28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

PB | Nederland legt Aruba rijkswet financieel toezicht op

HomeMediaPB | Nederland legt Aruba rijkswet financieel toezicht op
Beseft de Nederlandse belastingbetaler wel wat Premier Rutte hen aandoet?

ORANJESTAD – Aruba is op 1 januari 1986 uit de Nederlandse Antillen getreden, en is sindsdien een autonoom land binnen het Koninkrijk. Toen Aruba uit de Antillen stapte, kreeg Aruba geen schuldsanering. Aruba had geen geld om als autonoom land op te starten en kreeg van Nederland geen cent geleend.

Erger nog, Aruba moest blijven bijdragen aan het Solidariteitsfonds ten behoeve van de kleinere eilanden in de Nederlandse Antillen. Aruba heeft niet geklaagd, en heeft met vreugde en trots bijgedragen aan het fonds.

Toen Curacao en Sint Maarten uit de Antillen stapten kregen zij schuldsanering, door de Rijkswet Financieel Toezicht (RFT). Het solidariteitsfonds bestond niet meer.

Nu, temidden de COVID-crisis, legt Nederland Aruba de RFT op. Redenen worden niet gegeven. In Aruba bestaat financieel toezicht sinds 2014, na financieel wanbeleid van de voormalige regering onder leiding van Mike Eman (AVP/CDA). Dat financieel toezicht werd pas aangenomen nadat Eman in een mislukte hongerstaking was gegaan, en de Nederlandse premier Mark Rutte uitschold voor uitbuiter, piraat en verkrachter.

De huidige regering onder leiding van Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft in amper twee jaar de grote tekorten, soms tot Afl. 400 miljoen florin (200 miljoen euro) omgevormd tot 40 miljoen florin overschot, middels structurele hervormingen, en zonder hongerstaking. Helaas sloeg de COVID crisis toe en Aruba werd zeer hard getroffen.

Nederland heeft Aruba leningen aangeboden, zonder rente opslag, iets waar Aruba zeer erkentelijk en dankbaar voor is. Aruba hoopt weer op eigen benen te komen staan, en is bezig met de laatste loodjes van het economisch herstelplan.

Dat is danook de reden dat de aankondiging van Nederland dat een RFT wordt opgelegd, moeilijk te verteren is in Aruba. Maar beseft de Nederlandse belastingbetaler wel wat Premier Rutte hen aandoet?

Als Aruba onder de RFT komt, kan Aruba niet meer zelfstandig lenen. Nederland moet dan garant staan voor 4300 miljoen florin (2150 miljoen euro), want dat is de staatsschuld van Aruba, en die moet afgelost worden.

Tot op heden heeft Nederland nooit garant moeten staan voor de schulden van Aruba, en de Nederlandse belastingbetaler loopt dus geen risico. Tot nu. Want als het aan Premier Rutte ligt, verandert dit voor de Nederlandse belastingbetaler. Het wordt immers anders met de RFT.

Een RFT op dit moment kan leiden tot een “event of default”, waardoor de schuldeisers op de internationale kapitaalmarkt zenuwachtig worden en hun geld misschien nu willen opeisen, iets wat Aruba altijd heeft weten te voorkomen. Nederland moet dan direct garant gaan staan voor de staatsschuld van Aruba, en de Nederlandse belasting betaler krijgt ineens een extra risico van 2.150.000.000 euro.

Het opleggen van een RFT temidden de COVID-crisis, zonder Aruba voldoende bedenktijd te geven is onbehoorlijk en Nederland-onwaardig. Maar beseft de Nederlandse belastingbetaler wel wat Premier Rutte hen aandoet?

Bron: Persbericht kabinet Wever-Croes

5 reacties

  1. Mevrouw Wever-Croes dreigt de Nederlandse belastingbetaler met een te betalen Arubaanse schuld van 2.150.000.000 euro.. Ze noteert het bedrag in volle omvang om nog meer afschrikking bij de Nederlandse belastingbetaler teweeg te brengen. Maar, zegt Wever-Croes, als Nederland zich nou niet met mijn financiële wel en wee ( voornamelijk wee) bemoeit dan betaalt Aruba die gigantische schuld van 2.150.000.000 euro zelf wel. Dat is heel aardig van Wever-Croes toch? Nee dus, lariekoek. Als je dat leest dan denkt de Nederlandse belastingbetaler waarschijnlijk: en nu rap dat RFT invoeren . Tja, zegt W-C, dan kan Aruba niet meer leningen elders afsluiten… Dat is maar beter ook!
    Wever-Croes snapt niets van de financiële huishouding van een (ei-)land (of wel natuurlijk en speelt ze een listig spelletje…..en dat vermoed ik).

  2. Eerder toezicht nodig op een disfunctionerende openbaar ministerie dat diep verzonken lijkt in winterslaap en de bestuurlijke corruptie onder kabinetten Eman 1 en 2 steeds lijkt weg te moffelen! Begin daar eens mer schhon schip maken! Vraag naar de touches van Balkenende en Brinkhorst onder bewind Eman! Balkende die Mike roemde met de stelling met hem kun je zaken doen en Brinkhorst met zijn stelling was Mike maar premier van Nederland! Tal van klachten liggen te meuren bij OM over Eman, de Meza, Sevinger erc etc!

  3. Ehh… 400 miljoen per jaar tekort omgevormd to overschot van 40 miljoen.
    In amper 2 jaar.
    Maar wel 4300 miljoen florin (2150 miljoen euro), Staatsschuld
    4300 miljoen op 106.000 inwoners dat is afgerond 41.500 naf. per persoon.
    Dus er is 10 of meer jaar lang aangekloot en nu is er boekhoud technisch handig geschoven. Door bijvoorbeeld de aflossing buiten de begroting te plaatsen. Hoe is dat wonder in 2 jaar tot stand gekomen dan ?
    Dat ze gestopt zijn met stelen gelooft niemand.
    Die Nederlandse belasting betaler zal denken. “Eindelijk”
    De bevolking ook.
    In Sint Maarten is de eerste stap al gezet met de gevangenis…
    Nu Curacao nog.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties