PB | Online aangifte doen verplicht per 1 januari 2019

Online aangifte doen verplicht per 1 januari 2019

Willemstad – Alle belastingplichtigen voor de Inkomstenbelasting moeten per 1 januari 2019 verplicht online aangifte doen. De online verplichting per 1 januari 2019 geldt ook voor alle bedrijven die belastingplichtig zijn voor de omzetbelasting, de loonbelasting en de winstbelasting en meer dan 20 werknemers in dienst hebben.

Indien een inhoudingsplichtige verplicht wordt de aangifte loonbelasting elektronisch te doen, wordt hij tegelijkertijd ook verplicht de aangiften omzetbelasting en winstbelasting elektronisch te doen.

Meer dan 20 werknemers in 2019

Voor de omzetbelasting, loonbelasting en winstbelasting wordt de online verplichting gekoppeld aan het aantal werknemers die bij het bedrijf werkzaam is. Eerst worden de grotere ondernemingen met meer dan 20 werknemers verplicht (per 1 januari 2019) om online aangifte te doen, en vervolgens de ondernemingen met meer dan 5 werknemers (per 1 januari 2020). Per 1 januari 2021 moeten alle ondernemers online aangifte doen.

Hulp bij online aangifte

Belastingplichtigen kunnen bij de speciale helpdesk online aangifte van de belastingdienst terecht voor hulp bij het doen van online aangifte. Deze helpdesk is gevestigd op de 1e etage (naast de afdeling omzetbelasting). Belastingplichtigen kunnen ook bellen naar deze helpdesk op telnr. +5999 734 2570  of e-mailen naar helpdeskbelastingdienst@minfin.cw

Het was de afgelopen jaren al mogelijk om langs elektronische weg aangiften te doen voor de omzetbelasting, de loonbelasting, de winstbelasting en inkomstenbelasting. Dit kon tot nu toe vrijwillig. Per 1 januari 2019 is het echter verplicht voor alle belastingplichtigen voor de inkomstenbelasting en voor wat betreft de omzetbelasting, loonbelasting en winstbelasting verplicht voor bedrijven met meer dan 20 werknemers.

Bron: Persbericht Ministerie van Financien

7 Reacties op “PB | Online aangifte doen verplicht per 1 januari 2019

 1. Zakelijk bezoek?

  Stella van Rijn en Ramsay Soemanta?

 2. Trots op Curaçao

  @Bas,
  Het gaat om ondernemers. Omzetbelasting, loonbelasting en winstbelasting wordt niet door een huishouden betaald. Een ondernemer heeft internet en moet nu verplicht online de boel regelen. Een ondernemer heeft ook een boekhouder/accountant. Die regelt de boel met de belastingen. Niks moeilijk aan.

 3. Abraham Mossel

  @ Bas, dit is zijn de belasting vazalen en trollen van Gerrit de Raaf en Amparo gouden ROLEX die he eiland blijven destabilisteren en terroriseren, hallé lu ja, looft den heer, over tot de orde van Gerrit de Raaf die voor zweet voeten in de bak zit, pretigge kerst met het maffia kerst feest!

 4. Gisteren in de Amigoe stond in het dagelijkse artikeltje van CBS dat 51.3% van de huishoudens geen internetverbinding heeft vanwege de hoge kosten.

  Deze maatregel is doomed to fail. Ik dacht dat de belastingdienst meer geld binnen moest harken? Dat gaat op deze manier never nooit lukken.

 5. @Bert, Ja dat verwachten ze en later zullen ze het kwijtraken en mag je het weer doen!

 6. Vele ouderen zijn niet in het bezit van een computer, laat staan dat zij bij een eventuele aanschaf daarvan er mee overweg kunnen.
  De berichtgeving is zeer summier! Wat te doen als men aangifte via eigen PC voor een ander doet?
  Geeft de aangifte na invulling ook het eventueel te betalen bedrag aan IB aan?
  En zo zijn er nog wel meer vragen.
  De belastingdienst is wel laat met deze aanzet tot verplichting Er had beter een voorafgaande info geweest zodat de bevolking beter ingelicht had kunnen worden.

 7. Verwacht de belastingdienst dat ik mijn honderd tot honderdvijftig bonnen en fakturen voor hen ga scannen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *