29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Bonaire stemt over band met Nederland

HomeMediaPBC | Bonaire stemt over band met Nederland
Bonaire naar de stembus
Bonaire naar de stembus | Foto: Stephan Kogelman

KRALENDIJK – De inwoners van Bonaire gaan vandaag naar de stembus om zich uit te spreken over de band met Nederland. Sinds 2010 staat de voormalige kolonie niet meer onder Antilliaans bestuur, maar valt direct onder Haags gezag.

Net als het veel kleinere Sint-Eustatius en Saba is Bonaire een ‘openbaar lichaam’, een soort gemeente.

Veel Bonairianen zien dat als een terugkeer naar het kolonialisme en stellen dat dat nooit de bedoeling kan zijn geweest van het zelfbeschikkingsreferendum in 2004. Toen stemde het eiland voor een directe band met Nederland, die pas in 2010 inging.

Over de invulling van die band mogen de kiezers vandaag hun mening geven.

Emotioneel
Het referendum is afgedwongen door een groep Bonairianen die Nederland en de Nederlanders liever zien gaan dan komen. Volgens deze groep zijn zij na 2010 tweederangsburger geworden op eigen eiland.

Om dat te onderstrepen heeft de groep op een van de protestborden langs de weg geschreven: ‘Minder Makamba’s (Nederlanders), stem Nee’.

Op straat en in de snèks wordt al weken, vaak emotioneel, gedebatteerd over de gevolgen van een eventuele afwijzing van de huidige manier waarop het eiland wordt bestuurd. Om die reden benadrukte de Eilandsraad deze week nog eens dat het aan de raad is of de uitslag van het referendum een gevolg moet krijgen en hoe. Dat staat zo in de referendumwet.

Opstappen
Om de discussie over interpretatie bij een ‘ja’ en ‘nee’ voor te zijn, heeft de Eilandsraad op 14 december uitgelegd hoe de uitslag zal worden geïnterpreteerd. Bij een overtuigend ‘ja’, gaat er niets gebeuren. Mocht er een duidelijke ‘nee’ volgen, dan gaat de raad de directe band met Nederland heronderhandelen.

Den Haag heeft al gezegd daar niet aan te willen. Premier Rutte heeft bij een eerdere gelegenheid zelfs laten weten dat het ieder eiland vrij staat uit het Koninkrijk te stappen als de huidige banden knellen.

Maar daar gaat Nederland niet over, net zo min als dit referendum van vandaag. Al zal een deel van de harde kern van nee-stemmers niets liever willen.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Ik zou niet op Bonaire willen wonen met al die regelzucht en belastingen van Nederland. Vreselijk! Dan maar wat minder voorzieningen.Dat past gewoon niet bij zo’n eiland.

  2. Wat is het alternatief, terug naar Curacao of zelfstandig worden? Beiden het doodvonnis voor Bonaire.

    Laat Bonaire blij zij met de zakken geld die de Europese Nederlanders op Curacao uitgeven in plaats van jalours.

    En laat ze dankbaar zijn, want voor Nederland is Bonaire een achtergebleven klein dorpje dat men liever kwijt dan rijk is met al hun gezeur en hoge criminaliteit en corruptie.

    Een zelfstandig Bonaire is in no time het Suriname van na 1975, waarin de corruptie en de criminaliteit regeerde. De drugsmafia kan er niet op wachten: Bonaire wordt Cocanaire.

  3. Voorzitter van de referendumcommissie is Douwe Boersema, die in het verleden gigantisch zijn zakken gevuld heeft als advocaat (of is het ratvocaat) van Schotte.

    Triest dat deze man die geen enkel besef van normen en waarden heeft, gewoon weer boven komt drijven.

    In 1945 was het bijltjesdag en rekende Nederland massaal af met hen die de bezetter uit financieel gewin gediend hadden.

    Hier blijven de Ramsay Soemantas, de Stella van Rijns en de Douwe Boersemas gewoon op hun plek.

  4. de raad moet zorgen dat er geen uitzonderingen zijn, dus conform leven volgens de Nederlandse wetten. Dan kan Nederland ook niet zeggen van Bonaire wil alleen de lusten maar niet de lasten. Dan ben je gewoon een gemeente net zoals in Nederland. Dan heb je recht op alle toeslagen, maar je moet ook alle belastingen betalen. Nu speelt Nederland het uit, ze zeggen Bonaire is een bijzondere gemeente omdat ze Bonaire zich aan de eilands wetten wil houden. Zolang Bonaire daaraan vast blijft houden , zegt Nederland dan ook geen gelijke behandeling. Ik geloof me ook al ben je een gemeente dan kan je makkelijk je eigen ik blijven behouden, kijk maar naar Staphorst, Volendam, Texel, Schiermonnikoog etc. Dus ga voor een normale gemeente, Nederland heeft dan de plicht om alles te regelen en te verzorgen, alleen je krijgt de euro, belastingen maar verder alleen maar voordelen. Laat de boedelscheiding zoals de AOV storten in de AOW zodat je dan een volledige AOW krijgt uit Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties