Opmars IS bij Kobani gestuit

Turken kijken naar de gevechten met IS aan de andere kant van de grens met Syrië | EPA .

Turken kijken naar de gevechten met IS aan de andere kant van de grens met Syrië | EPA .

Koerdische strijders in de Syrische stad Kobani lijken stand te houden. Volgens Koerdische activisten hebben zij de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gestopt.

Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat IS sinds vrijdag geen vooruitgang meer heeft geboekt in de strijd om de Noord-Syrische stad. De beweging zou daarom versterkingen sturen.

“550 doden”
Er wordt al weken hevig gevochten rond Kobani. IS probeert de grensstad in handen te krijgen, maar tot nu toe is dat niet gelukt. Sinds twee weken voert een internationale coalitie onder leiding van de VS luchtaanvallen  uit op stellingen van IS bij de stad.

De strijd rond Kobani zou al aan ruim 550 mensen  het leven hebben gekost.

Video-1

Het lijkt erop dat IS gevangengenomen mannen onder druk zet, om mee te vechten met IS. Soms met geweld, intimidatie, soms met drugs. Blijkt uit de verhalen van mannen die wisten te ontkomen naar Turkije

Video-2

De Syrische stad Kobani kon vandaag even ademhalen. De opmars van IS lijkt te zijn gestopt, vooral dankzij Amerikaanse luchtaanvallen. Maar het beleg van de stad is nog lang niet voorbij. En volgens Koerdische strijders is er veel meer steun nodig om Kobani uit handen van IS te houden.

Bron: NOS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *