PBC | Curaçaose jeugdwielrenners naar Dominicaanse Republiek

Curaçaose jeugdwielrenners naar Dominicaanse Republiek

Curaçaose jeugdwielrenners naar Dominicaanse Republiek

WILLEMSTAD – Donderdag vertrekt de Curaçaose jeugdselectie naar de Caribische kampioenschappen wielrennen, die gehouden worden in Santiago in de Dominicaanse Republiek. Op zaterdag 8 augustus wordt de tijdrit verreden.

Daarbij starten de renners om de beurt met twee minuten ertussen. De tijd van iedereen wordt opgenomen, en de renner met de snelste tijd is Caribisch kampioen. Bij dit onderdeel gaat het om individuele klasse, snelheid en uithoudingsvermogen.

Voor Curaçao komen op dit onderdeel uit Jasper Kiburg en Stijn Watkins (17/18 jarigen) en Dorian Vogels en Gijs Hendriks (15/16 jarigen). De 17/18 jarigen rijden 20 km, de 15/16 jarigen 10 km. Deze 4 jongens hebben zich uitstekend voorbereid op dit onderdeel, en er zijn goede medaillekansen. Op zondag wordt de wegwedstrijd gereden. Daarbij start iedereen van een leeftijdscategorie tegelijk, en de eerste die over de finish komt is Caribisch kampioen.

De 17/18 jarigen rijden 100km, de 15/16 jarigen 65km. Er worden rondes van 6,5 km gereden in het centrum van Santiago. Bij dit onderdeel komt veel strategie en tactiek kijken. Renners van een team mogen elkaar helpen door elkaar bijvoorbeeld “uit de wind te houden”, en het is de kunst zo fris mogelijk aan de finish te komen voor de ultieme sprint, of er voor te zorgen dat je al eerder ontsnapt uit de grote groep (“peloton”).

Ieder land mag maximaal 4 renners per leeftijdscategorie laten meedoen. Voor Curaçao zijn dat Jasper Kiburg, Ezekiel (Chemp) Camelia, Gyljomar (Gio) Job en Stijn Watkins (17/18) en Dorian Vogels, Yohance (Yo) Valks, Tycho Spaan en Maurice Sprockel (15/16). Jasper, Chemp, Dorian en Yo gaan voor de medailles, zij zijn de “kopmannen”, de anderen zullen voornamelijk helpen (“knechten”), maar je weet nooit of ze voor een verrassing kunnen zorgen.

Winnen op dit onderdeel is heel moeilijk, er is maar 1 winnaar, en zo’n 60 verliezers. Maar alle jongens bereiden zich al maanden voor op deze voor hun belangrijkste wedstrijd van het jaar onder begeleiding van de coaches/trainers Henny Bonafacio en Laurens Keesen. Ze zijn er klaar voor!
Op de foto de jeugdselectie van Curaçao met trainer. Vlnr Dorian Vogels, Tycho Spaan, Gio Job, Maurice Sprockel, Laurens Keesen, Sulvaran (geen lid van de selectie), Chemp Camelia, Gijs Hendriks, Jasper Kiburg, Yo Valks en Serrate (geen lid van de selectie). Op de foto ontbreken Stijn Watkins en Henny Bonafacio.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *