28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PB | Historische zedenzaak met spreekrecht voor slachtoffers

HomeLandenArubaPB | Historische zedenzaak met spreekrecht voor slachtoffers
Mr. Olga E. Kostrzewski (Henriquez Law): historische zedenzaak met spreekrecht

Gisteren is een zedenzaak behandeld van de verdachte T.B. Hij wordt ervan verdacht jarenlang een minderjarige, vanaf haar 14de, seksueel te hebben misbruikt. De verdachte is 25 jaar ouder en was een familievriend en vertrouwenspersoon.

Dit is een historische zaak geweest met een belangrijke mijlpaal in de verdediging van rechten van slachtoffers van seksueel misbruik. De zaak is historisch omdat slachtoffers in het Curaçaose strafrecht nog altijd formeel geen door de wet gegeven recht hebben om in een strafproces hun verhaal te kunnen vertellen.

Het zogeheten spreekrecht van slachtoffers is in de Curaçaose wetgeving niet vastgelegd. Deze zaak zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste zedenzaak op Curacao waarbij een slachtoffer werd toegelaten, hoewel beperkt, om aan te geven wat de gevolgen voor haar zijn geweest van de misdaden van de verdachte.

Er is gisteren dus een zeer grote stap gezet in de verdediging van rechten van slachtoffers van seksueel misbruik in zijn algemeenheid en dat is te danken aan de dappere inzet van het slachtoffer in deze zaak, die gedurfd heeft tegen “the established way of doing things” in, te vechten voor haar spreekrecht en uiteindelijk de rechter alles te vertellen wat er is gebeurd en wat het voor haar leven betekent. Dit is een zeer emotioneel moment geweest, maar constitueert mogelijk een nieuwe weg voor alle andere slachtoffers die haar helaas statistisch gezien zullen volgen.

De impact van het mogen spreken is belangrijk. Niet alleen is het een belangrijk element in het helingsproces van een slachtoffer, maar het is ook een belangrijk element in het strafproces. Belangrijk omdat het strafproces streeft naar waarheidsvinding en preventie. Dat kan alleen als het verhaal van het slachtoffer van eerste hand wordt gehoord. Pas dan zijn de geschonden belangen duidelijk en kan een oordeel gevormd worden van hetgeen middels het strafrecht gecorrigeerd dient te worden.

Wij kennen nog allemaal de beruchte zaak van de zelf-geproclameerde pastoor Orlando B., die inmiddels veroordeeld is voor meerdere zedendelicten ten aanzien van meerdere slachtoffers. Die zaak is geëindigd in relatief lage straffen, mede omdat aan de ene kant de straffen door de wetgever om nog niet te bevatten redenen zijn verlaagd, maar ook, en dat is belangrijk, de gevolgen voor het leven van de slachtoffers niet uit eerste hand, uit mond van de slachtoffers kon worden gehoord. Zij hadden niet het recht om in het strafproces de rechter duidelijk te maken wat er met hen is gedaan en wat dat voor impact had in hun leven.

De zaak van vandaag is anders verlopen. In deze zaak is er voor het eerst op Curacao aan het slachtoffer de gelegenheid gegeven om ter zitting haar kan van het verhaal te vertellen. Een mijlpaal. In Nederland is dit “spreekrecht” al langer in de wet vastgelegd. Op Curacao is dat helaas nog niet het geval.

Aan de wetgever, ons parlement, wordt bij deze nogmaals (en tot vervelens toe) gesmeekt om de door het eerste kabinet van het nieuwe Land Curacao verlaagde straffen weer te verhogen. Er is geen enkele reden om die straffen te verlagen.

Het heeft alleen tot gevolg dat mensen die niet in de maatschappij thuis horen, weer veel te snel op vrije voeten komen, met alle gevolgen van dien. In deze zaak is er vandaag een straf geëist van 54 maanden (4,5 jaar), met 12 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaren.

Voor de ernst van de gepleegde feiten komt dit op iedereen laag over. Een kind is voor de rest van haar leven getraumatiseerd en de dader is na maximaal 4,5 jaar hier “vanaf”. Ter bescherming van de belangen van slachtoffers wordt daarnaast ook aan de wetgever gesmeekt om de rechten van de slachtoffers wettelijk vast te leggen.

Beschouw de mijlpaal van gisteren vooral als het startsein om de wet aan te passen en het spreekrecht wettelijk te introduceren. Het systeem van de wet is toegespitst op de bescherming van de rechten van de dader, maar de rechten van het slachtoffer komen niet voor in de wet.

Anno 2019 is het hoogtijd dat daar verandering in komt.

Op 13 december 2019 zal er vonnis worden gewezen in de zaak.

mr. Olga E. Kostrzewski heeft het slachtoffer bijgestaan.

Bron: Persbericht mr. Olga E. Kostrzewski van Henriquez Law

3 reacties

  1. Eerlijk gezegd zie ik de nut van spreekrecht in deze zaak niet zo. De slachtoffer was 14 toen de misbruik begon, hoewel minderjarig wist ze dat het niet mag en heeft ze haar ouders nooit ingelicht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties