28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PB | Zorgen over ontwikkelingen Venezuela

HomeMediaPB | Zorgen over ontwikkelingen Venezuela
Zorgen over ontwikkelingen Venezuela

De regering van Curaçao maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen in Venezuela. De regering onderstreept het belang van goed functionerende democratische instellingen en roept op tot blijvend respecteren van mensenrechten in Venezuela.

De regering onderstreept het belang van het respecteren van democratische instituties, waaronder het Nationale Parlement (Asamblea Nacional). Het toenemende geweld rond de demonstraties draagt ook niet bij aan een oplossing voor de politieke crisis die in economisch en humanitair opzicht een zware tol eist.

Wij zijn allen gebaat bij een stabiel Venezuela en een vreedzame oplossing. Curaçao hecht veel waarde aan de reeds eeuwenlang bestaande nauwe familie- en economische banden met Venezuela en hoopt dat de situatie in ons buurland ten goede zal keren.

We delen behalve historie, ook grote gezamenlijke belangen met Venezuela, waaronder de raffinaderij die door het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA wordt geëxploiteerd. De Curaçaose regering volgt en monitort daarom met grote waakzaamheid de situatie in ons buurland.

Ten behoeve van een goede monitoring en gegevensuitwisseling vindt er in een interministeriële werkgroep overleg plaats om beslissingen op effectieve wijze voor te bereiden. De ontwikkelingen in ons buurland worden daarnaast ook in Koninkrijksverband gevolgd, onder meer in relatie tot mogelijke maatregelen tegen Venezuela en de consequenties die deze eventueel kunnen hebben voor Curaçao.

De regering heeft kennis genomen van de burgeroproep voor het tijdelijk legaliseren van ongedocumenteerde Venezolanen in ons land. De regering heeft vanuit menselijk oogpunt begrip voor de oproep en prijst de getoonde solidariteit.

Er zijn echter meerdere aspecten waarmee de regering rekening dient te houden, zoals de beperkte capaciteit van Curaçao, zowel in financiële middelen als in opvang voorzieningen. Die beperkingen zijn dusdanig dat er geen ruimte is voor tijdelijke legalisering, die bovendien het risico van een aanzuigende werking met zich meebrengt.

De regering herkent zich niet in het statement in de burger oproep dat er sprake is van “vervolging en onderdrukking” van Venezolaanse burgers door de overheid of haar instanties. Illegaal verblijf brengt wel grote risico’s met zich mee voor betrokkenen omdat ze in een keten van illegaliteit leven, met gevaren voor uitbuiting en mensenhandel. Waar de overheid dit tegenkomt wordt er tegen opgetreden.

Het beleid ten aanzien van toelating en uitzetting is van toepassing op alle nationaliteiten, die naar Curaçao (af)reizen, op reguliere of irreguliere wijze. Conform het toelatings- en uitzettingsbeleid van Curaçao, worden personen, ongeacht hun nationaliteit, die niet aan de toelatingsvereisten voldoen, dan wel op irreguliere wijze toegang tot het land hebben verschaft, teruggezonden naar het land van herkomst.

De regering erkent dat er sprake is van een zorgwekkende situatie in Venezuela, maar dit neemt niet weg dat er momenteel voor personen met de Venezolaanse nationaliteit geen uitzondering gemaakt wordt ten aanzien van uitzetting naar het land van herkomst.

Uit cijfermatige analyses van de Curaçaose autoriteiten is gebleken dat personen met de Venezolaanse nationaliteit die ongedocumenteerd op illegale wijze naar Curaçao reizen, veelal tijdelijk in Curaçao verblijven om hier inkomsten te verwerven, om vervolgens terug te reizen naar Venezuela. Daarnaast is er sprake van “overstay”: personen die op legale wijze naar Curaçao reizen en vervolgens langer dan de toegestane 30 dagen verblijven. Ook deze personen reizen na een tijdelijk (langer dan toegestaan verblijf) veelal terug naar Venezuela.

Door de intensieve patrouilles van de Kustwacht is er een strenge controle (voor zover mogelijk bij een grote zeegrens) op de toegang via de zee. Er is een stijging waarneembaar in het aantal personen dat via de zee op illegale wijze tracht toegang tot Curaçao te krijgen. In 2015 zijn er 10 personen door de Kustwacht opgepakt, in 2016 waren het 88 personen en in 2017 (t/m 31 juli) 219 personen. Conform het (toelatings-)beleid van Curaçao worden deze personen na onderzoek door het Korps Politie Curaçao (KPC), uitgezet naar het land van herkomst. Indien er sprake is van strafbare feiten wordt een strafrechtelijk traject gevolgd.

In 2017 (tot 30 juni) zijn er 665 personen met de Venezolaanse nationaliteit verwijderd uit Curaçao nadat bleek dat ze illegaal hier verblijven. In vergelijking tot 2016 is hierbij sprake van een toename. In 2016 werden 536 personen met de Venezolaanse nationaliteit verwijderd.

De regering van Curaçao hoopt dat de crisis in Venezuela langs vreedzame wijze tot een oplossing komt en is bereid hiervoor ondersteuning en medewerking te verlenen waar dat gewenst en mogelijk is.

Bron: persbericht regering Curacao

3 reacties

  1. Toppie! Eindelijk een antwoord waar je wat mee kan. Waar ga je 1.024.000+ opvangen? Niet hier. Hoewel, vorig jaar er nog 100.000 in de tech sector bij moesten om Curaçao weer rendabel te maken. Maar wees eerlijk, wat hebben we die techneuten te bieden? Meer als Brazilie, Colombia of Peru? Dus…. terug sturen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties