29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Parool | Crimineel Hensley J. gepakt voor drugssmokkel via Schiphol

HomeMediaParool | Crimineel Hensley J. gepakt voor drugssmokkel via Schiphol

Door Maarten van Dun

Cocainesmokkel tussen de snijbloemen, illustartie: Ted Struwer

Crimineel Hensley J. is aangehouden voor drugssmokkel via Schiphol. De douane vond 19 kilo cocaïne tussen snijbloemen. Dagenlang kon de recherche met J. meeluisteren terwijl hij in contact stond met Colombia.

De 19 kilo cocaïne arriveerde begin mei op de luchthaven in een pakket bloemen dat vanuit Zuid-Amerika was verstuurd naar Rusland.

Tijdens de tussenstop op Schiphol moesten de drugs door medewerkers op de luchthaven worden ‘uitgehaald’, waarna de bloemen hun weg vervolgden naar de eindbestemming. Vracht die niet voor Nederland is bestemd, wordt doorgaans minder streng gecontroleerd.

Begin mei stonden de telefoons van Hensley J. (55) al ‘onder de tap’ en was er een microfoon geplaatst in zijn auto. Hij was in het vizier gekomen van de recherche in een al lopend onderzoek.

Zo kon de politie meeluisteren hoe J. overlegde met contacten in Colombia en onbekend gebleven mensen die kennelijk op Schiphol werken. De politie meende te horen hoe J. de zending van partijen drugs besprak, al was een concrete partij nog niet in beeld.

Vloekend en tierend
Hensley J. kende het klappen van de zweep: hij werd eerder veroordeeld tot 9 jaar cel vanwege betrokkenheid bij een partij van 4000 kilo cocaïne, in 2003 onderschept.

Hoewel hij toen aanvankelijk getuigde tegen zijn medeverdachten, trok de heetgebakerde J. die verklaringen later weer in, vloekend en tierend tegen politie, officieren van justitie en rechters.

Hensley J., die momenteel vastzit op verdenking van betrokkenheid bij transport van cocaïne, werd eerder voor een soortgelijk vergrijp tot 9 jaar cel veroordeeld.

De zaken gingen dit jaar niet altijd van een leien dakje. J. ‘krijgt hoofdpijn van die mensen’, omdat de Colombianen het tijdsverschil vergaten en telkens ‘s nachts belden.

Op 10 mei liep dat uit op ruzie tussen J. en een contact in Colombia, volgens de politie omdat de Colombiaan niet goed had doorgegeven dat een partij drugs onderweg was. Daardoor had J. geen tijd gehad om zijn mensen op Schiphol in te seinen en zonder die ‘uithalers’ zou de partij cocaïne voorgoed verloren gaan, was de angst.

De onbekende man in Colombia drong bij J. aan op actie, anders zouden de problemen niet te overzien zijn: de hele wereld zal op ‘ons’ neerstorten als het niet wordt gedaan, zei hij.

J. antwoordde dat de man zelf voor problemen zorgde.

Bogota-Rusland
Op 11 mei vond de douane op Schiphol de partij van 19 kilo cocaïne in een zending snijbloemen uit Bogota, met bestemming Rusland. De recherche denkt dat dit de partij drugs is waarover J. het in de afgeluisterde gesprekken heeft gehad.

Ook na de vondst bleef de politie zijn communicatie afluisteren. Rechercheurs meenden te horen hoe een vertwijfelde J. trachtte te achterhalen wat met de drugs was gebeurd. Zijn contact in Colombia zei zeker te weten dat de smokkelwaar niet in Colombia kon zijn ontdekt. In de gesprekken viel het nummer van de pallet waarop de cocaïne was gevonden.

De recherche vermoedt dat eind februari al een partij drugs was binnengekomen

Bij een inval op 26 juni bij J. werden meerdere telefoons in beslag genomen. In die telefoons vond de politie foto’s van blokken cocaïne met hetzelfde logo als de blokken in de gevonden zending.

Op andere foto’s is het nummer van het gebruikte vrachtpallet te zien. In afgeluisterde gesprekken had J. al gesproken over foto’s die hij wilde ontvangen vanuit Colombia, kennelijk om zo bewijs te hebben dat het vrachtje werkelijk was ingeladen. In de telefoon zijn bovendien screenshots gevonden van het computersysteem op Schiphol, waarmee binnenkomende vracht kan worden gevolgd.

Spaanstalige krant
Opmerkelijk: de politie vond ook foto’s op de telefoon van J. die duiden op eerdere zendingen drugs: zo zijn er afbeeldingen waarop mannen drugs verstoppen in een vrachtcontainer. Een Spaanstalige krant ligt op de voorgrond, mogelijk om zo de datum van het inladen controleerbaar te maken. Ook was een foto gemaakt van een lading bloemen in een KLM-vliegtuig.

De recherche vermoedt dat eind februari al een partij drugs was binnengekomen: in de telefoon zijn vrachtbrieven gevonden van een lading bloemen, bedoeld voor een bedrijf op de Aalsmeerse bloemenveiling.

Sinds zijn aanhouding in juni zit J. vast, het onderzoek loopt nog. Omdat onduidelijk is wie zijn advocaat is heeft hij niet kunnen reageren op de beschuldigingen.

Verdacht baken

Terwijl J. achter het stuur van zijn Volkswagen Touran de gesprekken voerde, werd hij niet alleen door de recherche in de gaten gehouden.

Behalve de heimelijke politiemicrofoon zat er ook een peilbaken onder zijn auto, geplaatst door de Amsterdamse criminelen Mustafa G. en Youssef B. Zij volgden begin mei alle bewegingen van J. en zijn vriendin. Ook postten ze bij zijn woning.

Wat was hun doel? G. houdt vol dat het plan was een inbraak te plegen bij J., die hij veel geld zag uitgeven in de Amsterdamse horeca. “Ik dacht: bij hem valt wel wat te halen.” Ze volgden J. enkel om zijn huis te vinden, zegt G. Ook G. en B. werden door de recherche afgeluisterd. Tegen elkaar zeiden ze: “Ik kon die 4 miljoen al ruiken.”

Justitie houdt rekening met een ander scenario, waarin de twee Amsterdammers voorbereidingen troffen om J. te liquideren. Bij Youssef B. op zolder lag een kalasjnikov met bijbehorende munitie en een kogelwerend vest. In afgeluisterde gesprekken spraken B. en G. over liquidaties: “Voor 2t (justitie denkt: twee ton) krijgt hij hem in zijn achterhoofd” en “Ik ratel hem helemaal kapot.”

Volgens Bénédicte Ficq, de raadsvrouw van Mustafa G., was dat louter grootspraak, een ‘jongens-onder-elkaar­gesprek, dat totaal niet op de realiteit is gebaseerd’. Ficq: “Niemand zou zo openlijk over zulke ernstige feiten spreken.” Ook Mustafa G. en Youssef B. zitten nog vast.

Bron: Parool

6 reacties

  1. Bénédicte Fick, maffia vriendin die ze al lang uit haar ambt hadden moeten gooien. De meest koelbloedige moordenaars probeert zij vrij te pleiten ten koste van toekomstige slachtoffers wat niet altijd criminelen zijn want de laatste tijd worden er door de Marokkaanse maffia steeds meer onschuldigen het slachtoffer.

  2. Criminaliteit blijft ons belangrijkste export produkt.

    Waarvoor de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien.

    Maar de criminaliteitskaart wordt op Curacao nooit getrokken, de racismekaart is veel populairder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties