ParadiseFM | Bouw Hospital Nobo Otrobanda gaat 200 miljoen gulden méér kosten

De consultants lobby voor HNO transitiefase draait overuren | Extra

De bouw van het Hospital Nobo Otrobanda gaat zo’n 200 miljoen gulden extra kosten. Dat heeft het bestuur van het in aanbouw zijnde ziekenhuis in een persbericht meegedeeld. Aanvankelijk werd voor de bouw 421 miljoen gulden geleend van de Nederlandse regering.

Gedurende de constructie bleek door de plaatselijke omstandigheden en gebeurtenissen dat het budget niet toereikend was. Dat stond al in het rapport uit april vorig jaar ‘Tussentijdse Evaluatie HNO’ dat door voormalig minister van Gezondheid Sisline Girigoria werd aangeboden aan de Staten. Daarin werd door financieringsorganisatie Sona berekend dat er een tekort van 74 miljoen gulden was.

Het bestuur van het HNO heeft nu bekendgemaakt dat het veel hoger is. Dat komt onder meer omdat het HNO oorspronkelijk gepland was op het Amstelterrein, dat bouwklaar kon worden opgeleverd zodat Ballast Nedam direct aan de slag kon. Daarna besliste een volgende regering dat het ziekenhuis in Otrobanda moest komen, waar nog veel gedaan moest worden om te kunnen beginnen.

Zo moesten winkeliers van het achterdeel van Colon worden uitgekocht dat vervolgens gesloopt werd. Ook moesten gebouwen op het Sehos-terrein worden afgebroken en afdelingen verplaatst. Ingrijpend waren verder de complete omlegging van de infrastructuur wat betreft water, electra en telecommunicatie en de omlegging van de Hamelbergweg.

Bron: ParadiseFM

6 Reacties op “ParadiseFM | Bouw Hospital Nobo Otrobanda gaat 200 miljoen gulden méér kosten

 1. @ Ericlapas,

  Meerkosten komen vooral doordat er vaak te laag wordt gecalculeerd, zaken veranderd moeten worden of doordat men gewoon de handen de pot met geld steekt en gaat jatten.

  Zo heeft HNO maar liefst 8 miljoen gulden extra uitgegeven aan het bouwrijp maken van het terrein. Wat moest er gebeuren ? Er moest meer rots worden weggehakt dan berekend, dus dat werd tegen 800 NAF per vrachtwagen lading in rekening gebracht !!!! En dat was alleen voor het wegrijden van de uitgehakte stenen.
  Voorts moest natuurlijk de excavator langer worden ingehuurd en wanneer je het allemaal op een rijtje zet dan heeft men meer dan 10 miljoen betaald voor 1 excavator en wat oude vrachtwagens. Niemand heeft ooit de vraag gesteld waarom 1 vrachtwagenlading wegbrengen 800 NAF moest kosten. Die wagen rijdt dan 4 a 5 keer op een dag, dus dat was flink binnenharken.

  Dan heb je natuurlijk nog de bouwvertragingen, oa doordat de grond niet eens in eigendom was toen men al had moeten beginnen met de bouw. Vervolgens het niet op tijd afbreken van de gebouwen waar het ziekenhuis moet komen te staan.
  Maar de killers zijn natuurlijk al de boete clausules waar de overheid mee in heeft gestemd, welke alleen in het voordeel van de bouwmaatschappijen werkten. Beetje vertraging met de aanlevering van de materialen ? Hup, dat kost weer geld.
  Op die manier kun je heel snel bij de 200 miljoen uitkomen.

 2. Looptijd financiering 30 jaar. Dan moet het land toch wel stukken beter draaien…

  Een 2016 interview van Carlos Weeber met Meindert Fennema:
  “In Nederland zijn de Noord-Zuidlijn van de Amsterdams metro, het Rijksmuseum en het Haagse Stadhuis daardoor bekende kluchten. Op Curaçao wordt behalve zand en water alle bouwmateriaal ingevoerd. Concurrentie tussen grote bouwers is er niet. Hoge transportkosten, groot risicogehalte, inefficiëntie en lage arbeidsproductiviteit worden ondanks lage lonen niet gecompenseerd. Bouwen op dit kleine eiland is daardoor relatief duur. Dit ontwerp gaat uit van totale airco, een overbodige luxe en niet voor iedereen altijd aangenaam. Een ziekenhuis naar Nederlands model geschikt maken voor een tropisch klimaat kost handen vol geld.”

  etc
  etc

 3. Beste @Mossel, jij hebt in de bouw gewerkt, enig idee waarom er elke keer meerkosten bij komen? Behalve dat het de schuld van Gerrit de Raaf is natuurlijk.

 4. Abraham Mossel

  En weer wordt het klotjes volk besodemietert met open ogen. Er word nooit de waarheid gesproken, waarom niet gewoon zeggen Gerrit de Raaf en Co en Jasjes en Co hebben met nog een heel groot zooitje schorum de boel voor miljoen bestolen

 5. HNO wordt gebouwd met gelden van een lening! Dus de rekening komt later.

 6. Fred Schiedam

  En de extra kosten worden gefinancieerd uit …….

  (deze informatie ontbreekt in dit bericht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *