PB | Aruba voldoet aan de normen: begrotingsoverschot van 29 miljoen in 2020

Aruba voldoet aan normen: begrotingsoverschot 29 miljoen in 2020

Het gaat financieel veel beter in Aruba dan 5 jaar geleden. De staatsschuld daalt, de begrotingstekorten maken plaats voor begrotingsoverschotten. De personeelskosten dalen met 3 miljoen florin. Voor 2019 wordt een veel lager tekort verwacht dan oorspronkelijk was begroot. IMF, S&P, Fitch zijn positief.
Toch wordt Aruba weer bedreigd met een aanwijzing.
5 jaar geleden had de voormalige regering van Aruba onder leiding van Mike Eman de staatsschuld verdubbeld in amper 5 jaar, tot bijna 90%. Aruba stond financieel aan de afgrond van faillissement. Nederland moest ingrijpen en Aruba werd onder financieel toezicht geplaatst.

5 jaar later is de situatie volledig anders. Dit komt niet door de discipline van de voormalige regering. Zeker niet! Het is ex minister Plasterk niet gelukt wat minister Knops in de afgelopen twee jaar wel is gelukt, omdat er sinds twee jaar een nieuwe regering in Aruba zit, kabinet Wever-Croes onder leiding van Evelyn Wever-Croes.

Het nieuwe kabinet heeft als top prioriteit duurzame overheidsfinanciën gesteld.

Na 5 jaar bedraagt de schuld 74% van het BNP. Begrotingstekorten die 5 jaar geleden nog 9% van het BNP bereikten, zijn teruggedrongen tot 0.5% dit jaar. En voor volgend jaar wordt een overschot gehaald van 0.5% !

Het IMF, Standard & Poors en Fitch hebben positieve evaluaties gegeven op basis van de nieuwe financiële realiteit in Aruba. Zelfs het door Nederland opgelegde toezichtsorgaan Caft erkent dat Aruba de normen in 2019 zal halen.
Waarom dan een bedreiging van een aanwijzing? Een misverstand? Ego’s? Machtsvertoon?

Dat zullen we tegen het einde van deze week zien. De premier van Aruba heeft al aangekondigd meteen beroep te zullen aantekenen bij de Raad van State omdat de aanwijzing onterecht is. En de cijfers liegen er niet om.

Bron: Persbericht Kabinet Wever Croes

Een Reactie op “PB | Aruba voldoet aan de normen: begrotingsoverschot van 29 miljoen in 2020

  1. Ik geloof er geen flikker van .
    Creatief boekhouden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *