PAR vraagt naar Aqualectra-concessie

PAR vraagt naar Aqualectra-concessie. Foto |  Notisia360

PAR vraagt naar Aqualectra-concessie. Foto | Notisia360

WILLEMSTAD — PAR-Statenlid Armin Konket wil dat de regering duidelijkheid verschaft over de concessie die op 12 augustus 2012 tussen nutsbedrijf Aqualectra en de leden van het kabinet-Schotte is overeengekomen. Deze concessie heeft volgens Konket vergaande negatieve gevolgen voor het bedrijf gehad.

Konket stelt dat de concessie op 11 augustus 2012, in de nadagen van het kabinet- Schotte, werd ondertekend. Volgens hem was het kabinet op dat moment demissionair. Het PAR-lid vraagt zich af of de regering gezien haar demissionaire status indertijd wel de concessie kon ondertekenen en zo een toekomstige regering heeft kunnen compromitteren.

In een brief aan huidig premier Ivar Asjes (PS) stelt Konket te willen weten wat de urgentie was voor het demissionair kabinet-Schotte om het document te ondertekenen. Aan de andere kant stelt Konket ook van Asjes te willen horen waarom de concessie is aangegaan en welke voordelen dit voor de bevolking en Aqualectra met zich heeft meegebracht.

Konket constateert dat de concessie voordelen heeft voor diegenen die over zonnepanelen beschikken en die zonnepanelen verkopen, maar dat aan de andere kant de bevolking in het algemeen en ook Aqualectra hiervan de dupe worden.

Hij wil dan ook van de regering weten waarom een concessie is aangegaan die zo overduidelijk negatief uitvalt voor Aqualectra en haar klanten. Maar Konket stelt dat de regering de concessie kan aanpassen. Dit kan volgens hem als toezichthouder Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten (BTPU) Aqualectra adviseert om haar tarieven te verhogen, zodat de bevolking de verliezen van het nutsbedrijf moet dekken, die het resultaat zijn van de verplichtingen die de concessie op Aqualectra legt, om stroom van gebruikers van zonnepanelen te kopen tegen een hoger tarief dan waartegen het nutsbedrijf stroom produceert.

In zo’n geval heeft de overheid geen andere optie dan de concessie aan te passen. Het verkeerde besluit van het kabinet-Schotte met negatieve gevolgen voor Aqualectra, dient volgens het Statenlid ongedaan te worden gemaakt.

Het past in een serie beslissingen van het kabinet-Schotte, die grote schade aan Aqualectra hebben toegebracht, zoals onder meer de overdracht van de Aqualectra-aandelen in de BOO-centrale aan de Refineria di Korsou (RdK) tegen een symbolisch bedrag van 1 gulden en de verlaging van de nutstarieven met 5 cent.

Het PAR-lid benadrukt voorstander te zijn van het gebruik van alternatieve energie, maar dat de introductie hiervan wel op een verantwoorde manier moet gebeuren en geen nadelige gevolgen moet hebben voor Curaçao, of voor de financiele situatie van Aqualectra.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *