30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Euforie autonomie verdwenen

HomeLandenArubaPBC | Euforie autonomie verdwenen
Euforie autonomie verdwenen
Euforie autonomie verdwenen

WILLEMSTAD (NOS) – Precies vijf jaar geleden, werden de vlaggen van twee nieuwe autonome landen binnen het Koninkrijk gehesen. Die van Curaçao en Sint Maarten. De buureilanden Sint Eustasius, Saba en Bonaire werden op 10-10-10 bijzondere gemeenten van Nederland. De stemming was euforisch.

Voor veel mensen op de eilanden ging een lang gekoesterde droom in vervulling. Niet alleen een status aparte voor Curacao en Sint Maarten, autonome landen binnen het Koninkrijk: Maar vooral ook, betekende de verandering dat de eilanden af waren van de Antillen. Ze hadden nooit zoveel met elkaar op, anders dan de gezamenlijke band met Nederland.

Bert van Sloten in gesprek met NOS-correspondent Dick Drayer:

Saba, Sint Eustatius en Bonaire werden vijf jaar geleden bijzondere gemeenten van Nederland. Onder direct Haags gezag dus. Men hoopte dat daarmee de welvaart van Nederland geïmporteerd kon worden. De staatsschuld van alle eilanden was door Nederland afbetaald. Vanaf dan zou alles beter worden.

Ontevredenheid

Van deze euforie is nu niet veel meer over. Op Curaçao kwam de regering Schotte aan de macht. Binnen no-time was de staatsschuld weer terug. Het eiland kreeg een aanwijzing van Nederland, waardoor er enorm moest worden bezuinigd en er geen geld meer was voor de ontwikkeling van Curaçao.

Helmin Wiels werd in 2013 vermoord. Een onopgeloste moord, die de politiek op Curaçao tot op vandaag in gijzeling houdt. Wie trekt er echt aan de touwtjes? Is een veelgehoorde vraag.

Sint Maarten heeft politiek gelijkwaardige problemen met een gokwereld die de dienst daar uit lijkt te maken sinds 10-10-10.

En dan de drie kleine eilanden, Bonaire, Saba en St. Eustatius die te maken kregen met Nederlandse regelzucht en de bijbehorende ambtelijke cultuur. Terwijl daar zo op het oog, niets voor terug kwam. De pensioenen en uitkringen werden niet aangepast, de belastingen wel. Het leven werd verschrikkelijk duur, waardoor er enorm veel ontevredenheid ontstond. Caribisch Nederland is in vijf jaar tijd overspoeld door een bestuurlijke cultuur uit Nederland die voor velen wordt ervaren als neo-kolonialistisch. Kortom het rommelt nog erg veel op de eilanden: sociaal, politiek en economisch.

Corruptie
Als de corruptie op Sint Maarten niet is toegenomen de afgelopen vijf jaar, dan is hij in ieder geval wel zichtbaarder geworden. Een tweetal rechtszaken tegen politici en bewezen corruptie bij de verkiezingen door de grootste regeringspartij, die nauwe banden onderhoud met de gokwereld op het eiland zijn daarvan het bewijs. Mensen op straat durven er voor de camera niet over te praten. een signaal dat er angst is; en dat corruptie een grotere greep heeft op de samenleving.

St. Maarten heeft alles van scratch moeten opbouwen na 10-10-10. Veel maatschappelijke instituties van de Antillen zaten in Willemstad, niet in Philipsburg. Dat heeft wellicht ruimte gecreëerd voor corruptie.

Het debat daarover is enorm gepolariseerd door bijvoorbeeld een Van Raak (SP) en Bosman (VVD) in de Tweede Kamer. Daardoor lijkt het of iedere politicus en elke zakenman corrupt is. Die polarisatie verhardt de onderlinge relatie en is weinig oplossingsgericht, zo ervaart men in St. Maarten. Bestuurders op het eiland zeggen tegen Nederland: als iedereen hier corrupt is, waarom doet het Openbaar Ministerie zijn werk dan niet? Een OM dat bijna geheel uit Nederlanders bestaat, net als het Gerechtshof.

Toekomst
Vandaag is een vrije dag op Curaçao. Officieel. Eergisteren besloten door de regering. Voor de rest wordt er niets gevierd. Dat is toch veelzeggend. Curaçao wordt sinds 10-10-10 geregeerd door een club mensen dat wel afwilde van de Nederlandse Antillen, maar niets zag in de autonomie in zijn huidige vorm. En dus ook niets wil vieren.

Na de moord op Wiels in 2013 is niemand opgestaan om de leiding te nemen en een koers te bepalen. En dat verandert voorlopig niet. Sterker nog, volgend jaar zijn er verkiezingen en dan kunnen de komende vijf jaar zich zomaar weer gaan herhalen. Die angst leeft enorm op Curaçao.

De drie eilanden, die onder Haags gezag staan praten verder over de invulling van hun band met Nederland. Bonaire heeft zelfs een referendum in december gepland. En St. Maarten, ja, dat zal het de komende jaren het moeilijkst krijgen. Het vierde kabinet is vorige week naar huis gestuurd, maar de regering weigert op te stappen. Een gouverneur die zich schijnbaar mee laat slepen in de politieke crisis, waar Nederland wellicht ook nog een rol in speelt. Nee, op St. Maarten is niet iedereen gerust op een positieve verandering de komende vijf jaar.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe er in Nederland gedacht wordt over het koninkrijk. Want die liefde is ook niet meer vanzelfsprekend.

Bron: Persbureau Curacao

2 reacties

  1. laten we eens eerlijk zijn:
    De eilanden zijn niet toe aan onafhankelijkheid.
    zolang er met stemmen gesjoemeld kan worden en de maffia partijen de mundi bewoners met 100 NAF kunnen omkopen, zullen deze partijen altijd blijven winnen.
    daarna kunnen ze lekker het land verder leegroven.
    alleen door goed onderwijs in het Nederlands of Engels kunnen de zwakkeren zich ontwikkelen, zodat ze hun stem niet meer verkopen.
    dat gaat niet gebeuren de 1e 20 jaar, dus de politiek moet gecontroleerd worden/blijven.
    zonder controle wordt iedereen corrupt.
    dat geldt voor alle mensen ook rechters, advocaten, artsen, politie, het OM, priesters en bisschoppen…
    noem maar op….
    Iedereen dus en zeker ook politici….

  2. Als je toch de commentaren van de politici leest over de afgelopen 5 jaren sinds 10-10-10 dan springen de tranen in je ogen. De politici ( Statenleden en de leden van de vele kabinetten ) vinden alle dat het een puinhoop is geworden maar niemand geeft zichzelf de schuld. Wij hebben het niet gedaan is het motto. Deels klopt die uitspraak: ze hebben er met zijn allen niets aan gedaan. Onderling vallen ze elkaar ook niet of maar mild aan. Je weet maar nooit zullen ze denken, misschien moeten we binnenkort weer een kabinet vormen met Schotte. En dan staan alle partijen weer op de stoep van de sede van de MFK om maar al te graag mee te doe. OOK PAIS/ROSARIA , als die partij dan nog niet van het tapijt is verdwenen. Walgelijk.
    (maar voor die tijd heeft Rosaria wel het hertje als symbool van dit eiland gemaakt. Dat vele mensen onder de armoedegrens leven en sterven van de honger daar heeft deze beroepsambtenaar/”politicus”
    geen boodschap aan. Het hertje , dat bijna niemand ooit heeft zien rondhuppelen,dat is zijn speerpunt). Wederom walgelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties