31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Oproep aan dovemansoren | Antilliaans Dagblad

HomeLandenArubaOproep aan dovemansoren | Antilliaans Dagblad
,,We vragen geen bezuinigingen, maar hervormingen in pensioenstelsels, arbeidsmarkt, et cetera. Die liggen al te lang op de plank.”, aldus premier Rutte

Den Haag – De oproep van een 25-tal prominenten aan de Nederlandse regering om ruimhartiger te zijn in de steun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten tijdens de coronacrisis lijkt aan dovemansoren gericht.

Premier Mark Rutte reageerde tegenover de NOS negatief op de oproep om met een warm hart de eilanden bij te staan in deze moeilijke tijd.

,,We helpen ze al en we gaan ook door met helpen”, zei de premier. Hij herhaalde wat hij vrijdag zei in de persconferentie na de ministerraad. ,,We vragen geen bezuinigingen, maar hervormingen in pensioenstelsels, arbeidsmarkt, et cetera. Die liggen al te lang op de plank.”

De open brief aan Rutte was zondag verstuurd door 25 bekende Nederlanders, onder wie topmensen uit het zakenleven Hans de Boer, Nout Wellink en Herman Wijffels; (ex-)politici Roger van Boxtel, Alexander Pechtold, Ernst Hirsch Ballin en Paul Rosenmöller; artiesten als Jandino Asporaat, Jörgen Raymann en Tania Kross; en sporter Churandy Martina. Zij riepen de Nederlandse regering op compassie te hebben met de vele tienduizenden mensen op de eilanden die geen inkomen meer hebben. Overigens wijzen zij het stellen van voorwaarden niet af, maar vragen om nu eerst te kiezen voor ruimhartige hulp.

De voorwaarden blijven desondanks wat premier Rutte betreft onverkort verbonden aan de financiële steun. Het gaat volgens hem niet om bezuinigingen ten koste van de bevolking, maar om redelijke en gebruikelijke eisen bij het verlenen van financiële steun, waarvoor politieke besluiten door de Caribische regeringen nodig zijn. ,,We hoeven toch niet alleen de portemonnee open te zetten? We willen solidair zijn, maar we vragen dan wel om te doen wat al zo lang uitgesteld wordt.”

In het radioprogramma Stand.nl bleek gisteren twee derde van de mensen die reageerden het eens met Rutte. Zij wezen de stelling ‘Nederland moet ruimhartiger zijn met steun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten’ af. Oud-CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier was het wel eens met de stelling. ,,Voorwaarden stel je altijd. Wat nu belangrijk is, is dat er gericht steun komt voor die delen van de bevolking die echt in grote armoede zitten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. met deze titel laat het Antilliaans dagblad ook weer zien dat het niveau van kranten op Curacao uitermate bedroevend is. Jammer voor de medewerkers van Amigoe en AD dat er nu zo veel ontslagen moeten worden, maar het “nieuws” stelt niets voor, en als ik wil weten wat de nieuwe meal deals zijn bij Burger king of McDonalds dan koop ik daar geen krant voor

  2. Let wel op dat Rutte vriendelijkheid is in liefde en in actie tegenover deze eilanden, want ware liefde is praktisch, hij brengt en zet deze prachtige eigenschap om in daden niet slechts in woorden. Vriendelijk zijn, kan betekenen medegevoelend en behulpzaam van aard zijn, een oprechte belangstelling voor het welzijn van anderen hebben. En dát heeft Rutte. Niet als politicus, want ik wil totaal niets met politiek te maken willen hebben, maar als mens zie ik nu ook dat deze man Rutte oprecht en meegaand is. Soms gedraagt hij zich zelfs als een klein verwend jongetje. Maar Rutte neemt de tijd om behulpzaam te zijn. Ik persoonlijk heeft Rutte al een tijdje onder de loep genomen en bestudeerd en ik zie dat hij zeer geliefd is. Hij heeft prachtige eigenschappen. Hij weet en voelt drommels goed dat zijn beslissingen hard, moeilijk, en bitter zijn, maar het moét zo gebeuren anders leren deze eilanden het nooit om op eigen benen te staan, het ís niet anders. En juist dat zien en begrijpen degenen niet die willen dat Rutte zijn beslissingen versoepelt. Vriendelijk zijn betekent werkelijk behulpzaam zijn waar dit echt nodig is en vooral in wat opbouwend is voor elkaar. Zulk een vriendelijkheid maakt niet alleen anderen gelukkig, maar vooral degene die vriendelijkheid betoont. Rutte is verdraagzaam en toont begrip met betrekking tot menselijke zwakheden zoals hij zelf, want hij toont zijn zwakheden ook regelmatig. Laat deze man asjeblieft zijn werk voltooien en stoor hem niet. We zien wel. Komt goed. Ik ben er stellig van overtuigd dat deze drie eilanden zelfs tevreden en dankbaar zullen zijn als zij de binnenkort de vruchten van het kei en keihard aanpakken van Rutte binnenkort zullen zien.

  3. Net als de BLM beweging.. Alleen halve waarheden en nooit de hele waarheid. Hier ook. En dan Nederland de boeman maken.. Half Nederland is ook zijn baan kwijt..

  4. Curaçao heeft dit over zichzelf afgeroepen, al veel eerder dan dat er covid was of een crisis in venezuela. Waar waren degenen die nu wel kritiek hebben toen? Waarom geen kritiek om dit te voorkomen?

  5. Niets dovemansoren, de stellers van de brief zij zelf horende doof en ziende blind. Of dat bewust of onbewust is maakt niet uit. Er zijn beloften gedaan en niet nagekomen en dat bij herhaling.
    Nu is er absoluut geen sprake meer van gelijkwaardigheid en wederkerigheid en dat hadden de brief schrijvers kunnen zien en horen.

  6. Het is simpel genoeg.
    Als je een vriend, bekende of familielid geld leent en je weet dat die persoon er een financiële puinhoop van maakt, zou ik zeggen ok ik help je uit de brand maar onder die voorwaarde.
    Bij de KLM die een grote staatssteun krijgt zullen ze ook de broekriem moeten aanhalen, de zwaarste lasten komen nu eenmaal daar terecht en niet bij de kleintjes.
    Terecht dat de vliegers en cab pers moeten inleveren. Ook mijn zus die al vele jaren purser is moet eraan geloven. Ben het helemaal ermee eens.

  7. Ik vind de Boer te kort door de bocht, evenals Pauw. Niemand die het heeft overbrengen nood die een groot deel van de Curaçaose bevolking al jaren heeft.
    Geen enkele keer noemen beide heren de exorbitante hoge salarissen van een te groot aantal mensen.
    Niemand heeft het over het feit dat er jarenlang door hetzelfde verdomde klupje wordt gegraaid. Niemand die het heeft dat onder Rhuggenaath tijdens zijn ministerschap EZ meer dan 30 miljoen werd gepompt in een failliete luchtvaartmaatschappij + dat de partner van de oud ceo van InselAir al jaren op AZ zit en nu zgz ondevRhuggenssth valt.
    Wat een gekrakeel allemaal.
    Ga bij dat volk geld halen en laat de lage salarissen met rust.
    Nogmaals Rutte cs hou je poot stijf!!

  8. Rutte en Knops hebben hier gewoon een punt: er is al jarenlang door nederland via het CFT en andere organen gepleit voor versobering en minder nepotisme en corruptie, dus deze eisen zijn niet nieuw. Je kan het eerder de groep van de Boer verwijten dat zij zich 10 jaar hebben stilgehouden en de corruptie en nepotisme hebben ontkend/niet ter sprake hebben willen brengen en hebben weggekeken om maar geen spanningen te veroorzaken (de tenen zijn lang op Curacao). Het argument om daarom nu ruimhartig te zijn en later te gaan hervormen is daarom totaal niet geloofwaardig.

  9. Als je zo lang in mijn schoenen hebt gelopen, dan begrijp je dat dit hard is. Maar je kan niet anders. Curacao heeft zichzelf in deze situatie gewurgd. De politici hebben hun hele trukendoos verspeeld. Ze zijn ongeloofwaardig tegenover hun collega’s binnen het rijk. Er zijn veel beloftes gemaakt, maar worden niet uitgevoerd. In de laatste 10 jaar is er zoveel geld over de balk gegooid. hervormingen achterwege gelaten en schandalen in de grote doofpot gegooid.
    Dat kabinet Rutte nu hardnekkig is, is niet gek. Denk erom dat straks het Nederlandse volk dit gaat betalen via een of andere belasting verhoging. Dit is moeilijk om te verkopen. En op curacao gaan ze rustig verder alsof er niks is gebeurd. Dit hebben ze ook bewezen. De eerste tranche van hulp kwam niet terecht bij de bevolking zoals bedoeld was, maar werd gebruikt voor andere doeleinden. Beloftes aan het volk zijn niet nagekomen. De NOW regeling kan niet worden nagekomen. De economie is plat en zal voorlopig niet aantrekken. Jaren lang werd er aanbevolen om te hervormen, en jaren lang is het beloofd. De beloftes zijn niet nagekomen en nu kan het niet anders. Geld geven lost het probleem niet op, en alle zwaargewichten die vinden dat Nederland meer compassie moeten tonen, moeten zich ook richten op de overheid van Curacao en pleiten dat structurele hervorming nu moeten komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties