26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Angst om het zika-virus

HomeMediaPBC | Angst om het zika-virus
Aantal boekingen zou met kwart zijn gedaald
Aantal boekingen zou zijn gedaald

AMSTERDAM – Het zika-virus is voor de meeste reizigers ongevaarlijk, maar voor de reisbranche is de uitbraak zeker een bedreiging. Het aantal boekingen naar Latijns-Amerika daalt sterk.

Het zika-virus dat inmiddels in 23 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is geconstateerd, heeft vooralsnog weinig impact op de Nederlandse zakenreisbranche. Het virus wordt overgebracht door een mug en lijkt vooral schadelijk te zijn voor de ongeboren vrucht van zwangere vrouwen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft daarom de noodtoestand afgekondigd in bepaalde landen.

KLM, touroperators TUI en Corendon en zakenreisorganisaties zeggen dat de impact van zika tot nu toe beperkt is. Maar hoeveel toeristen, zakenlui en congresgangers laten hun reisplannen voor de komende maanden beïnvloeden, nu het zika-virus verder oprukt?

Dat er wel degelijk flinke gevolgen zijn, blijkt uit de cijfers. Zo is sinds 15 januari jl., toen de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zijn eerste zika-waarschuwing gaf, volgens de Spaanse luchtvaartanalist Forward Keys het aantal boekingen van en naar zika-landen mondiaal met 3,4 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor boekingen vanuit Europa naar Suriname is dat zelfs 24 procent.

Het aantal boekingen van reizigers daalde aanvankelijk langzaam, maar sinds 1 februari, toen de WHO haar adviezen aanscherpte, versnelt de daling; half februari lag het aantal zika-boekingen al 10 procent lager dan dezelfde tijd vorig jaar.

Boekingen naar Puerto Rico, een populaire bestemming in de Amerikaanse voorjaarsvakantie, zijn met 22 procent het sterkst gedaald, van en naar Panama is dat 18 procent. In Brazilië liggen de boekingen nu 3 procent lager, voor Mexico is er geen verandering. Naar Colombia, waar het risico zich beperkt tot het Amazonegebied, steeg het aantal boekingen in die periode juist met 9 procent.

Forward Keys voorspelt dat het verkeer zich de komende drie maanden over de hele linie zal herstellen, met rond 1 mei een groei van 4 procent voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Maar dat herstel zal zeer onevenwichtig zijn. Naar Puerto Rico zal het aantal boekingen nog altijd 18 procent lager liggen, naar Panama 8 procent en naar Suriname 18 procent.

Cijfers voor de Antillen zijn niet gemeten. Maar op Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten zijn met het zika-virus geïnfecteerde muskieten aangetroffen en zijn mensen ook ziek geworden. Tot nu zijn volgens gezondheidsdienst RIVM in Nederland 24 mensen ziek geworden, op één na (Aruba) allemaal na een bezoek aan Suriname. Waarschijnlijk zijn er veel meer ziektegevallen, maar vallen die niet op tegenover de gewone griep.

Zowel TUI als Corendon zeggen bij boekingen naar de Antillen nog geen zika-effect te zien. Maar groepsreisspecialist Baobab/Sawadee spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. “Het moet niet erger worden dan het nu is. Als het sentiment omslaat, dan zullen reizigers zich in hun keuze voor een bestemming door de angst voor zika laat leiden.”

Desondanks lopen alle grote Amerikaanse maatschappijen risico vanwege hun uitgebreide activiteiten in Latijns-Amerika. Voor Delta Air Lines en JetBlue, die elk voor 30 procent of meer afhankelijk zijn van de regio, is het risico het grootst. Voor Europese airlines zal het risico kleiner zijn, alhoewel KLM haar activiteiten naar Zuid- en Midden-Amerika de afgelopen jaren flink heeft uitgebreid, met nieuwe bestemmingen in zika-gebieden als Rio de Janeiro, Bogotá en Quito. De grootste klappen kunnen volgens IATA vooral onder maatschappijen in Zuid-Amerika vallen, die het vanwege de economi­sche omstandigheden toch al moeilijk hebben.

Oppassen
Volgens deskundigen is ophef helemaal niet nodig. Virussen als sars, mers, de Mexicaanse griep, ebola en de vogelgriep waren de afgelopen vijftien jaar veel ingrijpender, voor de betrokken landen zelf, maar ook voor reizigers en de luchtvaartsector. KLM Health Services, de gezondheidsdienst van de luchtvaartmaatschappij, adviseert alleen zwangere vrouwen op te passen met reizen naar zika-gebieden en, zover mogelijk, een andere bestemming te overwegen. Voor andere reizigers is het risico op besmetting met het zika-virus niet anders dan dat op dengue (knokkelkoorts) of malaria. Zowel de kans op besmetting als de gevolgen ervan zijn heel klein.

KLM past haar netwerk niet aan naar aanleiding van het zika-virus, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Bezorgde passagiers die willen omboeken, kunnen dit voorleggen aan KLM. “KLM houdt de ontwikkeling van zika nauwlettend in de gaten en heeft hierover contact met gezondheidsinstanties. We volgen de richtlijnen van de autoriteiten, momenteel is er geen negatief reisadvies.”

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties