PB | Curaçao OCTA Voorzitter

Zita Jesus-Leito Frans Polynesie OCTA

Willemstad – In de week van 25 februari jl. is de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, mw. Zita Jesus-Leito samen met twee (door de Europese Unie gesponsorde) delegatieleden naar Frans Polynesië afgereisd in verband met de OCTA Ministeriële Week.

Tijdens deze week zijn verschillende onderwerpen besproken zoals het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF), ontwikkelingen zoals Brexit en de situatie in Venezuela. Minister Jesus-Leito verving de rol van Minister-President Rhuggenaath, aangezien de Premier op Curaçao moest blijven in verband met de recente lokale ontwikkelingen.

Voor wat betreft de regionale ontwikkelingsfonds, waren de drie focussectoren in oktober 2018 al definitief gekozen voor het Caribisch gebied, namelijk: ‘resilience’ (weerbaarheid), mariene biodiversiteit en duurzame energie. De Minister heeft namens Curaçao een “endorsement declaration” ondertekend. In totaal krijgt het Caribisch gebied € 40 miljoen voor gezamenlijke projecten in de regio. Tegelijk heeft Curaçao de gelegenheid gehad om de stand van zaken ten aanzien van de 10de en 11de EOF te presenteren. Met de 10de EOF worden projecten gefinancierd om de buurten in Kortijn, Nieuw Nederland, Sapaté en Tera Cora op te knappen. De fondsen voor de 11de EOF zullen aan projecten worden gegeven om weerbare en duurzame gemeenschappen op te bouwen.

Tijdens de Ministeriële Conferentie, heeft Curaçao haar visie ten aanzien van verschillende ontwikkelingen besproken zoals Brexit en huidige onderhandelingen die invloed hebben op de fondsen die al worden ontvangen. Daarnaast is Curaçao unaniem gekozen tot voorzitter van de Overseas Countries and Territories Association (OCTA).

Na de Ministeriële Conferentie volgde het EU-LGO Forum, waar de LGOs samen met leden van de Europese Commissie, inclusief Eurocommissaris Mimica, en lidstaten (Denemarken, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Koninkrijk der Nederlanden) aan deelnamen. Curaçao heeft namens de Nederlandse LGOs een betoog gehouden over de toekomst van het EU-LGO partnerschap. Hierna werd Curaçao als OCTA Voorzitter gepresenteerd.

Tijdens bilaterale en multilaterale gesprekken met Eurocommissaris Mimica en overige leden van de Europese Commissie is Venezuela ter sprake gekomen. De Commissie wilde graag informatie over de situatie vernemen en gaf tijdens de vergadering aan dat er mogelijk fondsen beschikbaar zijn voor Curaçao in verband met de situatie in Venezuela. Hierover zal er nader contact worden onderhouden tussen de regering en Commissie.

Bron: Persbericht Kabinet Rhuggenaath

4 Reacties op “PB | Curaçao OCTA Voorzitter

  1. Je blijft lachen hier

  2. Leuke trip! Ik lees dat de EU dit reisje heeft betaald (Weten de belastingbetalers in de EU ook waar hun geld naar toe gaat)

  3. Lolo Leito heeft de voor corruptive veroordeelde top ambtenaar Tilly Pikerie, na ZEVEN JAAR THUIS GEZETEN TE HEBBEN MET BEHOUD VAN SALARIS weer een overheidsbaantje gegeven.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31506-2.html:
    ‘Tilly Pikerie, ex-minister van Volksgezondheid is veroordeeld voor het gebruiken van de dienstwagen als prive-voertuig tot een voorwaardelijke straf en 15 000 gulden boete. (C28)’

  4. Op de dag dat Gijsbertha grote bezuinigingen aankondigde en onder andere een vermindering van het reizen, lezen we dat lolo Leito aan de andere kant van de wereld op snoepreis is.

    We waren, zijn en blijven een corrupt boevennest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *