Opinie | Zelfreiniging

Opinie over opportunistisch gedrag van Schotte’s handlangers | Persbureau Curacao

Zonder enige vorm van leedvermaak maar wel met heel veel schaamte hebben wij recentelijk de uitspraak van de Hoger Raad kunnen vernemen waarbij definitief is komen vast te staan dat de heer Schotte tijdens zijn premierschap zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten waaronder aan ambtelijke corruptie hetgeen binnen elk bestuurlijk regime zowat als de zwaarste misdaad kan worden beschouwd.

Het recht zal verder zijn beloop hebben en zorg dragen voor de afronding van dit uitzonderlijke strafproces.

Schaamte bevangt ons omdat toentertijd, bij de met veel lof aangekondigde nieuwe staatkundige structuur, ons nieuwe Land Curaçao beschamend te kijk is gezet als de speeltuin van een corrupte premier en zijn kornuiten. Het nieuwe Land is van start gegaan met het imago van een bananenrepubliek, triest maar waar. Over de reeds bij herhaling gestelde vraag hoe dit alles heeft kunnen gebeuren zal nog lang gesteggeld worden.

Daarnaast verdient ook de constatering dat Curaçao zijn zelfreinigend vermogen heeft aangetoond, onze aandacht. Het systeem van machtenscheiding en de daaruit voortkomende rule of law hebben duidelijk bewezen te functioneren hetgeen het eiland gelukkig weer schaart onder die staatsgebieden waarin staatsmoraliteit nog steeds in acht wordt genomen.

Het zelfreinigingsproces wordt meestal geïnitieerd door de Rechterlijke Macht, dit door middel van een gerechtelijke uitspraak die de bestuurlijke- of strafrechtelijke ontsporing weer recht trekt. Maar daarmee is het proces van zelfreiniging echter nog lang niet volledig doorgevoerd. Om een corrupte politicus draaien immers altijd handlangers die zowel binnen of buiten de overheid op een of andere manier de schurk bijstaan, hem slijmerig faciliteren en hem kritiekloos op zijn wenken bedienen al was het alleen maar om in zijn gunst te blijven om daarmee privileges te verkrijgen.

Het opportunistisch gedrag van deze handlangers is lang niet altijd strafrechtelijk van aard maar altijd wel op zijn minst moreel verwerpelijk, omdat tegen beter weten in, deze personen de oneigenlijkheden van hun ‘ politieke meester’ blijven accommoderen.

Enkelen onder hen hebben, opgaande in de roes hun ambtelijke macht, met veel geldingsdrang hun baan weten te bestendigen in een organisatorische setting die zich blijkbaar gemakkelijk liet imponeren door hun steeds maar hooghartig uitgedragen zelfoverschatting. Het proces van zelfreiniging is niet afgerond zolang er ook geen opschoning heeft plaatsgevonden onder die topfunctionarissen die hun positie te danken hebben aan hun gedweep met een criminele premier. Die topambtenaren bekleden gevoelige vertrouwensposities, vanwege hun gebleken opportunistische geaardheid bestaat er geen enkele reden om aan te nemen dat zij niet iedere omstandigheid ten voordele van zichzelf of van hun achterban zullen gaan aanwenden, bestuurlijke integriteit staat bij hen niet op de eerste plaats en zal altijd moeten wijken wanneer hun eigen hachje in het geding is.

Geen enkele garantie dus dat deze ambtelijke opportunisten regeringen die hun minder welgezind zijn niet achterbaks pootje zouden haken wanneer dat hun persoonlijk (of hun achterban) beter uit komt. Zij die bestuurlijke topposities bekleden hebben daar alle gelegenheid toe en zijn hiërarchisch bij machte om door slinkse manipulatie van hun ondergeschikten en andere medewerkers veel schade toe te brengen aan het beleid en het imago van een bepaalde regering.

Het proces van zelfreiniging is ook niet compleet indien binnen de gelederen van de MFK niet serieus overwogen wordt om de partij op te heffen nu definitief vast staat dat deze partij opgericht is door criminelen. Het is best schandalig dat binnen de partij er niemand de guts of het fatsoen heeft om het bestaansrecht van deze criminele organisatie aan de orde te stellen. In plaats daarvan vindt er alleen gebakkelei plaats over de invulling van Schotte’s zetel, er is niemand die zich stoort aan de schande die deze partij voor het Land heeft veroorzaakt, het feest gaat gewoon door.

De zelfreiniging is dus met vonnissen niet af. De Rechtelijke Macht heeft haar werk gedaan nu is het de beurt van de Uitvoerende Macht om daadkracht te tonen door maatregelen te nemen en die hervormingen te laten plaatsvinden die echt nodig zijn om de bestuurskracht weer op peil te brengen.

Hoog op de prioriteitenlijst staat de hervorming van onze veiligheidsdienst, de VDC, waarvan tot op dit moment niet duidelijk is of die inmiddels wel of niet is opgeschoond van die elementen die onder het regime van Schotte van onze inlichtingendienst een ballentent hebben gemaakt. Curacao staat aan het begin van een nieuw tijdperk, de post-Maduro periode zal niet lang meer op zich zal laten wachten en zal hoogstwaarschijnlijk de regio in geopolitiek opzicht geheel op stelten zetten.

Premier Rutte wijst erop dat tweehonderd jaar geleden er reeds ambitieuze plannen bestonden om van Curacao een hub te maken tussen Europa en Latijns-Amerika. Die ambitie wordt weer actueel maar heeft slechts kans van slagen indien onze bestuurskracht optimaal wordt ontwikkeld met weinig ruimte voor ambtelijke beunhazerij en/of tijd- en energie rovend gesteggel met onkundige-, onbetrouwbare-, ondermijnende of dwarsliggende, overheidsdienaren.

Om te kunnen bewegen op het regionale- en internationale politieke platform zullen wij ons moeten bekwamen in de professionaliteit die van een regionale coördinator mag worden verwacht, geen ‘kouchi boulo’ (houtje touwtje) toestanden meer, maar wel bestuurlijke finesse waarmee wij alsdan de bijzonderheid van ons land weer kunnen herstellen, waarmaken en uitbouwen.

GEORGE LICHTVELD,
Curacao

Naschrift KKC

Het proces van zelfreiniging is niet afgerond zolang er ook geen opschoning heeft plaatsgevonden onder die topfunctionarissen die hun positie te danken hebben aan hun gedweep met een criminele premier.

 

18 Reacties op “Opinie | Zelfreiniging

 1. Prima stuk en een serieuze waarschuwing. Waarom deze regering volgens sommigen oorverdovend stil is? Heel eenvoudig. Stella van Rijn is SG en dus de hoogste ambtenaar van het ministerie. Een ambtenaar kun je niet zomaar ontslaan, omdat zijn of haar politieke kleur je als regering niet aan staat. Een ambtenaar dient zich daarentegen loyaal op te stellen en het vastgestelde beleid uit te voeren. Zolang dat naar wens gebeurt, is er geen reden om iemand te ontslaan. Daar is nu net waar het in een beschaafd land omgaat en niet dat er bij elke wisseling van de wacht vermeende (politieke) tegenstanders uit de weg worden geruimd. We zien nu waar dat naar toe kan leiden.

 2. Bleach doet ook wonderen.

 3. Het lijkt erop dat er weer een burgerinitiatief nodig is om MFK maffiameid Stella van Rijn van haar peperdure stoel te krijgen. Want MAN, PAR en PIN – o wat hadden ze bij de verkiezingen de mond vol over integriteit – zijn weer oorverdovend stil.

  Waar kan ik tekenen voor de petitie?

  Misschien kunnen we hier wat van leren:
  http://archief.ntr.nl/deoorlog/page/mappen/780848/Kaalscheren+Moffenmeiden.html

 4. Dwazen!
  Stella is een huurling die met de wind mee waait! En nu waait ze vrolijk mee met MinPres “Alex Rosaria 2.0” en de PAR. Zo moesten ze in alle haast een nieuwe directeur voor BBB zoeken omdat de eerste kanditaat haar teveel tegengas kon geven. Uiteraard wanbeleid met een hogere salaris omdat mevrouw zogenaamd Phd nu is.

  Wat valt er te reinigen als deze regering even gretig gebruikt maakt van dit soort omhoog gevallen benenspreiders als de mafia partijen.

 5. De foto van Gerrits geisha alias Schottes sloerie spreekt boekdelen. Kijk hoe ze hem adorerend aankijkt.

  Het sprekende mantelpak Stella van Rijn heeft haar baan volledig te danken aan haar vrijage met een MAVO3 draaideurcrimineel.

  Oprotten Stella, ga naar jeman Edward Heerenveen, ook een bloedzuiger van overheidsgeld (30 miljoen Insel Air), net als jij.

 6. Fred Schiedam

  Mooi verhaal, maar onrealistisch. Zolang MFK niet wordt opgerold als criminele organisatie, de media de rode loper blijven uitrollen voor Schotte, de onbeschofte onbenullen om hem heen zijn hielen blijven likken, de samenleving hem hun rug niet toekeren en nog steeds naar hem blijven luisteren, zolang adverteerders niet protesteren tegen het feit dat hun bedrijfsnamen rondom de MFK-media-aandacht worden gebruikt, zo lang verandert er niets aan de psyche van Curacao.

 7. Sate Batata

  Lichtveld’s verhaal klinkt wel erg mooi, maar je hebt er gewoon niet veel aan. En ik zie het meer als een bedekte toespeling aan Stella van Rijn.
  Stella “she is cold as ice” laat zich niet zomaar te versieren, niet door Schotte en helemaal niet door Lichtveld (sorry). Mij was het overigens ook niet gelukt en dat zegt toch wel heel wat.
  @Lichtveld, laat het los !

  Pinedo’s verhaal is voor velen geen goed nieuws, maar een stuk realistischer en daar kan Pinedo ook niets aan doen. Mijnsinziens.

 8. Abraham Mazzel voor een keer!

  @de rechts Sukkel, en ex zuiper( zoon van H George) uit de [email protected] Je kan er gif op in nemen dat er een bepaalde groep MFK/KFO monky leden voor Gerrit de Raaf door het vuur gaan en in opdracht van deze Pahtologichse Narcist verkeer moordenaar en verdachte van moord op Helmin Wiels, als Jamaloodin gaat praten krijgt Gerrit ook 28 jaar met 1 jaar minder omdat er niet meer dan 39 jaar kan worden geven, of het word levens lang?

 9. NB
  Mooi article van Lichtveld by the way.

 10. Mooi dat @Rechtsstaat veroordeelde GS zo steady blijft verdedigen. De paar duizend handtekeningen , waar onder die van mij, wordt hier Met deze post schittetend onder de tafel geveegd!
  Waarvan akte.

 11. Moet het OM niet eens publiekelijk ter verantwoording worden geroepen waarom zij deze zaak niet wenste te onderzoeken maar gedwongen werd door het Hof pas na interventie van burgers?
  Ook de mededeling van het OM dat er ten aanzien van destijds vraagtekens oproepende financiële transacties ( MOT) dat er geen bijzonderheden waren vastgesteld, was m.i. misleidend want het OM zei er niet bij dat zij niets had onderzocht. Kortom : OM wat was/is er aan de hand? Het vertrouwen in een onafhankelijk OM dat ter dienste staat van de bevolking/democratie heeft zij zelf hierdoor in de waagschaal gezet.

 12. De Rechtsstaat

  Ik citeer: “waarbij definitief is komen vast te staan dat de heer Schotte tijdens zijn premierschap zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten”!

  Houdt u het mij ten goede: volgens mij is het e.e.a. voor de premierschap begaan.

  Derhalve werd voor mij het ingezonden stuk, na de eerste alinea, een stuk van lik-me-vessie.

  De man (GFS) moest een keer hangen en nu lekker nagetrapt, maar doe het wel o.b.v. concrete feiten.

 13. Goh, wat een topper van een ingezonden stuk.
  George Lichtveld staat bekend om zijn pittige ingezonden stukken die je met veel plezier leest en herleest. Dat het feest bij de MFK gewoon doorgaat is te danken aan mensen zoals Charlie Bolo Cooper, Gibi Doran, Pik Pizas, het wijfie van Boca Constancia die nooit van hun leven hebben durven dromen ooit een top salaris van ANG 13.000, p.m met bijna niets doen te verdienen. Vanmorgen bij Radio Mas was Gibi Doran zich aan het opwinden over gekleurde foto’s in paspoorten. Nederland, Bonaire zouden gekleurde foto’s in hun paspoort hebben en andere eilanden (lees Curacao) gewoon zwart wit. Lekker, zo wil ik ook een dik salaris verdienen. Dit club is moeilijk uit te schakkelen.
  See you

 14. Vergelijk wat dhr Lichveld hier heeft geschreven vs wat dhr Pinedo heeft geschreven. Erg swa.

 15. Abraham Mossel

  Hij heeft gelijk, kijk die sloerie naast de Pathologische beroeps leugenaar zitten, ze kijk als een loopse teef die een dag ervoor een beurt van Gerrirt de Raaf heeft gehad en nog steeds het zelfde onderbroekje aan heeft zodat Gerrit het nog kan ruiken.

 16. + 10 !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *