PB | WK Open Sunfish kampioenschappen van start

Eerste racedag maandagraces (4 races) WK Sunfish 2019 Bonaire | Els Kroon

WK Sunfish 2019 Bonaire maandagraces (4 races) | Els Kroon

Maar liefst vijfenzestig identieke Sunfishes verdrongen zich gisteren tijdens de eerste startprocedure voor een oneindig lange startlijn. Een uniek tafereel dat ongekend is op Bonaire.

Als de Sunfishes te water worden gelaten, en dat gebeurt met behulp van een groep studenten van het MBO die vrijwillig hun medewerking verlenen, lijkt er aan de rij geen einde te komen. De speciaal voor deze kampioenschappen ontworpen geel-blauwe zeilen, naar het voorbeeld van de Bonaireaanse vlag schitteren in de ochtendzon als de zeilers uit twaalf landen beginnen aan de eerste competitieserie van vier races. De inzet: het open wereldkampioenschap, dat vorig jaar, toen de kampioenschappen in de Verenigde Staten werden gehouden, naar Peru ging.

De ABC eilanden zijn goed vertegenwoordigd met een team van dertien zeilers uit gasteiland Bonaire, acht uit Curacao en drie uit Aruba, Ook de van Curacao afkomstige Eugene Hendrikx, die wegens zijn studie in Nederland onder de Nederlandse vlag meevaart, doet een gooi naar de hoogste plaatsen bij de internationale Sunfish top, en niet zonder succes. Na afloop van de eerste dag bezet hij de vijfde plaats. De Amerikaan Eugene Schmitt leverde de beste prestatie en staat met 18 punten op de eerste plaats.

In de top vijftien staat Hans van der Gulik (Cur) op de 12e plaats, gevolgd door Bruno Brouwers (Cur) op 14 en Sipke Stapert (Bon) op 15. De wereldkampioen Jean-Paul de Trazegnies, die uit eerbetoon voor zijn prestatie het zeilnummer 4901 kreeg toebedeeld, verdedigt zijn titel na de eerste dag op de vierde plaats. Omdat de Sunfish Worlds hun 49e editie beleeft beginnen alle zeilnummers met 49. Behalve op het vrij toegankelijk strand van het Plaza Resort zijn de races te volgen op het naburige Donkey Beach

Na ruim zes uur op zee zijn de zeilers nog verrassend fit. Hoewel de veranderlijke wind, die schommelde tussen de 6 en 15 knopen, het nodige vergde van hun technische en tactische vaardigheden werden de weersomstandigheden toch als ideaal bestempeld. Voor de teams van de ABC eilanden had het wel wat harder mogen waaien. Zij zien dan ook met lede ogen aan dat de wind later in de week afneemt of misschien wel helemaal gaat wegvallen. Om dezelfde reden besloot de organisatie om gisteren een extra race toe te voegen. Ook vandaag worden mogelijk weer vier races gevaren om de te verwachten windstilte op woensdag te compenseren.

Bijzonderheden bij de foto’s:

0210 Na de eerste racedag staat de Amerikaan Eugene Schmitt (zeilnummer 4911) aan kop

242 Wereldkampioen 2018 Jean-Paul de Trazegnies (4901) uit Peru verdedigt zijn titel in Bonaire

263 Nicolas Patin (VS, zeilnummer 4915) rondt de keerboei

296 Enkele Bonaireaanse zeilers in actie

1045 Een bijna oneindige rij van 65 identieke Sunfishes

1107 en 1193 Actie bij de keerboeien

1250 MBO studenten assisteren bij de tewaterlating

WK Sunfish 2019 Bonaire: Eerste racedag maandagraces (4 races) | Els Kroon

WK Sunfish 2019 Bonaire: Eerste racedag maandagraces (4 races) | Els Kroon

WK Sunfish 2019 Bonaire: Eerste racedag maandagraces (4 races) | Els Kroon

WK Sunfish 2019 Bonaire: Eerste racedag maandagraces (4 races) | Els Kroon

WK Sunfish 2019 Bonaire: Eerste racedag maandagraces (4 races) | Els Kroon

WK Sunfish 2019 Bonaire maandagraces 20190916-0 | Els Kroon

WK Sunfish 2019 Bonaire: Eerste racedag maandagraces (4 races) | Els Kroon

Bron: Persbericht Open Sunfish kampioenschappen Bonaire 2019

Een Reactie op “PB | WK Open Sunfish kampioenschappen van start

  1. Hank Wientjes

    Chapeau voor Ton en zijn team….geweldig werk verzet
    Geweldig voor Bonaire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *