26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Parool | Curaçao, Aruba en Sint-Maarten zetten hakken in het zand

HomeMediaParool | Curaçao, Aruba en Sint-Maarten zetten hakken in het zand

David van Unen

Nederland wil dat de eilanden bezuinigen. De regering van Curaçao heeft die bezuinigingen doorgevoerd in het onderwijs | ANP PRINCE VICTOR

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten hebben verbolgen gereageerd op een nieuw pakket aan voorwaarden die Nederland stelt aan coronasteun: ‘Dit is een U-bocht in onze emancipatie.’

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes had het gevoel dat van haar land een soort George Floyd wordt gemaakt, schreef ze dinsdag letterlijk aan premier Rutte. ‘Mark, zo kunnen we toch niet ademen.’

Ze had net als collega’s Eugene Rhuggenaath (Curaçao) en Silveria Jacobs (Sint-Maarten) vrijdag een weinig vruchtbare Rijksministerraad gezien, de vergadering waarin de gevolmachtigde ministers van de eilanden in Nederland en staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) elkaar ontmoeten.

Die laatste zette maandag de hervatting van de gesprekken vast op scherp. In Willemstad, Oranjestad en Philipsburg werd een 218 pagina’s tellend document bezorgd. Het grootste pijnpunt daarin: Nederland stelt de oprichting van een driekoppig zelfstandig bestuursorgaan voor, dat de komende zeven jaar alle fondsen die naar de eilanden gaan zal beheersen en met het Nederlands wetboek in de hand beleids­beslissingen zal nemen. Gelieve daar aanstaande vrijdag wel of niet akkoord mee te gaan. Was getekend, Den Haag.

Daarmee is voor Rhuggenaath een grens bereikt, zei hij dinsdag tijdens een persconferentie op regeringscentrum Fòrti. “Onze eerste indruk is dat deze voorwaarden botsen met fundamentele rechten die zijn vastgelegd in het Statuut (document dat Nederland en Curaçao tien jaar geleden sloten toen het eiland autonoom werd, red.). Dit heeft effect op onze democratie en rijmt niet met de Curaçaose grondwet.” De regering-Rhuggenaath gaat bij voorbaat niet ­akkoord, beloofde hij: “Dit is een U-bocht in ­onze emancipatie.” Minister van Volksgezondheid Suzy Camelia-Römer trok zelfs een parallel met de West-Indische Compagnie.

Gevoelige snaar
Het is een duidelijke streep in het zand van de minister-president die op het eiland onder vuur ligt voor de manier waarop hij de onderhandelingen met Den Haag voert. Nederlands is ­daarin onverbiddelijk en vraagt de eilanden ­ondanks de coronacrisis om structurele her­vormingen. Dat werd tot nu toe al zuchtend en steunend geslikt. Curaçao kortte 12,5 procent op de ambtenarensalarissen, in ruil voor ruim 300 miljoen euro aan goedkope leningen, maar een verkapte, in Nederland gevestigde, raad van toezicht voor overheidsfinanciën raakt op alle drie de eilanden een gevoelige snaar.

Een woordvoerder van premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten zegt tegen de lokale krant The Daily Herald dat Nederland op die manier ­onderhands beleid probeert door te voeren op het eiland. “Dat is onacceptabel.”

Net als Curaçao heeft Sint-Maarten tien jaar geleden autonomie met Nederland afgesproken. Elke stap daarvandaan ligt op de eilanden politiek en maatschappelijk zeer gevoelig.

Aruba heeft zelfs al 34 jaar zo’n regeling met Nederland. Premier Wever Croes dinsdag: “Nu wordt vanuit Nederland geëist die autonomie binnen vier dagen op te geven (…) Een grove belediging van de democratische normen en waarden waar dit koninkrijk op is gebouwd.”

Schuldsanering
Een woordvoerder van staatssecretaris Knops zegt desgevraagd dat Nederland wel degelijk eerder tekst en uitleg heeft gegeven. Al jaren worden zorgen geuit, zegt hij. Bijvoorbeeld nog in het Kamerdebat van vorige week.

Over de voorwaarden die maandag naar de eilanden gingen, wil hij tot aan de komende Rijksministerraad nog niets zeggen. De betreffende documenten zijn tot die tijd geheim. Op ‘humanitair vlak’ staat Nederland hoe dan ook klaar voor de eilanden, benadrukt hij.

Bron: Parool.nl

7 reacties

  1. Hakken… We dragen teenslippers hier.
    En overdrijven is ook een vak. Het gaat erom om in te stemmen dat het proces om de regeling wet te maken wordt opgestart.
    Weten ze ook. Dat proces staat ook in die 218 pagina’s.
    Daarom is t zo groot. En ‘t statuut vermeld dat ook. https://www.kcwj.nl/kennisbank/draaiboek-voor-de-regelgeving/hoofdstuk-3-rijkswetten-nrs-111-128/algemeen-nr-111/nr-111
    Maar ja.
    Die grote schuine letters kostte al 3 dagen om er achter te komen dat dat niet de tekst was.
    Koning keizer admiraal Acteurs zijn ‘t allemaal.

  2. Curacao, St Maarten en Aruba zijn inderdaad een George Floyd. Crimineel, Steelt van eigen mensen en geeft de bevolking door zijn eigen toedoen geen lucht. En heel belangrijk: ondanks dit krijgen anderen de schuld voor zijn domme handelingen!

  3. Ta prohibi pa lubida!! Telkenmale wordt er naar het statuut en de slotverklaring verwezen. Weinigen hebben echter kennis van de inhoud van deze documenten. Wat meer, Tanchi Me (ook wel bekend als emily de jongh) heeft destijds ingestemd met de inhoud van de slotverklaring, zonder deze te kennen! Het uiteindelijke document is getekend door Tanchi Me, Zus nicht van Tromp Delaanoi en verwarde struisvogel Zita. Hun hadden namelijk haast met het oog op 10-10-10 want hun moesten hun vriendjes tevredenstellen. Een van de voorwaarden is dat Nederland TEN ALLE TIJDEN kan ingrijpen en aanwijzingen geven. Dat is nu gebeurt dus pruillip Sushi en Billenaath, ga maar bij Tanchi Me klagen. Drechi Pa Bosnan

  4. “De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes had het gevoel dat van haar land een soort George Floyd wordt gemaakt”.

    De knieklem was inderdaad incorrect en over the top. Had nooit mogen gebeuren..
    Die fout wordt gelukkig nu niet gemaakt. Aruba wordt thans gewoon aan handen geboeid. Zoals het hoort.

  5. De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes had het gevoel dat van haar land een soort George Floyd wordt gemaakt.

    Ze bedoelt dat Aruba ook een strafblad had en mensen had beroofd?

  6. Met het vertrek van Senora Snoepreis Alcala Walle zijn de bezuinigingen in het onderwijs al voor een groot deel bereikt.

    Nu nog even de miljoen die viswijf Margit de Freitas Bras aan drankorgel Carla Hueck heeft overgemaakt terugvorderen, en anders verhalen op de bejaarde demente incontinente commissaris van Studiefinanciering Remiglio Booi.

  7. Laten we hopen dat ze in het onderwijs slim genoeg zijn om te weten dat Ruggenaath door te bezuinigen op onderwijs Nederland onder druk probeert te zetten.

    Ruggenaath misbruikt het onderwijs voor politieke doeleinden maar ben bang dat ze in het onderwijs bezig zijn met vakbondsleidertje spelen om zich dat te realiseren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties