PBC | Eerste slavenopstand begon vandaag 222 jaar geleden

Radioreproductie over de eerste slavenopstand door Dick Drayer

Vandaag, precies 222 jaar geleden begon een Curaçaose slaaf een opstand. En het was niet Tula. Curacaose Tambu in Coro, Venezuela | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – 10 mei 1795, vandaag precies 222 jaar geleden, was er een gevluchte slaaf uit Curaçao die in de bergen van Coro, Venezuela, een de basis van een opstand stond: José Caridad Gonzalez. Drie maanden later volgde Tula met zijn opstand op Curaçao.

“De bevrijdingsbeweging werd geleid door de ‘sambo’ José Leonardo Chirino”, zegt Ieteke Witteveen. Zij is antropoloog en doet onderzoek naar de verschillende diaspora vanuit Curaçao naar het vaste land van Venezuela.

Luister naar een radioreportage van Dick Drayer in Coro, Venezuela.

José Caridad Gonzalez begon zijn opstand 90 kilometer ten zuiden van Curaçao, op het vasteland van Venezuela

José Caridad Gonzalez begon zijn opstand 90 kilometer ten zuiden van Curaçao, op het vasteland van Venezuela. Beide landen zijn sindsdien innig verbonden met elkaar.

Bron: Persbureau Curacao

5 Reacties op “PBC | Eerste slavenopstand begon vandaag 222 jaar geleden

 1. @Pukkie, jij bent een van de weinigen die dit niet weet.

  https://www.youtube.com/watch?v=PknWn_khG1s

  Tijden controle van Mangusa “Behalve producten die niet meer verkocht mogen worden werden er tussen de 20 en 30 magazijnmedewerkers aangetroffen die klaarblijkelijk geen werkvergunning konden laten zien. Ze renden er vandoor toen ze de politie zagen”

  Denk je dat ze allemaal de minimumloon krijgen?

 2. @pukkie

  ‘Iedereen’ en ‘jullie’ zijn de stemmen in zijn hoofd.

 3. Ik ben niet iedereen en weet dus niet, wat je bedoelt. Verklaar je nader.

 4. Miep je hebt meestal gelijk maar hier ben ik niet eens met je, hoef ook niet maar we moeten dit niet in de doofpot zetten.

  Tijdens de holocaust leven we ook niet maar wil niet zeggen dat wij dit niet mag herdenken. Hier op Curaçao zijn er nu ook veel slaven, er zijn genoeg bewijzen dat er word betaald om het te tolereren. Dit weet bijna iedereen.

 5. Deze slaven onzin moet eens ophouden-daar heeft niemand iets aan-en niemand levend heeft dit meegemaakt-weg met de onzin weg met Tula lula standbeeld-is allemaal pure onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *