Palm: Masterplan luchthaven in 2017 voltooid

Stanley Palm

Palm: Masterplan luchthaven in 2017 voltooid

WILLEMSTAD — Het masterplan voor luchthaven Hato is in uitvoering. Volgens het plan moet Curaçao in 2017 een van de beste luchthavens in de regio hebben, die per jaar ongeveer 2,5 miljoen bezoekers aankan.

De huidige luchthaven kan maximaal 1,8 miljoen bezoekers per jaar verwerken en is te klein geworden. De totale investeringen bedragen 45 miljoen gulden.

Minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (Pais) zei gisteren in de Staten dat binnen het masterplan de ontwikkeling van de ‘Airport City’ prioriteit heeft.

De beheerder van de luchthaven, Curaçao Airport Partners (CAP), is al bezig met de uitvoering daarvan.

Ook is het verzoek binnengekomen om in de Airport City een Hyatt Place Business Hotel te bouwen. Palm zegt dat de Curaçao Airport Holding, eigenaar van de luchthaven, akkoord heeft gekregen van de overheid om te onderhandelen over de bouw van een dergelijk hotel.

In 2015 wordt een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe aankomsthal. Die komt in het oude stationsgebouw, dat naast het nieuwe in gebruik zijnde gebouw ligt. “De twee gebouwen worden met elkaar verbonden. Ook de huidige ‘check in’-hal wordt gerenoveerd en aan de oostzijde uitgebreid”, zegt Palm. Het geheel wordt voorzoen van airco’s en de aanblik van de hal wordt aantrekkelijker gemaakt.

Ook het middelste gedeelte van de luchthaven, waar de reizigers de trap naar boven nemen om langs de beveiliging en immigratie te gaan, wordt uitgebreid. Dit is nu te klein en vooral wanneer het druk is ontstaan er lange rijen mensen die in de hitte staan te wachten, stelt de minister.


Jet
s

Verder gaat CAP 1,8 miljoen gulden investeren in een ‘general aviation hall’, speciaal voor kleine privé-jets. Douane en immigratie moeten in dit gebouw een kantoor hebben om deze aankomsten af te handelen. Deze nieuwe hal moet op 22 augustus voltooid zijn, vlak voor het Curaçao North Sea Jaz Festival, aldus de minister. “Deze klanten moeten een ‘red carpet’-behandeling krijgen. De bedoeling is dat ze door de aangename ervaringen op het eiland vaker zullen terugkomen. Als je geld hebt om een privé-jet te kopen heb je ook geld om misschien een tweede huis op Curaçao te kopen of om hier te investeren.”


‘Mirador

Ook de huidige ‘mirador’, de uitkijkspot op de luchthaven, wordt onder handen genomen. De gesprekken hierover zijn gaande. Vooral de veiligheid moet beter, zegt Palm. De huidige situatie zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties.


Wijn

Een ander project dat onderdeel vormt van de ontwikkeling van het Hato-gebied is ‘Curaçao Winery’. Er wordt een druivenplantage aangelegd voor de productie van wijn van lokale bodem. Palm zegt dat 20 tot 25 hectare grond op de vlakte van Hato hiervoor zal worden ontwikkeld. Bij Soltuna worden de druiven al geteeld als proef voor het moment dat de werkelijke productie op de vlakte van Hato van start gaat.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *