Parool | Eisen tot drie jaar cel in trustfraudezaak

Hoofdverdachte Erwin de Ruiter sluisde volgens het OM via kantoren in Amsterdam, Monaco en Dubai 123 miljoen euro van klanten uit de Europese Unie weg naar belastingparadijzen over de hele wereld. Hij hield ook kantoor op Curacao | Foto iStock

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam in een omvangrijke trustfraudezaak drie jaar gevangenisstraf geëist tegen hoofdverdachte Erwin de R. Zijn voormalige rechterhand Edward P. uit Beverwijk krijgt wat de aanklagers betreft 27 maanden celstraf.

Ook wil justitie dat de twee mannen een beroepsverbod voor vijf jaar opgelegd krijgen.

Volgens de officieren van justitie is het boven elke twijfel verheven dat De R. (59) en P. (54) binnen het toenmalige trustkantoor Van Doorn Caute tussen 2002 en 2013 een ‘valsefacturenfabriek’ runden.

Belastingparadijzen
Die sluisde via kantoren in Amsterdam, Monaco en Dubai 123 miljoen euro van klanten uit de Europese Unie weg naar belastingparadijzen over de hele wereld. De twee zijn beschuldigd van het leidinggeven aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwassen.

Het OM verweet De R. dat hij bij het trustkantoor doelbewust een bedrijfscultuur heeft gecreëerd, waarin belastingfraude werd gefaciliteerd. “Het was: u vraagt, wij draaien,” aldus de aanklaagster. Volgens haar werd een door De R. opgerichte handelstak gebruikt om “erop los te kunnen frauderen”. Daarbij zou het kantoor uiteindelijk “volledig uit de bocht zijn gevlogen”.

120 pagina’s
De officieren van justitie zetten donderdag in 120 pagina’s tot in detail uiteen hoe De R. en P. “van het faciliteren van witwassen hun businessmodel maakten,” waarbij “miljoenen euro’s belastingvrij en buiten het bereik van de fiscus verdwenen in de zakken van rijke klanten”.

Eenmaal naar belastingparadijzen, al dan niet via tussenstappen, weggesluisde bedragen werden binnen het kantoor tegen royale provisies verantwoord met valse, vaak geantidateerde rekeningen voor nooit uitgevoerd werk.

“Een onderzoek van niks. Knoeiwerk,” zei De R. vorig jaar juli in de rechtbank, waar hij zich moest verantwoorden voor het runnen van een criminele organisatie.

Bron: Parool

2 Reacties op “Parool | Eisen tot drie jaar cel in trustfraudezaak

 1. @Hans, Ook de heer Terry Hernandez is daar goed in.

  In het rapport mbt wanbeleid aqualectra wordt deze heer ook met naam en toenaam genoemd.

  Niet alleen verantwoordelijken binnen de overheids-nv’s moeten volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoording afleggen over het wanbeleid dat in het rapport-Willems is vastgesteld, ook de rol van de externe adviseurs moet nader onderzocht worden.

  Daarmee doelt het OM op accountants en advocaten die het wanbeleid hebben gefaciliteerd en daarbij over de schreef zijn gegaan. ,,Deze adviseurs kunnen medeverantwoordelijk zijn voor het wanbeleid en medeaansprakelijk voor de veroorzaakte schade”, zo staat in het verzoek van het OM aan het Hof om iemand aan te wijzen die de miljoenenschade kan inventariseren en kan verhalen op de schuldigen. Twee adviseurs worden bij naam en toenaam genoemd, te weten de ‘certified fraud examinator’, Terry Hernandez en advocaat Eric de Vries.

  https://www.bearingpointcaribbean.com/en/government-news/externe-adviseurs-zijn-schuldigen/

 2. “Het was: u vraagt, wij draaien,” aldus de aanklaagster.

  Dat is het concept van accountantskantoor Anthony ‘Centje’ Cijntje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *