PBC | Hoogleraar: Statuut verplicht tot bindende geschillenregeling

geschillenregeling-justitie

Hoogleraar mr. Joost Sillen: Statuut verplicht tot bindende geschillenregeling

NIJMEGEN – Het Statuut verplicht de Rijkswetgever een onafhankelijke instantie op te dragen geschillen tussen het Koninkrijk en de landen bindend te beslissen. Dat zegt mr. Joost Sillen, hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In een pre-advies zegt Sillen dat de rijkswetgever de Caribische landen de bevoegdheid moet verlenen bij de Hoge Raad beroep in te stellen tegen besluiten van het Koninkrijk.

De jurist neemt daarmee gemotiveerd stelling in het conflict over de geschillenregeling tussen de eilanden en het moederland.

De Caribische regeringen willen dat de rijkswetgever geschillen aan een onafhankelijke rechter opdraagt. Zij worden daarin gesteund door het interparlementair Koninkrijksoverleg, waaraan ook een afvaardiging van het Nederlandse parlement deelneemt.

Maar de Nederlandse regering wil zo’n onafhankelijke rechter niet, althans voorlopig niet. Zij wil de bestaande regeling van het voortgezet overleg in de rijksministerraad uitbreiden met de mogelijkheid om advies (‘voorlichting’) te vragen aan de Raad van State van het Koninkrijk. Dat advies mag de rijksministerraad ook niet binden.

Volgens Sillen moet de nieuwe geschilbeslechter de bij een besluit betrokken belangenafweging slechts zeer terughoudend toetsen. Ook mag zijn competentie geen afbreuk doen aan de bestaande bevoegdheidsverdeling in het Statuut. De Rijkswetgever mag binnen deze grenzen zelf bepalen welke normen van rijksrecht de geschilbeslechter mag toetsen en van welke besluiten hij de rechtmatigheid mag beoordelen.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *