PB | Curaçao in de spotlight tijdens Koninkrijksmissie te Panama

Curaçao in de spotlight tijdens Koninkrijksmissie te Panama  Maritieme Conferentie

Willemstad — Op uitnodiging van de Koninkrijksambassadeur te Panama, de heer Dirk Janssen, leidde Minister President Rhuggenaath de Koninkrijkshandelsmissie van 17-20 maart te Panama. De handelsmissie is gekoppeld aan de Panama Maritime Conference XIV.

In de handelsmissie participeerden 16 bedrijven uit Nederland, Aruba en Curaçao, waarvan de helft afkomstig is uit Curaçao. De maritieme en logistieke bedrijven zijn in Panama om contacten te leggen, bestaande banden te verstevigen en om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen in de maritieme sector.

De premier hield maandag de keynote speech tijdens de Panama Maritime Conference in aanwezigheid van de CEO van het Panama Kanaal ing. Jorge Luis Quijano en de Secretary-General van het International Maritime Organization, de heer Kitack Lim. De Minister-President belichtte de mogelijkheden die er bestaan op de markt voor de Curaçaose logistieke en maritieme sector. Hij riep op tot een hechtere samenwerking en presenteerde het Koninkrijk als een logische handelspartner voor Panama, met Curaçao in het bijzonder als een perfecte facilitator gezien de geografische ligging, de hub-potentie en ook de verbindingen in de maritieme sector. Ook ging hij nader in op de interessante maritieme ontwikkelingen op Curaçao.

Curaçaose bedrijven die deel uitmaakten van de missie waren: Damen Shipyards, Kompania di Tou Kòrsou (KTK), Curaçao Port Authority, Nautical Marine Trading Services, Curaçao Shipping and Handling Services, Curdin Trading, Curaçao Financial Group en Curaçao International Financial Center en de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel tekende tijdens de missie een Memorandum of Understanding met de Panamese Kamer van Koophandel.

Ook opende de Minister President het Koninkrijkspaviljoen op de beurs en heeft hij later op de avond de lancering van het Holland House Panama, een platform voor bedrijven uit het koninkrijk die willen opereren en investeren in Panama, aangekondigd.

De Minister President was ook te gast bij President Varela. Het was een aangenaam en uitgebreid gesprek over de ontwikkelingen in de regio, met name met betrekking tot de situatie in Venezuela. Ook over de mogelijkheden om de economische banden verder aan te halen, wat nu middels de Holland House een impuls krijgt. Er werd geopperd om een ‘Oficina de Comercio i Turismo de Panama’ te openen op Curaçao, ook om het toerisme tussen en naar de landen verder vorm te geven. Er waren ook gesprekken met de Vice-Minister van Handel, de heer Alberto Aleman, de vereniging van exporteurs en met de CEO van Copa Airlines, de heer Heilbron.

Minister-president Rhuggenaath legde ook een bezoek af aan de Hub Humanitario in de Panama Pacifico Economische Zone. Dit is een nieuw en modern logistiek center en magazijn gericht op het faciliteren van de humanitaire hulp in gevallen van calamiteiten, rampen en humanitaire crisis in de Caribische en Latijns-Amerikaanse regio. De regionale Internationale Committee voor de Rode Kruis en de UN Humanitarian Response Depot zijn daar nu gevestigd. De Hub wil bijdragen aan een betere afstemming van de regionale humanitaire inspanningen en ook aan capaciteitsversterking van de rampencoördinatie organisaties in de regio.

Bron: Persbericht Ministerie van Algemene Zaken en Minister President

Een Reactie op “PB | Curaçao in de spotlight tijdens Koninkrijksmissie te Panama

  1. “Curaçao in de spotlight tijdens Koninkrijksmissie te Panama Maritieme Conferentie”. Hoe vaak hebben we dit al gehoord? Als het allemaal zode aan de dijk zet, had Curaçao het welvaartste land in de regio moeten zijn. Blijkbaar gaat het altijd mis met de followup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *