30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Wij hebben ons laten outsmarten door de Chinezen

HomeAuteursOpiniesOpinie | Wij hebben ons laten outsmarten door de Chinezen

Opinie door Marguérite Nahar

Werner WIels (MDPT)
Werner Wiels (MDPT)

Het MDPT heeft onze twee grootste en beste nationale natuurlijke hulpbronnen verkwanseld aan een buitenlandse entiteit (GZE). Onze beste national assets zijn de twee diepzeehavens te Schottegat en Bullenbaai.

Terwijl het MDPT hier op Curaçao in paginagrote betaalde advertenties bekend maakt dat GZE de Isla voor ons gaat moderniseren voor 3.4 MILJARD US-dollar en ons voorspiegelt hoeveel garanties GZE ons daartoe aanbiedt in de ondertekende HoA, tegelijkertijd maakt GZE zelf doodleuk in de wereldpers bekend dat ze op Bullenbaai een nieuwe raffinaderij gaan stichten. Dit impliceert dat ze de Isla niet gaan moderniseren. Dus al die mooie beloften zijn van nul en gener waarde. Ze hebben een spierinkje uitgegooid (modernisering) om de dikke vette kabeljouw (de Bullenbaai) te vangen.

Het is het toppunt van naïviteit dat wij als zoete koek hebben geslikt dat GZE 3½ MILJARD US-dollars zou spenderen aan de modernisering, bij welk bedrag inbegrepen is minstens 1 MILJARD aan saneringskosten van een milieuschade die niet door hunzelf veroorzaakt is???

En DAT, terwijl ze voor een fractie van die prijs een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai zouden kunnen bouwen? Wij hebben ons met open ogen laten outsmarten. Wij moeten ons NOOIT MEER afhankelijk maken van één enkele buitenlandse entiteit, die zelf ook afhankelijk is van omstandigheden die buiten diens eigen invloedssfeer liggen. Er is een werkbaar, haalbaar alternatief met de Grootschalige Industriële Ontwikkeling (G.I.O.) van het achterland op Bullenbaai met een veelvoud van investeerders en een veelvoud van soorten industriële vestigingen, waardoor er risicospreiding kan worden bewerkstelligd.

Maar als GZE op het daartoe reeds aangewezen terreingedeelte dat domeingrond is en buiten de oil terminal valt, ook een nieuwe raffinaderij wil bouwen, is ook ons G.I.O. ten dode opgeschreven. En dat is een project dat geheel buiten de modernisering staat en nooit onderdeel is geweest van de onderhandelingen met GZE. Die betroffen uitsluitend de modernisering van de Isla en de terminal.

Marguérite Nahar

Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

10 reacties

  1. ik zie alleen problemen voor Harmonie en Coral estate…
    die andere wijken zullen beter af zijn als de raffinage verhuist naar bullenbaai.
    en wat een prachtig gebied er vrij komt als de isla weg is en het terrein schoongemaakt is…

  2. Nederland had aangeboden om te helpen met de onderhandelingen, maar Ben had niet eens hierop gereageerd denk ik. Ben had alles en alleen heel snel afgehandeld.

    Men zegt dat GZE al $5 miljoen had betaald, maar aan wie?

    Opmerkelijk is dat Ben Witteman die een heel lange carrière als politicus heeft in een heel sneltempo uit de politiek is verdwenen.

  3. Dank u wel mevrouw Nahar. Ineens kwam in me op hoe “trots” onze bestuurders zullen kunnen zijn op hun daden. Hoe zullen ze kunnen na genieten van wat zij “uit liefde voor ons land” tot stand gebracht hebben?

  4. Een nieuwe (en daarmee ook schone) plant (semi-raffinaderij) bij Bullenbaai is helemaal geen slechte oplossing. Hiermee stel je werkgelegenheid veilig voor een lange tijd. De regering moet zich realiseren dat je een 100 jaar oude raffinaderij in het Schottegat niet meer kan “opknappen”. Je kan dat gebied wel (en dus ook deels industrieel) her ontwikkelen.

  5. Een raffinaderij op Bullenbaai is prohibitief duur, dat is enige jaren geleden al uit en te na onderzocht. Dit zou inderdaad betekenen dat het huidige isla terrein blijft zoals het is Nieuwe plannen daar, hoe (on)zinnig ook stuiten op het probleem van de peperdure schoonmaak van 100+ jaar olie vervuiling en nog meer van de bodem daar. Een raffinaderij op Bullenbaai betekent dat het met het woongenot van de wijken (Harmonie, Grote Berg, Julianadorp, Wechi, Jan Doret, etc.) daar gedaan is en een dat Malpais en omgeving volledig afgeschreven kunnen worden als natuurgebied. Allemaal kosten die niet nodig zijn. Als er economische toekomst is voor raffinage op Curaçao dan is de huidige locatie de beste.

  6. Mevrouw Marguérite Nahar,
    ik heb bewondering voor Uw scherpe analyses met name in de gedrukte pers.
    hoevelen met mij zijn het eens met Uw comentaar en wat doet men ermee ?
    ik blijf U volgen
    dank U

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties