd wordt gebruikt. De man zei het namelijk als cynische kritiek op de Franse revolutie en was dus tegen de democratie.

Om dat cynisme even vast te houden. Het citaat zou weleens heel toepasselijk kunnen zijn in de Curaçaose situatie. Met zoveel partijen dreigt het een janboel te worden. Een gevaarlijke chaos zelfs, want waar er zoveel vechten om een zetel kan een sterke speler er weleens met de buit vandoor gaan. En er doet een heel sterke speler mee.

Want stel je nou eens voor dat de MFK van Gerrit Schotte de verkiezingen van 30 september wint. Bepaald geen ondenkbaar scenario. Heeft dan de democratie gewonnen? Ja, want Schotte krijgt de meeste stemmen, dat is democratie. Maar hij is – in eerste aanleg – veroordeeld voor corruptie, het aannemen van smeergeld en hij koopt stemmen.

Bij u is hij nog niet langs geweest? Bij mij wel, elke avond weer vele keren. Samen met zijn partijgenoten, of met zijn dochtertje, of alleen. Wapperend met 10.000 gulden aan boodschappen of een nieuwe auto. Complete reclameblokken voor, na en tussen het nieuws van TeleCuraçao worden gevuld door MFK, stichting Gerrit Schotte of hoe al die satellietorganisaties van de partij ook mogen heten. Als het geen omkoping is, dan is het toch wel hersenspoeling.

Het wekt, bij mij althans, zoveel ergernis dat ik probeer om niet meer voor acht uur ’s avonds te kijken en bij het eerste reclameblok weer weg te zappen van het nieuws. Stel u voor dat u elke tien minuten reclame zou zien voor een chocoladereep, dan zou u zich toch ook ergeren.

Maar wat is het politieke alternatief? Al die kleine afsplitsingen van ontevreden Statenleden? Ik denk het niet. Partijen met boter op hun hoofd die nu, na vier jaar pappen en nathouden, in het zicht van de verkiezingen stoer doen na het zoveelste rapport over de frauduleuze mismanager Marvelyne Wiels? Of de partij van Wiels zelf dan, die stug blijft volhouden dat ze niets verkeerds heeft gedaan.

En kennelijk mag ze van de PS alles zeggen over haar vermoorde broer Helmin en die andere broer Aubert en een heleboel andere mensen. Ik ga dat hier niet herhalen, maar een beetje beschaving is ver te zoeken bij deze vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland. Over welk machtsmiddel zou ze toch beschikken dat dit allemaal getolereerd wordt?

Er blijft niet veel keuze over. De MFK wordt het gemakkelijk gemaakt om met al het geld waar deze partij over blijkt te beschikken, plus de media die de partij in de zak lijkt te hebben, de kiezer naar zich toe te lokken. De democratie wint wat mij betreft niet als het geld bepaalt wie er wint. Populisten winnen in steeds meer landen terrein met borrelpraat: van Wilders tot Trump. Fastfood.

Hopelijk zal Curaçao op 30 september een uitzondering blijken te zijn. En krijgt dit eiland een regering die het echt verdient: een die kijkt naar wat goed is voor de mensen, de natuur, het milieu en – ja ook dat is belangrijk – de economie. Een kabinet met een voedzaam, evenwichtig menu. Maar ik twijfel. Het circus gaat nu beginnen.

Misschien dat er een paar mooie voorstellingen tussen zitten de komende weken. Van eerlijke mensen met een goed partijprogramma, die kiezers kunnen overtuigen dat er niet gekozen moet worden voor de mooie loze praatjes van mensen met een strafblad en veel geld. Want er zitten heus wel eerlijke mensen in de politiek.

Je moet ze alleen weten te vinden tussen de poppenkastvoorstellingen. Dat is ook een taak voor die paar media die de campagne wel kritisch volgen.

Mijn motto voor deze verkiezingen: kies gezond in plaats van fastfood. Ik hoop dat het Curaçao lukt.
Gijs van den Heuvel is redacteur van het Antilliaans Dagblad

12 Reacties op “Opinie | Verkiezingscircus

 1. het stemmen kopen gebeurt openlijk.
  De MFK busjes staan al klaar voor 30 september.
  op en neer naar banda bau en banda riba en alle mensen uit de knoek meenemen.
  maar de controleurs doen niets, het schijnt gewoon toegestaan om stemmen te kopen…
  echt een bananen republiek ik heb er even gaan ander woord voor.
  de maffia zal blijven regeren op curacrim…
  zolang Nederland geen goede controle gaat uitvoeren op verkiezingsdag.
  100 miljoen is niks voor de maffia….zo terug verdient over de ruggen van het volk.
  zo blijven ze allemaal lekker in de onderstand, handig voor de volgende verkiezingen….stemvee wordt uit de knoek gehaald en weer netjes met wat geld teruggebracht.
  tot de volgende keer
  dan maar weer ,
  de groeten aan mevrouw of meneer.

 2. @Henriques
  Het is inderdaad om te lachen. Als Bill Gates morgen besluit om Curaçao over te nemen, en iedere Curaçaoënaar een nieuwe auto (van $15.000) belooft, is hij overmorgen eigenaar voor het bedrag van $750 miljoen. Dat bedrag is voor Bill een schijntje. Ik zal hem eens polsen.

  Alhoewel Sint Maarten kan natuurlijk een spelbreker worden. Die zijn de helft goedkoper.

 3. helemaal mee eens.
  het volk wordt bewust dom gehouden 0m tijdens verkiezingen als stemvee te dienen voor de maffiapartijen.

 4. haha hij is leuk @Sonny
  maar wel erg dat we er om moeten lachen.

 5. Voor circa 100 miljoen gulden koopt u Curacao. Als minister-president zijn de mogelijkheden onbegrensd. Zelfs doctoraten en een diplomatiekpaspoort zijn simpel verkrijgbaar.

  En… het is helaas de pure werkelijkheid!

 6. advertentie

  ……………
  CURAÇAOËNAARS OPGELET

  Uw stem is méér waard dan u denkt:

  Als stemopkoper bieden wij u 725 gulden per stem. Familiestemmen in pakketten van 5 stuks zelfs 5.000 gulden (1.000 gulden per stem)

  Voorwaarden: cash bij overhandiging van een selfie met geldige stem in stemlokaal.

  ……………
  STOP MET WERKEN

  Koop uw eigen zetel in de Staten (bij kiesdeler 4.500)

  Als stemmenverkoper bieden wij aan:
  1 zetel in de staten voor slechts 8 miljoen gulden;
  10 zetels in de staten 70 miljoen gulden;
  20 zetels in de staten 125 miljoen gulden.

  ..
  Een investering in de staten, kan binnen 6 maanden weer terugverdient worden. Risico’s zijn vrijwel uitgesloten. Zelfs bij gerechtelijke veroordeling (appél-mogelijkheden tot circa 8 jaar)

  Betaling der stemmen dient contant te geschieden. Drugs- en casinogelden worden aangenomen. Betaling kan ook rechtstreeks naar onze trustrekening in Panama. (Financiering via de Girobank mogelijk.)

 7. Als entrepreneur dienen zich – voor mij, en ook ook – weer tal van mogelijkheden aan.

  Ik zoek nog enkele mede-investeerders voor mijn plan:
  “Een goede raad: uw stem is geld waard”

 8. Goede analyse. Een voedzaam evenwichtig menu is het streven. Het liefst in een goed gezelschap met een leuke entourage en goede service. De daghappen van de afgelopen jaren waren beter dan fast food, maar nog steeds erg goedkoop en niet kwalitatief genoeg.

 9. Gevolg van verwaarlozing van het onderwijs op Curacao.

 10. wladimiro matos

  Gijs vdHeuvel is een belezen persoon:

  QUOTATION: Every country has the government it deserves.
  (Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite.)
  ATTRIBUTION: JOSEPH MARIE DE MAISTRE,
  letter to M. le chevalier de…, August 15, 1811.—Lettres et Opuscules Inédits du Comte J. De Maistre, 5th ed., book 1, p. 264 (1869).

  Joseph de Maistre (1753 – 1821)

 11. Nu Schotte na zijn talloze civielrechtelijke veroordelingen ook strafrechtelijk veroordeeld is, en tot maar liefst 3 jaar cel wegens grootschalige corruptie, is het interessant om te zien hoeveel stemmen hij nog trekt.

  De Curacaose kiezer plakt zich het stempel van dom of corrupt of dom en corrupt op als hij nog op MFK stemt.

  Voor een volk dat massaal op corruptie stemt zou in het koninkrijk geen plaats meer moeten zijn.

 12. Uitstekende analyse, Gijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *