Opnieuw aangifte van vormfouten bij goudroof-onderzoek

goudroof2WILLEMSTAD — De advocaten van de verdachte R.P. in de goudroofzaak, Ester Cheri en Wouter Tielkemeijer, zullen wederom aangifte doen van valsheid in geschrifte.
De verdediging is ervan overtuigd dat het Openbaar Ministerie (OM) de verdachte opzettelijk en doelbewust heeft benadeeld en zijn rechten tekort heeft gedaan.

Cheri en Tielkemeijer deden op 13 februari al aangifte bij het OM wegens meerdere gevallen van valsheid in geschrifte, begaan door de politie in opsporingsdocumenten in deze zaak met betrekking tot huiszoekingen, uitgevoerd op 27 en 28 december vorig jaar.
De huiszoekingen waren in verband met de goudroof uit de vissersboot Summer Bliss in november vorig jaar.
De advocaten vermeldden in die aangifte dat er bij die huiszoekingen ongeveer dertig belangrijke vormvoorschriften waren geschonden.
Zij spraken van een ‘structurele verloedering van gewichtige huiszoekingsvoorschriften’.

De hoofdofficier van justitie berichtte op 22 februari dat het OM geen enkel gevolg zou geven aan deze aangifte.
De advocaten deden vervolgens drie dagen later tegen die beslissing hun beklag bij het hof.
Die klacht werd gistermiddag om twee uur behandeld.
De rechter zal op 16 april hierover een uitspraak doen.
Daarmee leek de zaak voorlopig afgedaan, echter toen de advocaten van R.P. gisteren terugkwamen op hun kantoor werden zij onaangenaam verrast door nog een staartje in deze zaak.

Onaangename verrassing
De advocaten zagen zich geconfronteerd met een proces-verbaal, dat gisteren pas door een onderzoeksteamlid van Summer Bliss was opgemaakt.
Het OM liet een medewerker gisteren tijdens de behandeling van de klacht door het hof een telefoontje plegen naar het advocatenkantoor met de mededeling dat er nog een nieuw proces-verbaal klaarlag.
In dat proces-verbaal wordt de procesrechtelijke gang van zaken tijdens de in opspraak geraakte huiszoekingen beschreven.
Een document, dat al eerder aan het dossier toegevoegd had moeten worden.
Advocaat Tielkemeijer liet weten dat dit procesverbaal qua details niets nieuws toe zou voegen aan het dossier van Summer Bliss.

“Wel worden daarin onbedoeld de vormfouten en de opsporingsleugens die wij eerder in februari al naar voren brachten, bevestigd. En opmerkelijk genoeg wordt in dit procesverbaal niet vermeld in opdracht van wie en waarom het is opgemaakt.”

Oneerlijke behandeling
Door deze handelwijze is het de advocaten door het Openbaar Ministerie welbewust en opzettelijk, zoals wel blijkt uit het boven weergegeven tijdsframe, geheel onmogelijk gemaakt om de inhoud van het nieuwe proces-verbaal nog bij het hof aan te kaarten.
Zo kon dat proces-verbaal niet aan het hof overlegd worden ter verduidelijking van de stellingen van de verdediging dat er wel degelijk valsheid in geschrifte was gepleegd en leugens in opsporingsdocumenten waren vermeld.
De verdediging voelt zich door deze handelwijze zeer oneerlijk behandeld, een Openbaar Ministerie onwaardig.

“Het OM dient transparant en open te zijn en dient respect te hebben voor verdedigingsbelangen in plaats van dit soort achterbakse spelletjes te spelen.”

De advocaten zullen aangifte doen bij het OM tegen de opsporingsambtenaar die het nieuwe procesverbaal op ambtseed heeft opgemaakt en tegen degene die de opdracht hiervoor heeft gegeven.

De pro-forma-behandeling van de goudroofzaak vond vanmiddag om drie uur plaats.
De inhoudelijke behandeling laat nog even op zich wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *