Oppositie wil standpuntregering over raffinaderij

Archief Foto

Archief Foto

WILLEMSTAD — De oppositiefracties van MAN, PAR en MFK hebben een openbare vergadering aangevraagd over de toekomst van de Isla-raffinaderij.
In hun verzoek stellen de fracties dat de Staten én de regering een standpunt moeten innemen over de status van de raffinaderij na 2019.
In dat jaar loopt namelijk het huurcontract van het Venezolaanse oliestaatsbedrijf PdVSA voor de Isla-raffinaderij af.

De aanvraag volgt op een Centrale Commissie-vergadering van vorige week, waarin de Staten geïnformeerd werden door de Isla-vakbonden Apri (stafpersoneel) en PWFC (werknemers) en de directie van Refinería di Kòrsou (RdK).
Tijdens deze vergadering drongen de oppositiefracties erop aan dat niet alleen de Staten, maar ook de regering op korte termijn een stelling in moet nemen in deze zaak.
Vanuit de coalitiefracties werd gehamerd op het algemeen belang en werd erop aangedrongen om alle documenten en alle rapporten over de raffinaderij openbaar te maken, zodat er binnen de gemeenschap een open discussie over dit onderwerp gevoerd kan worden.
De centrale vraag is of de raffinaderij haar deuren zal sluiten, of dat die gerenoveerd zal worden om als een rendabel bedrijf door te gaan.
Hiervoor is wel een investering van 3 miljard dollar vereist.

De aanvragers verzoeken Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) om premier Ivar Asjes (PS) en de ministers Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) en Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, Pais) voor de vergadering uit te nodigen.
De bijeenkomst is nu aangevraagd, maar zal pas na het reces van de Staten – dus na 9 augustus – worden opgeroepen.
Volgens een van de aanvragers van de vergadering, PAR-lid Zita Jesus-Leito, is het van belang dat de regering tijdens deze bijeenkomst een duidelijk plan van aanpak presenteert over de toekomst van de raffinaderij.
Het Statenlid wijst erop dat er haast geboden is, gezien het feit dat 2019 zo voor de deur staat.

Een Reactie op “Oppositie wil standpuntregering over raffinaderij

  1. Wel heren tot na de reces. Dus u heeft een lange tijd om na te denken hoe we van deze roestbak en ziekte verwekkende troep afkomen. Gebruik uw reces (vakantie) eens goed en zet zaken op papier.
    Wees transparant en deel uw gedachten met de bevolking. Open en Bloot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *