28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 00:52

Oppositie vraagt naar uitblijven sterke arm ARC

Presentatie Tromp gaat niet door

trompWILLEMSTAD — Waarom heeft de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) niet met de sterke arm opgetreden in haar onderzoek van 2012 bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS)? Dit was een van de 96 vragen die MFK-fractieleider Gerrit Schotte vanochtend stelde tijdens een Centrale Commissie van de Staten over onder meer het toezicht van en op de CBCS.

Advertentie

Bij de aanvang van de vergadering hield ARC-voorzitter Bertus Vis een introductie over het onderzoek uit 2012.
Hij betreurde het feit dat de Rekenkamer niet in staat was om de vragen van de Staten, verwoord in een motie uit 2011 die aanleiding was voor het onderzoeksrapport, te beantwoorden.
Hij wees in dit verband op het uitblijven van de samenwerking met de CBCS-directie, die niet bereid was om antwoorden op vragen te geven, die geen inzage wilde verschaffen in niet-geheime documenten en bestanden en die ondanks eerdere toezeggingen niet toestond dat haar externe accountant met de onderzoekers van de ARC om de tafel zou zitten.
Ook de toenmalige minister van Financiën, George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK), ging niet in op vragen die door de ARC werden gesteld.
Vis hield een pleidooi voor aanpassing van bestaande regelgeving om het zo mogelijk te maken dat de ARC in staat zal zijn om inzage in documenten en bestanden te krijgen die nu niet voor haar toegankelijk zijn.
Verder benadrukte de ARC-voorzitter dat uit het onderzoek wel duidelijk was geworden dat het toezicht van de CBCS, gebaseerd op informatie die ARC via mondelinge toelichting van de Centrale Bank en informatie op de website van de CBCS, wel voldoende was.
Maar aan de andere kant hekelt de ARC het ontbreken van een toezichtvisie van de bank en het ontbreken van toezicht van de ministers van Financiën van Curaçao en St. Maarten op de CBCS.
De woorden van Vis waren aanleiding voor MFK-Statenlid Schotte om een serie vragen te stellen aan de ARCleden.
Hij was vooral niet te spreken over het feit dat de CBCS het onderzoek in opdracht van de Staten had ‘ondermijnd’.
Hij wilde van de ARC met name weten waarom er niet van artikel 48 van de Landsverordening ARC gebruik is gemaakt.
Met dit artikel had de ARC de sterke arm in kunnen schakelen om zo inzage in de niet-geheime documenten af te dwingen.
Schotte stelde meer dan 90 vragen te hebben, die hij in zijn spreektijd van 20 minuten niet allemaal kon stellen.
Hij kreeg steun van MANleider Hensley Koeiman, die stelde dat de ARC geen tandeloze tijger moest worden.
Aan de andere kant omschreef Pais-leider Alex Rosaria de opstelling en het rapport van de ARC als ‘naïef en ongezouten’.
Zo hekelde hij de kritiek van politici die erop uit zouden zijn om wraak op de CBCS te nemen en die hierdoor de fundamenten van het instituut van de Centrale Bank in gevaar brengen.
Rosaria stelde ook dat de regels die de geheimhouding waarborgen en bewaken van informatie die de Centrale Bank krijgt van privé-instellingen en particulieren, bestaansrecht hebben om te voorkomen dat deze informatie in handen van derden komt.

Nog geen duidelijkheid CBCS
PAR-leider Zita Jesus-Leito benadrukte op haar beurt teleurgesteld te zijn in het rapport uit 2012, omdat de vragen die de Staten hebben gesteld niet beantwoord werden.
Zonder positie te kiezen voor de ARC of CBCS gaf zij aan teleurgesteld te zijn. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelde het onderzoek van onderzoeksbureau PwC af te willen wachten omdat het ARC-onderzoek al uit 2012 dateert.
Zij drong aan op duidelijkheid over het functioneren en het conflict in de RvC van de CBCS.
Over de vergadering van vanochtend was veel te doen.
De aanvragers van de vergadering, de fracties van de MFK en MAN, hadden Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) gevraagd om vertegenwoordigers van ARC en de Raad van Commissarissen (RvC) van CBCS uit te nodigen.
De ARC was geen probleem, maar Franco wou weten wie namens de RvC kon spreken. De Curaçaose leden van de RvC hebben het vertrouwen in de directie opgezegd en weigeren al sinds 2012 om bijeenkomsten met of over de directie bij te wonen.
Een meerderheid van de leden, de zogenoemde fungerende leden, gaf echter aan niet naar de vergadering te willen komen en dat het aan de minister van Financiën was om verantwoording aan de Staten af te leggen.
De fracties van MAN en MFK waren niet te spreken over de handelwijze van Franco in deze zaak.
Tijdens de vergadering gaf Franco aan dat hij via het ministerie van Financiën, de Raad van Advies om advies in deze zaak zal vragen.
Tromp Centrale Bank-directeur Emsley Tromp verzocht Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) om een presentatie in de Staten te kunnen houden over het onderzoek van de ARC naar de CBCS.
Het verzoek werd echter niet in behandeling genomen.
Statenvoorzitter Franco wees op het feit dat de brieven van derden pas in een openbare vergadering aan bod zouden moeten komen en dus vanochtend, tijdens de Centrale Commissie niet in behandeling kon worden genomen, waardoor de presentatie dan ook niet kon plaatsvinden.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties