Overlast Isla in Kaya Yeye melden bij Isla zelf

opinie-isla-1Willemstad – Wie last heeft van de uitstoot van de Islaraffinaderij, kan een klacht indienen en wel bij de Isla zelf.
Dat laat communicatiemedewerker Jair Gonçalves van ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur desgevraagd weten.
Ook het ministerie is volgens Gonçalves bereikbaar voor mensen die klachten hebben over de raffinaderij.

Hiermee reageert Gonçalves op de uitlatingen van stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc). Voorzitter van de stichting, Peter van Leeuwen, vroeg zich dinsdag in deze krant af waar mensen ‘überhaupt’ terechtkunnen met hun klachten over de uitstoot van de raffinaderij.
Bij klachten wordt er volgens de medewerker van het ministerie onderzocht of deze klachten afkomstig zijn van de uitstoot van de Isla.

,,Wij hebben geen uitgebreid laboratorium, maar we hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid als er een ernstige klacht binnenkomt om een extern adviesbureau in te huren.”

Nadat de Isla op zondag 7 juli met een totale black-out kampte, is de raffinaderij nu weer aan het opstarten.
Vooraf waarschuwde het ministerie al voor mogelijke overlast bij het opstarten en adviseerde de Curaçaoënaars die onder de rook wonen, de ramen en deuren te sluiten bij overlast.
Afgelopen vrijdag werd er 255,1 microgram per kubieke meter waterstofsulfide in de lucht rond Kas Chikitu gemeten, zo meldde de stichting dinsdag.

,,Dat klopt, daar heeft Smoc helemaal gelijk in”

, bevestigt Gonçalves.

,,Wij kunnen hier alleen nog niet tegen optreden.”

De communicatiemedewerker legt uit dat in de huidige milieuvergunning van Isla nergens een hoeveelheid waterstofsulfide staat die zij maximaal mogen uitstoten.

,,Ditzelfde geldt voor benzeen.
We kunnen dit wel meten, maar we kunnen er nog niet tegen optreden wegens de huidige milieuvergunning. Een nieuwe vergunning is in de maak.”

Dat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur de metingen nu doet is, volgens Gonçalves, om te ontdekken wat voor stoffen de Isla uitstoot, waaronder waterstofsulfide.

 Witte wolk’ kwam door poeder catcracker

De witte wolk die dinsdag over het eiland trok, bestond onder andere uit catcrackerpoeder, bevestigt Jair Gonçalves van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.
Het poeder komt vrij bij het opstarten van de catcracker. Smoc stelde gisteren haar Facebook-volgers op de hoogte van het feit dat een expert aan de stichting vertelde dat het inderdaad ging om het giftige poeder.
Nu bevestigt ook de medewerker van het ministerie dat het gaat om het catcrackerpoeder.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *