ParadiseFM | ‘Wetgeving om natuur te beschermen ontbreekt’

Mangroves verwijdering Brakkeput | Greenforce

Er is geen wetgeving die de Curacaose natuur beschermt. Dat maakt Timo brouwer van GreenForce duidelijk. Hierdoor kunnen bomen en planten zonder pardon worden afgekapt en weggehaald.

Brouwer trok deze week aan de bel, omdat er bij het Spaanse Water in Brakkeput mangroves waren weggehaald. Er was aarde in zee geschoven en diabaas neergelegd: waarschijnlijk om te gaan bouwen.

Brouwer heeft de milieudienst op de hoogte gesteld, maar merkt op dat acties weinig zin hebben: er is immers geen wetgeving die verbiedt mangroven te verwijderen. Mangroven zijn belangrijk voor het eiland, omdat kleine visjes de bomen als broedkamers gebruiken. Ook breken mangroves golven en beschermen zo de kust. Mangroves zijn een belangrijk middel tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Bron: ParadiseFM

5 Reacties op “ParadiseFM | ‘Wetgeving om natuur te beschermen ontbreekt’

 1. Kijk naar Bonaire en dan weet je hoe het moet , gewoon weer overnieuw aanplanten de mangroves .
  Iedereen doet gewoon wat hij of zij wil , er is gewoon geen controle .
  Een wet is leuk maar dan moet je ook de boel controleren .
  En daar schort het aan op dit eiland .

 2. Ministeriële richtlijnen kunnen ook gebruikt worden om te handhaven en zijn ook bindend!

  Trouwens, in Nederland moeten professionals keer op keer bijscholings trainingen volgen om hun niveau op peil te houden. Haal je het niet, dan ben je niet meer bevoegd en bekwaam om het werk uit te voeren.
  Vraag me af hoe dat zit met de Curaçaose ”milieudienst.” Ben benieuwd wat ze verdienen..

 3. ericlapas

  “Er is geen wetgeving die de Curaçaose natuur beschermt.” Volgens mij werd onlangs nog 80 jaar parlementaire democratie gevierd. Op allerlei terreinen ontbreekt wetgeving. Je vraagt je af wat hebben ze in die 80 jaar gedaan, zitten ruften in het parlement?

 4. Ik denk dat men op Curacao snel moet gaan samenwerken met Nederland op dit gebied want wat ik hier lees is gewoon grote ONZIN !
  Nederland is graag bereid om te helpen. Vraag om hulp en blijf niet aanmodderen. Curaçaose Bestuurders zitten om de haverklap in Nederland, vraag me af wat ze daar dan gaan doen. En de milieudienst? Waardeloos, totaal geen kennis van zaken, sorry.

 5. Er is wel een hinder-wet en deze kan zolang als het nodig is gebruikt WEL worden!

  Er kan dus WEL sancties opgelegd worden d.m.v. de Curaçaose hinder-wet. Vroeger toen men nog geen milieuwetgeving in Nederland had gebruikte men gewoon de hinder-wet.
  Gewoon aanpakken en voor laten betalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *