PB | Minister van Justitie deelt de bezorgdheid in de gemeenschap over afwijkend gedrag

Bewustwording in de gemeenschap alleen leidt ons naar een duurzame verandering.

Minister van Justitie en de politie hebben kennis genomen van de betreurenswaardige gebeurtenissen de afgelopen weken en delen de bezorgdheid in onze gemeenschap.

Gezien het aantal misdaad en tragische ongevallen in de eerste zes maanden van 2019 en vooral enkele treurige gebeurtenissen vorige week waarin jongeren onder 25 jaar waren betrokken geeft de Minister van Justitie de gemeenschap een beeld van haar repressieve en preventieve trajecten.

In het kader van de intensivering van de repressieve trajecten heeft de Politiekorps een aantal arrestaties verricht in de gevallen van atrako’s (in woningen) en afpersing waardoor enkele gevallen van misdaad zijn opgelost. Aan de andere kant namen we kennis van fatale verkeersongelukken door afwijkend gedrag, die een zorgelijke tendens in de gemeenschap aantonen.

Gezien de impact van misdaad op ons eiland, neemt de gemeenschap kennis van de stappen genomen om de zichtbaarheid van de politie op straat te verhogen. De samenwerking tussen de Politiekorps, VKC en de Militairen op Curaçao wordt nauwer de komende weken en maanden. Bij ministerieel besluit worden personen en automobilisten in bepaalde gebieden preventief gecontroleerd. De minister verzoek de gemeenschap om mee te werken met de autoriteiten tijdens de controles.

Binnenkort volgen er nog enkele veiligheidsmaatregelen die op dit moment niet kunnen worden bekendgemaakt.

Als de gemeenschap geen aandacht besteedt aan preventie zullen alleen repressieve acties het aantal misdaden en betreurenswaardige gebeurtenissen NIET verlagen.

Het Ministerie van Justitie is bewust van zijn belangrijke rol in de preventie van de misdaad maar alleen samen met alle groepen in de samenleving kunnen successen worden geboekt. Om dezen reden worden in augustus en september verschillende preventietrajecten in wijken en op school geïnitieerd samen met verschillende groepen in de samenleving. Misdaad wordt niet gepleegd in een samenleving met sterk gedrag. Misdaad in een land begint bij het gebrek aan normen en waarden in de gemeenschap dat in toenemende mate wordt getolereerd. Een relatief grote groep tolereert verkeerd gedrag en moedigt het zelfs aan. Er is een subcultuur ontstaan met de gedachte: ‘slechte dingen zijn goed en goede dingen zijn slecht.’

Om deze reden is de voorwaarde voor het bestrijden van misdaad het volgde: als land moeten we onze normen en waarden herdefiniëren zodat ze worden versterkt. Instituten zoals de familie, wijken, overheidsorganisaties, particuliere organisaties, sociale, religieuze, sportieve en artistieke organisaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen en jongeren opvoeden om verantwoorde keuzes te maken. Zodoende komen minder mensen in contact met Justitie.

Justitie doet al het mogelijke, preventief en repressief om misdaad in ons land te bestrijden. Ze vertrouwt erop dat ze de medewerking van de bevolking krijgt zodat we samen een gezonde en veilige gemeenschap kunnen bouwen!

Bron: Persbericht Ministerie van Justitie

11 Reacties op “PB | Minister van Justitie deelt de bezorgdheid in de gemeenschap over afwijkend gedrag

 1. Wat is nu erger

  Een choller die wat belkaarten steelt waarde 100 naf..

  of een politica die voor 20 duizend op snoepreisjes gaat en zijn byside op de loonlijst laat zitten voor 10 duizend per maand terwijl die persoon nooit werkt.

 2. Curacao Revisited

  “Binnenkort volgen er nog enkele veiligheidsmaatregelen die op dit moment niet kunnen worden bekendgemaakt.”
  Met andere woorden, je hebt geen idee wat je met de situatie aan moet.

 3. John Bash

  De luiheid van de ministers en statenleden straalt er vanaf. Nog erger dan de zonnestralen bij een blauwe lucht.

 4. Joep Meloen

  Ik heb het al vaker gezegd en zal het nog maar een keer herhalen:

  Opvoeding, opvoeding en nog eens opvoeding.

  Dan geef je vanzelf het goede voorbeeld. Helaas hebben onze politici ook geen goede opvoeding gehad, hebben ze ook geen besef van normen en waarden, dus begrijp ik niet waarom ze zo verbaasd zijn dat de jeugd volledig ontspoort ?
  Denkt men nu echt dat zij kunnen jatten wat ze willen en dat de rest van de bevolking zich netjes blijft gedragen ? Men krijgt het voorbeeld dat alles is toegestaan, dus dan pakt men ook wat men pakken kan. Zit inmiddels gewoon in de genen van velen.

  Dat het eiland daardoor nooit en te nimmer enige vooruitgang zal boeken snappen ze niet, maar zal hen ook een worst wezen. Zolang zij maar genoeg weten te jatten voor henzelf en hun vrienden zijn er geen problemen. ALthans, dat denken ze

 5. De politie kan niet uitbreiden doordat deze asociale regering zoveel persoonsbeveiliging hebben. Dat loopt in de miljoenen pjr.
  Shame on these a-wipes.

 6. @Greet
  Mooie reactie.

 7. Voor al die zinloze snoepreisjes van statenleden, ministers en aanhang kan ons politiekorps fors worden uitgebreid.
  Oplossingen van onze maatschappelijke problemen begint bij zero tolerance corruptie

 8. ericlapas

  Wij waren ook bezorgd toenwij hoorden dat deze joker minister van justitie werd, goed om te weten dat hij nu ook onze bezorgdheid deelt.

 9. Misschien geeft de (R)overheid zelf de verkeerde signalen, de helft van alle misstanden die ik hier lees worden begaan door diezelfde overheid.
  Die overvallen etc. is maar kruimelwerk vergeleken wat bepaalde figuren uit de overheid zich toebedelen en ook lachend mee wegkomen.
  Dus ruil die gezichtsbedekking en pistool maar in voor een maatpak met stropdas en je kunt publiekelijk je slag slaan

 10. John Bash

  Te beginnen met grote schoonmaak houden onder de graaiers en criminelen van de overheids instanties, parlement en overheid zelf.
  Stuur eerst deze naar een heropvoedings kamp. Betreffende het leren van normen en waarden.
  Daarna of tegelijkertijd razzia’s in wijken en verblijfplaatsen, woningen van bepaalde mensen.
  Volgens mij heeft de KPC de beschikking over een burger auto voor surveillance op asociaal rijgedrag. Maak er gebruik van.

 11. Ga weer eens grote schoonmaak houden op het eiland, er lopen er weer veel te veel rond met een pistool op zak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *