Partners om de tafel om koperdiefstal aan te pakken

Koper diefstalWILLEMSTAD – Functionarissen van het Ministerie van Justitie, KPC (Korps Politie Curaçao), het Openbaar Ministerie, Aqualectra, UTS en Flow zijn woensdag tot concrete plannen gekomen om op korte termijn te komen tot afspraken hoe de koperdiestal op Curaçao zo effectief mogelijk aan te pakken. De bijeenkomst heeft plaatsgevonden in De Tempel en op initiatief van het Openbaar Ministerie Curaçao.
FOTO:

Advertentie

Alle deelnemers aan het overleg zijn het erover eens dat de koperdiefstal aangepakt moet worden.
Koperdiefstal ontwricht de gemeenschap, brengt enorme schade aan de economie en levert uiterst gevaarlijke situaties voor de dief en de duizenden huishoudens die afhankelijk zijn van de stroomvoorziening.

Concreet is tijdens het eerste overleg met alle partners het volgende reeds overeengekomen:

  • De politie zal op zeer korte termijn Aqualectra en Flow bij gaan staan met beveiligingsadviezen op maat om diefstal van koper van hun terreinen te minimaliseren.
  • Meldingen van koperdiefstal kunnen met ingang van heden worden gemeld via het alarmnummer 917 van de politie. Daar zal getracht worden om prioriteit te geven aan de melding.
    Burgers worden gevraagd oplettend te zijn en bij onraad, mogelijke koperdiefstal, onmiddellijk 917 te bellen.
    Alle werknemers van Aqualectra, Flow en hun onderaannemers zijn duidelijk herkenbaar aan hun identificatie, oranje/geelgekleurde vest en/of voertuig met opschrift van het desbetreffende bedrijf.
    Alle anderen zijn onbevoegd en mogelijk betrokken bij diefstal.
  • Verder zullen de partners op zeer korte termijn weer bij elkaar komen om onder leiding van een Officier van Justitie tot nog meer afspraken te komen.

Samen met het Ministerie van Justitie wordt momenteel hard gewerkt aan langere-termijn oplossingen. Zo word een exportverbod op koper overwogen en kunnen bedrijven die koper kopen, vergunningsplichtig worden gesteld.
Deze twee mogelijkheden worden momenteel verder uitgewerkt.

bron: Openbaar Ministerie

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *