ParadiseFM | Hoofd Wereldvoedsel Programma: ramp Venezuela wordt onderschat

David Beasley, Executive Director van het World Food Program

“Ik denk niet dat de wereld zich realiseert hoe ernstig de situatie is. Dit kan uitgroeien tot een ramp van ongekende grootte voor het westelijk halfrond”, stelde David Beasley, Executive Director van het World Food Program.

Dat meldt de Surinaamse krant De West. De situatie in Venezuela verslechtert dagelijks. Elke dag ontvluchten honderdduizenden Venezolanen hun land op zoek naar een beter bestaan. De wereld realiseert zich niet hoe ernstig de leefomstandigheden zijn in Venezuela. Vele organisaties kijken de andere kant op, terwijl deze humanitaire ramp ongekende proporties aanneemt. De Venezolaanse media doen weinig verslag van de gebeurtenissen, omdat zij inmiddels grotendeels ook al zijn gevlucht. Dit werkt in de hand dat de overheidspropaganda van de regering Maduro op volle toeren draait.

Venezuela was eens een van de rijkste landen van Latijns-Amerika, nu is dit land economisch bezien in de afgrond beland. Afgelopen week publiceerde een freelance journalist op zijn Facebook pagina een foto, waarbij hij liet zien dat US-dollar 1 in Venezuela, ruim 300.000 Bolivar waard is. Vorig jaar april was US-dollar 1 nog 4000 Bolivar waard. Een maandsalaris van de gemiddelde Venezolaan is nu omgerekend US-dollar 2.60, ofwel 795.000 Bolivar waard.

“Om je een idee te geven hoe moeilijk het is om met een maandloon aldaar rond te komen, plaatste de journalist in zijn bericht op social media een aantal voorbeelden van prijzen van de eerste levensbehoeften. Zo kost een kilo rijst bijvoorbeeld 500.000 Bolivar, ruim de helft van een maandloon en een baal toiletpapier kost meer dan wat een gemiddelde persoon verdient.

Dit gebeurt er wanneer een volk zich laat hersenspoelen door een leider die macht laat prevaleren boven het welzijn van zijn volk.”

Bron: ParadiseFM

6 Reacties op “ParadiseFM | Hoofd Wereldvoedsel Programma: ramp Venezuela wordt onderschat

  1. @nombre, Als je de bevolking echt wil helpen dan zorg je voor een oplossing mbt maduro.

  2. De Curaçaose overheid had die twee Venezolaanse schepen vol met groente en fruit moeten betalen en daarna doneren aan de arme Venezolaanse bevolking. Jammer, gemiste kans. Het was misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een gebaar van solidariteit.

  3. Fred de Haas

    Het is een pijnlijke gedachte dat een groot schip volgeladen met groenten en fruit uit Venezuela komt aanmeren in Curaçao waar de mensen meer dan genoeg te eten hebben. Ook de barkjes zijn er weer. Alsof er in Venezuela niets aan de hand is.

  4. @C, UN heeft verschillende vredesmissies gehouden. Zoals wellicht bekend het ‘beschermen’ van vluchtelingen in Joegoslavie (Wellicht zegt Dutchbat je wat?). Momenteel zitten ze ook in Sudan. Haiti, Congo en Libya. Kan via de UN veiligheidsraad.

  5. caribbeancynic

    @Brian, hoe moet de UN dan ingrijpen? Volgens mij hebben ze geen leger.

  6. Wanneer gaat de UN dan ingrijpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *