28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Paniekvoetbal, belasting op banktransacties

HomeLandenArubaAruba | Paniekvoetbal, belasting op banktransacties

Column Renée van Aller en John de Vries

Bank kosten
Bank kosten

Wat betekent 1% banktransactiebelasting? De SVB maakt fl. 600,- per maand naar u over, dus dat is hun banktransactie. De SVB betaalt fl. 6,-,. Wordt dat bedrag als kosten van mijn AOV afgetrokken? Als de kosten voor de SVB blijven, krijg ik dan fl. 600,- op mijn rekening? Zo niet dan krijg ik fl. 594,- op mijn rekening? Ik haal alles er af, de vraag is krijg ik dan 600-6= f. 594,- of krijg ik 594-5,94= fl. 588,06? Dus dubbel berekenen transactiekosten? Het zijn toch nieuwe transactiekosten?

Is dit hetzelfde met een werkgever die het salaris via de bank betaalt? De werkgever heeft nog meer extra kosten, want die moet AOV, loonbelasting enz. afdragen via de bank en daar betaalt hij dus ook weer 1% op. Gaat hij dat ook doorberekenen? Mij dunkt van wel.

Voor de AZV is het ook leuk. De AZV krijgt 1% extra BBO en levert via de banktax weer een deel in, als de AZV 100 miljoen bedraagt, moet weer 1 miljoen florin aan belasting aan de regering terugbetaald worden. De regering kan nu zichzelf weer een loonsverhoging geven. Hoe worden de premiebetalingen belast naar de AZV?

Komt daar de bankenbelasting bij (dus gaat de premie omhoog) of neemt de regering die kosten voor zijn rekening of de AZV? Ook kan nog vrijstelling van die belastingen worden verleend voor politici en adviseurs en andere zwaar getroffen groepen.

Door de binnenlandse vraag nog verder te beperken heeft dat ongewenste gevolgen voor de economische bedrijvigheid. Heeft de overheid alle gevolgen wel meegewogen, vóórdat men overging tot het nemen van deze maatregelen? Blijft het 1% of wordt het nog verlaagd of juist verhoogd?

De cumulatieve prijsstijgingen lijken echter onafwendbaar, inclusief de ongewenste gevolgen. En dan hebben we de administratiekosten voor de banken en het bedrijfsleven nog buiten beschouwing gelaten.

Als je AOV of salaris via de bank, krijgt maakt het niets uit of je alles er afhaalt of bij beetjes met betaling via je debetkaart. Totaal betaal je altijd 1% van het bedrag dat je op je bankrekening hebt ontvangen van de SVB of werkgever.
Wat gebeurt er met producten die je koopt? Gaat daar de 1% kosten via de verkoper met verrekening van de helft af, of gaat de prijs omhoog waardoor de bedrijvigheid zal afnemen? Heeft de regering deze maatregelen vooraf met de gremio besproken. Of zijn deze maatregelen niet belangrijk genoeg? Waarom wordt er niet eerst op de politici en de hoeveelheid adviseurs zelf bezuinigd?

Afhankelijk van het aantal stappen dat er gemaakt wordt, voordat het artikel bij voorbeeld in de supermarkt komt te liggen, betaal je een aantal procenten meer.

Wat meer inzicht over de doorberekening en prijsstijging zou nuttig zijn geweest.
Als er een inkoper is en daarna een distributeur en daarna de supermarkt, dan zullen ze alle drie 1% op hun banktransacties moeten betalen. Doorberekend zal de koper (afhankelijk van het aantal tussenstations) dan voor het product 3% meer gaan betalen.

Daarnaast moet de supermarkt ook nog AOV e.d. van zijn werknemers afdragen, dus weer 1% bankkosten, gaat hij dat ook door berekenen? Je verliest in zo’n geval 1% minimaal op je inkomen aan koopkracht en minimaal 3% op het supermarktproduct. Totaal dus minimaal 4% verlies. Goed voor de inflatie?

De premier had de maatregel niet aan het Financieele Dagblad (FD) moeten melden, maar de maatregel vóóraf moeten bespreken met de gremio. Het FED weet exact hoe ze abonnees kunnen uitknijpen als de eigen financiën niet op orde zijn.

Een dergelijke laakbare methode volgt Aruba, waarom? Wat nodig is, is dat de regering wezenlijk bezuinigd op eigen kosten en niets buiten de boeken houdt wegens het gewenste cosmetisch effect. PP-projecten moeten worden opgeschort en economische bedrijvigheid versterkt. Projecten die de bevolking niet verder helpen en geen winsten opleveren moeten worden vermeden.

De winstmogelijkheden moeten bij elk project worden aangegeven en het project wordt gestopt als er geen sprake van is en het alleen wensdenken is.
©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

2 reacties

  1. Lijkt u dat waarschijnlijk? Misschien als alle bonden en banken roepe: E ta basta? Dan wordt er een nieuwe belasting uitgevonden. Wellicht iedereen emigreren? Wordt Aruba echt van alle illegale buitenlanders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties