28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Frielink: claim op Shell onmogelijk

HomeMediaPBC | Frielink: claim op Shell onmogelijk
Frielink: claim op Shell onmogelijk | Bea Moedt
Frielink: claim op Shell onmogelijk | Bea Moedt

WILLEMSTAD – Volgens advocaat Karel Frielink heeft Curaçao geen schijn van kans om de milieuschade van het asfaltmeer op de Shell te verhalen.

De contracten zijn duidelijk en de termijnen verjaard, zegt de advocaat. Eerder had een zijn collega, Frank Kunneman, betoogd dat er wel degelijk een kans is.

De Shell zou de waarde van de raffinaderij te hoog hebben ingeschat. In plaats van 1 gulden, dat destijds door Curaçao is betaald, had Shell anderhalf miljard moeten toeleggen.

Bron: Persbureau Curacao

7 reacties

  1. Beste Sjoerd, gaat bij mij niet om de Shell. Hoewel zij mede intellectuele dader zijn. Ze waren en zijn machtig. Zij hebben een lange adem. Ik zou als burger die slachtoffers heeft gehad, een zaak aanspannen. In eerste instantie mijn overheid cq Nederland. Een weldenkend mens zou dit ook doen. Ik vroeg me altijd af waarom een collega van mij in zijn dertigste jaar zomaar is overleden heeft mij toen aan het denken gezet. Kwam uit op deze instanties. De Shell zal boos op mij zijn. Ik ben geen aktievist. Wil wel rechtervaardigheid. Al zou het verjaard zijn doe ik toch een beroep op hun. Was ik maar in het politieke leven beland. Had het anders gedaan. Alleen verander je de wereld niet. Aan de ander vind ik dat er echt wat moet worden gedaan. Als de Shell bij zichzichzelf ten rade gaat, hoop ik dat zij als Koninklijke Met nadruk op het Koninklijke iets willen bijdragen. Ze hebben gebruik danwel misbruik van dit eiland. Ik vergelijk ze zeer zeker met wat ze ook hebben gedaan in Zuid-Afrika. U zal denken dat ik llinks ben. Ik ben in het midden. Daar waar er onrecht en onrechtvaardigheid en het besmeuren van een persoon zonder enig doel, spring ik in de bres. Ik heb nu de tijd.

  2. Stanley,

    Natuurlijk heeft Shell bijgedragen aan de milieuvervuiling. Je kunt inderdaad proberen een claim in te dienen maar: alle regeringen van Curacao na de sluiting door Shell hebben medeschuld aan de milieuvervuiling! Al die jaren had Curacao de middelen om de ISLA na iedere milieuovertreding boetes op te leggen zodat PDVSA het wel uit zijn hoofd zou laten om nieuwe overtedingen, of in ieder geval zo weinig mogelijk overtredingen te maken. De opeenvolgende regeringen hebben dit bewust ( of onbewust doordat ze verkeerd zijn voorgelicht door de diverse oplichters ) achterwege gelaten waardoor de vervuilingen al die jaren voort heeft kunnen bestaan! Zelfs tot op heden wordt geen enkele overtreding bestraft! Een vereniging als SMOC is al jaren de vinger op de zere plek te leggen maar worden iedere keer weer met een kluitje in het riet gestuurd.
    Het wordt tijd dat de bevolking zijn rechten gaat opeisen en de regering voor het blok gaat zetten. Misschien dat ze dan op andere gedachten te brengen zijn, alhoewel ik dit durf te betwijfelen.

  3. Beste Sjoerd, heb jouw goed begrepen. Wat de bedoelingen in die tijd van de Shell was, in niet interessant. Het vertrek had te maken met verschillende redenen. Ook de Curaçaose overheid nhad vooraf na het opleggen van de belasting met hun een overleg hun kunnen hebben gehad. De positie bij de sluiting stond Curaçao zwak. Zij vertrekken en het eiland heeft een probleem met een gigantische werkloosheid. Ook Nederland heeft toen later, negatief kennis gemaakt met alle facetten van deze samenleving. Massaal ging men naar Nederland. U weet dat de toenmalige minster van buitenlandse zaken, in onderhandeling met Venezuela ging. Onze premier was toen mevrouw Liberia -Peters. Zij kreeg toen het verwijt dat zij niets had gedaan. Het kon niet vanwege onze stauut. Dit is ter verheldering voor de mensen die het niet weten. Kijk, de Shell heeft het die tijd slim gespeeld. Neemt niet weg, al zijn er onderdelen verjaard er toch tegen de overheden een zaak kan worden aangespannen. Ook de Shell, voor de verontreinigingen die er vanaf 1916 heeft plaatsgevonden. Ik praat hier niet over de asfaltmeer. Daar zijn ze goed mee weggekomen. Ik praat over de uitstoot van giftige gassen richting de wijken die onder deze wijk waren gebouwd. De mensen die aaantoonbaar te vroeg zijn gestorven. Daarom zou ik alle partijen vervolgen. Laat de hoogste rechter het maar bepalen. De bevolking heeft er hier nooit om gevraagd. Geld heeft hier over de rug van deze mensen een rol gespeeld, zonder rekening te houden met hun welzijn.

  4. @ Joep Meloen. Wat je stelt klopt niet. Ik zat destijds als lid van het ASEK onderhandelings team en extended management van SCNV heel dicht bij de onderhandelingen en de informatieverstrekking.

  5. @ Pukkie,

    Voordat je dit soort dingen opschrijft zou ik je willen adviseren om eens de historie in te gaan en de verkoop van de ISLA te bestuderen. Nu roep je maar wat, maar het heeft niet veel met de werkelijkheid te maken.
    Zo is het jou waarschijnlijk ook onbekend dat SHELL destijds met China in zee wilde gaan. Dit omdat de SHELL een partner nodig had om de raffinaderij rendabel te houden. Onder druk van Venezuela is dit niet doorgegaan, maar de regering alhier kwam niet met een alternatief.
    Was SHELL gewoon met China in zee gegaan dan was de SHELL hier wellicht niet weggegaan. Dus ook dit was weer een fout van de regering alhier.
    Maar ja, hier zeggen we liever dat het ‘mes ons heeft gesneden’. Verantwoordelijkheid voor ons eigen gedrag aanvaarden is er hier niet bij en jouw reactie toont dat weer aan.

  6. Een zaak waarvan na een halve eeuw nog de schadelijke gevolgen te merken zijn zou niet mogen verjaren. Het cadeautje van een gratis raffinaderij, blijkt een loozware last te zijn. Het woord “dwangmatig bedrog” zou door de Curaçaose betrokkenen zeker kunnen worden gebruikt. Zeker omdat de begunstigde zelf geen stem had in aanvaarding van die “gift”, naar nu pas blijkt. Dus: of Nederland of Shell of allebei aansprakelijk stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties