28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Vertrouwen wekken bij het volk door het nastreven van behoorlijk bestuur – deel 2

HomeAuteursOpiniesOpinie | Vertrouwen wekken bij het volk door het nastreven van behoorlijk...

Opinie door Marguérite Nahar

mdpt-naar-china-met-werner--jose-arnemann-van-der-wal-maria-liberia-peters-raffinaderij-2016
De delegaties van de MDPT en RdK teams op weg naar China | Foto 2016

Elke regering van elk land heeft de plicht tot het nastreven van behoorlijk bestuur. Uiteraard kan elke regering weleens een steekje laten vallen, want het is en blijft mensenwerk. Het is echter moeilijk goed te praten als een nieuw aangetreden regering bij monde van de nieuw aangetreden Premier het door die regering onder zijn signatuur voorgenomen beleid publiekelijk bekend maakt en vervolgens prompt lijnrecht in tegenstrijd met dat aangekondigde beleid, bestuursdaden stelt waaruit blijkt dat het die Premier aan voldoende leiderschap ontbreekt om de -kennelijk- andersdenkende coalitiepartners te overreden het nieuwe beleid te blijven steunen.

Men mag er toch van uitgaan dat in een coalitieberaad voorafgaand aan de publicatie van het beleid overeenstemming is bereikt tussen de partners over de beoogde doel¬stellingen op een bepaald beleidsterrein.

Uiteraard kan een beleid altijd worden bijgesteld of aangepast maar een ongemotiveerde en onverwachte ommezwaai van 180 graden, resulterend in een volledig tegengesteld beleid, is onacceptabel tegenover de samenleving, omdat hieruit een vorm van woordbreuk van de regering jegens het volk blijkt. Een sprekend voor¬beeld van het zwalkend en onstandvastig beleid is de klaarblijkelijke ommezwaai van Hensley Koeiman t.a.v. het contract met GZE.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Koeiman zich terecht kritisch uitgelaten over de wijze van tot standkoming van dat contract en heeft hij bij herhaling verzocht dat “on hold” te zetten omdat nader onderzoek nodig is t.a.v. de inhoud, de strekking en de gevolgen van die rechtsbetrekking. Dit ferme en verstandige standpunt tijdens de verkiezingscampagne heeft er toe geleid dat vele “zwevende” (dus besluiteloze) kiezers hebben besloten op de MAN partij te stemmen en daardoor is er een morele plicht voor Koeiman ontstaan om zich jegens die kiezers te gedragen, zoals zij van hem mochten verwachten door zijn gedrag en zijn uitspraken vóór de verkiezingsuitslag.

Vele kiezers zijn thans bitter teleurgesteld over het feit dat de Premier nog steeds geen werk heeft gemaakt van het door hem aangekondigde “nader onderzoek”. Dit betekent dus een vorm van evident kiezersbedrog. Nog een sprekend voorbeeld is het volgende: In het Antilliaans Dagblad van zaterdag 31 december 2016 staat op pagina 13 onder een vette kop dat er een “Energiebureau als spil voor de energiesector” zal worden opgericht door de regering Koeiman. In het artikel zelf wordt toege¬licht dat dit bureau zal dienen als aanspreek¬punt voor alle energie vraag¬stukken. Verder meldt het artikel dat het regeringsbeleid erop gericht zal zijn te werken aan een duurzame energiesector, waarbij gebruik zal worden gemaakt van schone en hernieuwbare energie. Met name worden genoemd: zon, wind en golfslag op zee en Nederland wordt opgevoerd als voorbeeld waarbij de verschuiving van de fossiele industrie naar deze energiesector veel meer werkgelegenheid heeft opgeleverd.

In de wandel¬gangen werd dit Energiebureau ook aangeduid als de vervanger van het inmiddels beruchte MDPT. En nu, ruim 5 weken na het aantreden van het Kabinet Koeiman wordt er achter de schermen in de coalitie door indirect belanghebbenden een heftige machtsstrijd gevoerd om het MDPT toch in stand te houden of te laten doorgaan in een geherstructureerde vorm. In elk geval is van het nieuwe Energiebureau taal noch teken te bespeuren.

Die aankondiging was dus een staaltje van publieksbedrog . Als de Premier niet met spoed overgaat tot nader onderzoek van de GZE contracten door niet-politiek gelieerde professionals, zal dit vast en zeker het vertrouwen van het volk in zijn regering nog verder ondermijnen. Geen wonder dat het volk zo weinig vertrouwen heeft in “de politiek”. Maar misschien is er hoop voor de toekomst.

Wordt vervolgd.

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

Naschrift KKC

2017 01 24 – Aangifte Eugene Angelica MDTP en RDK by Black Lion on Scribd

Tevens te vinden op http://knipselkrant-curacao.com//kkc-aangifte-eugene-angelica-mdtp-en-rdk/

1 reactie

  1. Doet me deugd om stukken van goedwillenden te lezen, ben alleen bang dat de lezers van de KKC niet de juiste doelgroep is, over het algemeen hebben die voor zover ik dat uit commentaren kan opmaken, al het besef dat het anders en meer verantwoord moet. Neemt niet weg dat ik dit soort schrijven toejuich.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties