ParadiseFM | ‘Geen instortingsgevaar Plaza’

Volgens Lobo heeft het gebouw flink te verduren door weersomstandigheden, maar is de buitenkant in redelijke staat. Betonrot zit vooral aan de binnenkant en niet in de structurele delen van het gebouw | Antilliaans Dagblad

Er is geen instortingsgevaar voor het Plaza Hotel. Dat stelt architect Ronny Lobo. Wel erkent hij dat er stukjes beton zouden kunnen afbreken en naar beneden kunnen vallen.

Volgens Lobo heeft het gebouw flink te verduren door weersomstandigheden, maar is de buitenkant in redelijke staat. Betonrot zit vooral aan de binnenkant en niet in de structurele delen van het gebouw.

Het Plaza Hotel vervalt ondertussen steeds verder | Bea Moedt

Het Plaza Hotel vervalt ondertussen steeds verder | Bea Moedt

Het Plaza staat al jaren leeg. Het hotel ging meerdere keren onder hamer, maar tot drie keer aan toe liep de koop mis.

Bron: ParadiseFM

13 Reacties op “ParadiseFM | ‘Geen instortingsgevaar Plaza’

 1. Dank voor de uitleg Joep, bewijst weer eens waarom je door Beflapas tot de Grote Drie van dit forum gerekend wordt.

  Nieuwbouw of verbouw, wat mij betreft komt het Plaze hotel in gemoderniseerde versie terug op dit landmark.

  Het zou een perfecte plek zijn voor eem Hardrock hotel/casino, dat al eens interesse getoond heeft. Wat een boom aan Punda zou dat geven zeg.

 2. Joep Meloen

  @ Abraham Mossel,

  Wanneer je ooit binnen zou zijn geweest en in de lobby de deur naar de achterkant zou hebben geopend, dan zou je hebben gezien hoe men dit hotel heeft gebouwd.
  We hebben de histoische boogjes en vervolgens heeft men daar een aantal betonnen pijlers gebouwd, waarop vervolgens de eerste verdieping van de toren is gebouwd. De hele toren hangt dus gewoon over een zeer groot aantal boogjes en laten die boogjes nu ook nooit zijn onderhouden. Ze zijn in erbarmelijke staat oftewel ga de toren afbreken en geheid ben je een stuk of 40 units (boogjes) kwijt. Die storten simpelweg in door het puin dat van boven naar beneden komt zeilen.
  Nu weet ik dat het mogelijk is om gebouwen heel voorzichtig af te breken en ja, dat kan………………..maar niet hier op Curacao. Wij hebben die expertise niet, wij hebben ook niet het geduld en het interesseert ons ook geen ene meter.
  Het gevolg is dus (wanneer je dit hotel zou afbreken) dat je een gapend gat gaat krijgen in de historische boogjes en daarmee vernietig je dus niet alleen een stuk erfgoed, maar haal je ook meteen de hele waarde van de grond onderuit.
  Mocht je ooit de kans krijgen om daar eens te gaan kijken dan kan ik het van harte aanbevelen. Dan kun je ook zien hoe ver de betonrot werkelijk is, want die pijlers zitten er vol mee.

 3. Abraham Mossel

  @ Joep Meloen of moet ik Andre van Duin zeggen, waarom is/kan je deze krot niet afbreken, leg mij dat eens uit svp.

 4. Joep Meloen

  Tenzij deze architect ook bouwkunde heeft gestudeerd is zijn mening evenveel waard als die van mij. Alleen een technisch onderlegde bouwkundige kan berekenen wat de draagkracht van de constructie momenteel nog is. Dat kun je aan de buitenkant niet even afzien aan het gebouw.
  Ik ben bij de veiling van het pand uitgebreid door het gebouw gegaan en heb op alle plekken in het gebouw betonrot aangetroffen. Ik heb daar overigens destijds al over geschreven op KKC, is makkelijk na te zoeken.
  Dit hotel rust op een aantal pijlers, welke ervoor zorgen dat het hotel boven de historische boogjes kan staan. Al die pijlers hebben verregaande betonrot, met al het gewicht van het hele gebouw er bovenop. Afbreken gaat niet, door laten rotten ook niet, dus hou je maar 1 optie over en dat is renoveren. Gaat een vermogen kosten, dus dat houdt in dat de verkoopprijs omlaag moet. Verkopen voor 1 NAF en met de verplichting het vakkundig te renoveren.

 5. Wat triest, zo een landmark van het eiland te zien degenereren en de liefde van alle eilanders voor het eens zo mooie hotel te zien verdampen.
  Hier ligt een taak voor de overheid om te onteigenen en te investeren op wat voor manier dan ook om dit deel van de stad wederom bruisend te maken.
  Maak de voordeur van Curaçao weer zoals het moet zijn!

 6. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 7. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 8. Abraham Mossel

  Elke half blinde zool ziet toch dat deze aftantste krot rijp is voor de sloop, er is er maar één ( v/d Valk ) en enkele corrupte amtenaren wijzer van geworden de laatste jaren.

 9. Opblazen ?

 10. Ook dat nog

  Een architect??
  Wie heeft deze man betaald? Immers wie betaald, bepaald.
  Zou liever een bouwkundige hebben om dit te inspecteren, dan een afstandse architect.

 11. Vliegtuigen van Insel waren ook zo goed

 12. Lobo is een Surinamer, dus enig wantrouwen is op zijn plaats.

 13. Neen, instorten nog niet. Dat duurt nog een aantal jaren. Maar brokkelt wel steeds verder af. Heeft Lobo een grondig onderzoek gedaan?
  Voorstel. De Isla heeft een rekening bij de girobank. Misschien dat de isla, via creatief boekhouden, het slopen van het plaza betaald en aldus een deel van hun schuld afbetaald aan diverse instanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *