PBC | ‘Ik hoorde pang, pang, pang en besefte toen dat het goed mis was’

Door Herman Wissink

Nederlands gezin vertelt over brute inbraak vorige week op Bonaire

Nederlands gezin vertelt over brute inbraak vorige week op Bonaire

André van Dijk (48) luistert vooral, zijn echtgenote Monique (45) vertelt. Hij is nog altijd geschokt over de brute overval vorige week op de woning van zijn ouders op Bonaire, waar het gezin uit het Brabantse Wilbertoord op familiebezoek was. Politieagent Ferry Bakx (45) uit Rijsbergen kwam bij de overval om het leven.

Monique: “Woensdagavond lagen we al op bed terwijl mijn schoonvader het huis aan het afsluiten was. Op dat moment zag hij hoe zes inbrekers via het keukenraam de woning binnenkwamen. Er kwamen drie overvallers naar onze kamer. André moest op de grond gaan liggen. Ons zoontje Jur kwam snel bij mij op bed zitten. Ze wilden geld hebben en hielden André onder schot. In de portemonnee zat 400 dollar. Dat vonden ze niet genoeg.”

Pistool

De overvallers richtten hun pistool op Monique en haar 12-jarige zoon Jur. “Ik zag hoe ze het wapen doorlaadden. Eigenlijk dacht ik dat het een nepwapen was. Later kwam ik erachter dat dat niet zo was. Ze haalden alles overhoop. Uiteindelijk werden uit de slaapkamer nog een iPad en alle mobiele telefoons meegenomen. Ook de sleutels van onze auto in Nederland. De autosleutels van mijn schoonvader hebben ze laten liggen. Waarschijnlijk beseften ze dat ze daar op een eiland als Bonaire niet veel mee konden.”

Ondertussen waren een of twee andere inbrekers bij de schoonouders van Monique, die al zestien jaar op Bonaire wonen. Van de schoonmoeder werden sieraden van haar vingers, pols en nek meegenomen. Een andere overvaller was naar de zolder gegaan, waar de hulp in huis een kamer heeft. Zij was net aan het bellen met een vriendin en kon haar nog net vragen de politie te bellen.

Twee agenten gingen op de melding af. Een van de twee ging bij aankomst in de wijk Sabadeco naar de voorkant van het huis. Ferry Bakx ging naar de achterkant, waar de overvallers probeerden te ontkomen. “Ik hoorde pang, pang, pang en besefte dat het goed mis was”, zegt Monique.

Het gezin uit Wilbertoord zat op dat moment nog op de slaapkamer op bed. Met de voeten vastgebonden. Bij het vuurgevecht raakte Bakx gewond. Hij overleed later in het ziekenhuis. Het bewuste huis ligt precies aan de rand van de wijk met dure huizen. André van Dijk: “Je kijkt uit op een vlakte met veel cactussen. Aan de andere kant daarvan is de arme wijk.”

Met slechts een pyjama aan werden de drie naar het politiebureau gebracht. Daar moesten ze verklaringen afleggen. Bij Monique van Dijk springen ook een week na het drama de tranen nog in de ogen. “Ook Jur werd verhoord. Gelukkig mocht ik daarbij zijn. Maar als je je eigen kind hoort vertellen over wat hij heeft meegemaakt en hoe hij het ervaren heeft, dan gaat dat dwars door je hart.”

Het duurde tot afgelopen maandag voordat het gezin naar huis mocht. “We wilden daar zo snel mogelijk weg, maar konden dat niet vanwege het onderzoek.”

Hartverwarmend

André van Dijk benadrukt dat hij de dagen op Bonaire na de overval als zeer positief heeft ervaren. “Het was hartverwarmend zoals we zijn opgevangen door de politie en de mensen in het Van der Valk Plaza-resort, waar we naartoe werden gebracht.

“Je moet je voorstellen dat je te maken hebt met politieagenten die hun werk deden terwijl ze net een collega hadden verloren. Die zaten ook snikkend achter hun computers. Alles werd voor ons geregeld.”

Of ze ooit teruggaan naar Bonaire? “Nu nog even niet”, reageert Monique. “Maar het zal voor de verwerking wel goed zijn om weer te gaan.” Haar man: “Ik zal ook nooit zeggen dat je niet naar Bonaire moet gaan, omdat het niet veilig zou zijn.”

Bron: Persbureau Curacao

3 Reacties op “PBC | ‘Ik hoorde pang, pang, pang en besefte toen dat het goed mis was’

 1. De angstcultuur heerst op de Antillen.

 2. joop savaneta

  Tja, wat mij dwars zit is gelegen in het feit dat een klein aantal mensen op Bonaire deze criminelen beschermt. Ook al gaat het om familie en daar ben ik heel duidelijk in want als mijn zoon dit had geflikt had ik hem zelf aangegeven.

 3. Ik ben géén politieman en heb ook geen enkele ervaring met recherche-werkzaamheden. Wel is duidelijk dat de betrokken inbrekers, maar liefst 6 stuks, het hele huis overhoop hebben gehaald. Het lijkt me logisch dat in zo’n geval sporen achterblijven van de boeven.

  Het lijk me ook logisch dat vrienden of familieleden van de inbrekers/moordenaars toch wel minimale kennis of informatie moeten hebben.

  Een beloning uitloven van $10.000 lijkt me niet voldoende om vrienden/familieleden over de streep te trekken. De streep van zogenaamde “solidariteit”

  Een beloning van $75.000 zou de “streep van solidariteit” wel eens kunnen uitvegen.

  Naar ik begrijp, wonen er behoorlijk veel welgestelde Nederlanders op Bonaire. Wellicht een idee om gezamenlijk een fonds op te richten, om $75.000 bijeen te krijgen?

  Als een muur van zwijgen met geld kan worden afgebroken, is dit tevens een signaal naar andere lieden met snode plannen. De broedplaats (Rincon) kan dan effectief worden gesteriliseerd.

  Maar… ik zei het al: ik heb geen ervaring met recherche-werkzaamheden. Ik ben een leek, met een beetje logisch verstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *