Overheidsbonden boos en teleurgesteld

WILLEMSTAD — De overheidsbonden zijn boos en teleurgesteld dat de regering aan arbeidsvoorwaarden wil komen die wettelijk zijn vastgelegd. Dit stelt Abvo- voorzitter Wendy Calmes vanochtend. Zijn verklaringen komen nadat de overheidsvakbonden, Abvo, NAPB, STrAF en SAP al enkele vergaderingen achter de rug hebben met de regering over de voorgenomen maatregelen van de overheid om de personeelskosten structureel te verlagen. Vertegenwoordigers van de verschillende vakbondsbesturen zaten vanochtend bijeen om te praten over de gang van zaken ten aanzien van de gesprekken die eerder deze week van start zijn gegaan.
Volgens Calmes zijn de vakbonden niet te spreken over de maatregelen die tot nu toe op tafel zijn gekomen.
Deze gaan onder meer uit van de versobering van de pensionen van ambtenaren.
In de praktijk komt dit erop neer dat de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd zal worden van 60 naar 65 jaar, dat het pensioen berekend zal worden aan de hand van het gemiddelde loon, in plaats van het laatst genoten salaris, terwijl gisteren de vakbonden te horen kregen dat de overheid het werkgeversaandeel in de pensioenpremie van ambtenaren ook nog eens met drie procent wil verlagen.

Er zijn duidelijke afspraken tussen overheid en vakbonden. Deze afspraken hebben wij niet alleen gemaakt. Dat zijn dingen die de partijen samen hebben afgesproken. Er is een sociaal statuut, dat de partijen zijn overeengekomen en dat in de wet is vastgelegd. Tot medio 20015 mag de overheid niet aan onze arbeidsvoorwaarden komen”, aldus Calmes vanochtend.

De Abvo-voorzitter benadrukt dat overheid en vakbonden nog niet aan het onderhandelen zijn. In deze fase wordt er alleen nog maar informatie uitgewisseld.
Voor vanmiddag staat er wederom een sessie van het aanspreekteam gepland.

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *